3 Μαρ 2012

«Κατηγορώ» θαρραλέου αστυνομικού για αποφυλάκιση κατηγορούμενων για εμπορία ναρκωτικών

Ανάστατη είναι η κοινή γνώμη της Ρόδου από την πρωτοφανή απόφαση της Εισαγγελίας του νησιού να αποφυλακιστούν 12 κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών.Ο πρώτος που αντέδρασε σε αυτό το δικαστικό σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίζεται τουλάχιστον από τους πολίτες του νησιού, είναι ο ίδιος ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, ο οποίος με ένα σπάνιο θάρρος για νεαρό αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. -αψηφώντας ισχυρά συμφέροντα μεγαλοπαραγόντων-απέστειλε επιστολή σε τοπικές εφημερίδες όπου, εκτός από τις αποκαλύψεις για το παρασκήνιο των αποφυλακίσεων των εμπόρων ναρκωτικών, απευθύνει έκκληση στους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν καταγγελίες σε θέματα ναρκωτικών, να απευθύνονται, πλέον, στις δικαστικές αρχές και όχι στην Αστυνομία του νησιού. Ακόμη, με το ίδιο ειρωνικό αλλά και καυστικό ύφος, «παρακαλεί» τους αποφυλακισθέντες… τοξικομανείς κατηγορούμενους εάν επιθυμούν συμπαράσταση και συμβουλές, προκειμένου να αποθεραπευθούν, να προσέλθουν στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου για άμεσα αποτελέσματα. Και ξεσπά: «Οι αστυνομικοί δεν είμαστε “ρόμποκοπ’’, δεν είμαστε αναλώσιμες μηχανές. Είμαστε και εμείς άνθρωποι, με συναισθήματα, με συγκεκριμένα όρια ψυχικής και σωματικής αντοχής».

Και ενώ ο θαρραλέος αξιωματικός, αστυνόμος Β’, Γιώργος Φραγκουλάνδης, έχει στο πλευρό του τους πολίτες της Ρόδου και δέχεται συγχαρητήρια από συναδέλφους του απ’ όλη την Ελλάδα, η ηγεσία της Κατεχάκη διέταξε εις βάρος του Ενορκη Διοικητική Εξέταση (σ.σ.: θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΔΕ θα διεξαχθεί τύποις) επειδή δεν ζήτησε άδεια για την επιστολή και τις δηλώσεις του στον τοπικό τύπο της Ρόδου!

Να σημειωθεί ότι η αποφυλάκιση των κατηγορουμένων εμπόρων ναρκωτικών έρχεται σε μια περίοδο όπου το τελευταίο διάστημα στο νησί έχασαν τη ζωή τους από χρήση ηρωίνης τέσσερα άτομα και η κοινωνία είναι ανάστατη.

Οι 12 κρατούμενοι-κατηγορούμενοι (Ελληνες και Αλβανοί), οι οποίοι αποφυλακίστηκαν πριν από λίγες ημέρες, είχαν συλληφθεί μαζί με 8 ακόμη άτομα τον Φεβρουάριο του ’11. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες εις βάρος τους στη Δίωξη Ναρκωτικών Ρόδου, που τους έφεραν ως εμπόρους ναρκωτικών οι οποίοι σκόρπιζαν το θάνατο. Οι αστυνομικοί κατάφεραν ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις να «δέσουν» την υπόθεση και να συλλάβουν τους 20 δράστες έπειτα από μεγάλη επιχείρηση στην πόλη της Ρόδου όπου εκτός από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών συμμετείχαν αστυνομικοί της Ασφάλειας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Στη κατοχή των συλληφθέντων είχαν βρεθεί 78 γραμμάρια ηρωίνης, ακατέργαστη κάνναβη, ναρκωτικά χάπια και ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας. Στην ογκώδη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους (αποτελούνταν από 4.000 σελίδες) περιλαμβάνονταν και 25 καταθέσεις που τους κατονόμαζαν ως εμπόρους ναρκωτικών, ενώ είχε προκύψει, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ότι ένας 45χρονος κάτοικος Μαριτσών Ρόδου είχε πεθάνει από χρήση ηρωίνης, την οποία του την είχαν προμηθεύσει 2 από τους 20 συλληφθέντες.

Για την υπόθεση αυτή παραμένουν προφυλακισμένα 6 άτομα. Οι υπόλοιποι 14 αποφυλακίστηκαν κάνοντας χρήση βεβαιώσεων ότι είναι τοξικομανείς, οι 12 πριν από μία εβδομάδα και οι υπόλοιποι 2 πριν από λίγους μήνες.