30 Μαΐ 2011

Να τι σημαίνει ΑΟΖ και να πώς η Τουρκία βάζει την ουρά στα σκέλια όταν μια χώρα την υπερασπίζεται.


Κρίση ξέσπασε στη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή, όταν ένα αλιευτικό σκάφος που έφερε τουρκική σημαία εισήλθε στα ύδατα της ρουμανικής οικονομικής ζώνης για παράνομη αλιεία και "παρέλειψε" να υπακούσει στις συστάσεις της ρουμανικής ακτοφυλακής με αποτέλεσμα αυτή να ανοίξει πύρ εναντίον του, καταδιώκοντας το και επιτυγχάνοντας να το ακινητοποιήσει στα όρια της Ρουμανικής με την Βουλγαρική ΑΟΖ. «Οι ψαράδες είναι ασφαλείς, ένας μόνο τραυματίστηκε ελαφριά, σκάφος και αλιείς βρίσκονται ασφαλείς στο λιμάνι της Κωνστάντζας σύμφωνα με τις ρουμανικές πηγές.


Το πλήρωμα του τουρκικού αλιευτικού σκάφους ανέφερε στις τουρκικές αρχές ότι το σκάφος τους έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και είναι επικίνδυνο να βυθιστεί.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε με τις ρουμανικές αρχές για να συγκεντρώσει πληροφορίες αναφορικά με το περιστατικό αυτό και να ζητήσει την προστασία και την ασφάλεια των Τούρκων αλιέων.

Στον αντίποδα είχε ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του πληρώματος του τουρκικού αλιευτικού απο την τουρκική ακτοφυλακή με σκάφη και ελικόπτερα αλλά "επέστρεψαν στις βάσεις τους όταν πληροφορήθηκαν!!! από Ρουμάνους αξιωματούχους σχετικά με την κατάσταση του αλιευτικού σκάφους και του πληρώματος του"..

Παρά το γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την αλιεία απο εμπορικά σκάφη μιας χώρας στην οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας τέτοιες παραβιάσεις συμβαίνουν συχνά σύμφωνα με τουρκικές πηγές..

1 σχόλια :

Andreas είπε...

Οι Ρουμάνοι δέν είναι κότες για να φοβηθούν την τουρκία....