22 Σεπ 2011

Να πώς «φούσκωναν» με υπαλλήλους το Δημόσιο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Με το... αζημίωτο «φούσκωσαν» στελέχη του ΠΑΣΟΚ με δεκάδες χιλιάδες άτομα το ελληνικό Δημόσιο που τώρα οι διεθνείς πιστωτές μας ζητούν να αδειάσει ή να γίνει «ελαφρύτερο» κατά 150.000 και πλέον υπαλλήλους.
Πράγματι βιομηχανία απάτης είχε στηθεί με τους διορισμούς στο δημόσιο τομέα, ενώ πολλές θέσεις έβγαιναν σε ανοιχτή δημοπρασία...
Σύμφωνα με καταγγελίες που κατατέθηκαν επώνυμα στο ΑΣΕΠ αλλά και στην ελληνική δικαιοσύνη πολλοί (εξ)αγόραζαν το εργασιακό τους μέλλον, μπαίνοντας από το «παράθυρο» σε κάποιο δημόσιο φορέα...
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι γινόταν «χοντρό παζάρι» και η ταρίφα διέφερε αναλόγως της υπηρεσίας με βασικό κριτήριο το ύψος των επιδομάτων που καθορίζουν τον τελικό μισθό.
Για παράδειγμα, μια θέση σε ΔΕΚΟ κόστιζε ως 15.000 ευρώ, ενώ για να αναλάβει άλλος χρέη παρανοσηλευτικού προσωπικού σε κρατικό νοσοκομείο, έπρεπε να καταβάλει συνήθως σε κάποιο μεσάζοντα, ένα ποσό που έφτανε και τα 9.000 ευρώ.
Αν πιστεύσουμε τις καταγγελίες έβγαιναν στο... σφυρί ακόμη και θέσεις εκπαιδευτικών με αντίτιμο περίπου στα 12.000 ευρώ.
Η «φάμπρικα» αυτή συνεχιζόταν και επί ημερών της κυβέρνησης Παπανδρέου και μάλιστα θεωρείται βέβαιο ότι για πολλές από τις 25.000 προσλήψεις που έγιναν κατά παρέκκλιση των εντολών της Τρόικας στο Δημόσιο, δόθηκε κάποιο μπαξίσι.
Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί από τους παραπάνω διορισμούς έγιναν χωρίς τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, με διαδικασίες εντελώς αδιαφανείς που προκαλούν τον κοινό νου.
Αλλο σκάνδαλο που συνδέεται με τη βιομηχανία αθρόων προσλήψεων, είναι τα χιλιάδες πλαστά απολυτήρια Λυκείου και τα «μαϊμού» πτυχία ξένων, αλλά και ημεδαπών ΑΕΙ που είχαν κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς με σκοπό το διορισμό.
Πολλά «απολυτήρια» ή «τίτλοι» σπουδών μεταξύ αυτών και ξένων γλωσσών, αποδείχθηκαν ότι είχαν «τσιμπημένους» αριθμούς. Ενα μέλος του ΑΣΕΠ παρατήρησε αντικανονική αρίθμηση σε τίτλους σπουδών ξένων Πανεπιστημίων γεγονός που «έβαλε ψύλλους στ’ αυτιά».
Ετσι μετά από έρευνα διαπίστωσε ότι βρισκόταν μπροστά σε μια καλοστημένη απάτη με τη συμμετοχή κυκλώματος πλαστογράφων.
Αντιλαμβάνεται επομένως, κανείς, ότι εκτός της τακτοποίησης της εκλογικής πελατείας του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο τομέα, κάποιοι κρατικοδίαιτοι «χρυσοκάνθαροι» βρήκαν τρόπο για να βάλουν «ζεστό χρήμα» στις τσέπες τους.
Γι’ αυτό αξίζει να δούμε μια προς μια πώς έγιναν και με ποιο τρόπο οι 25.000 νέες προσλήψεις.
Ενας διεξοδικός έλεγχος θα βγάλει... λαβράκια!