17 Δεκ 2012

Μητσοτάκης: Αν δεν με έριχναν, θα γλιτώναμε μνημόνιο και ΔΝΤ

    Ήταν το 1993 όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έπεσε. Σήμερα, 19 χρόνια μετά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει έτοιμο ένα βιβλίο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τέλος Δεκέμβριο και να προκαλέσει πολιτικές αναταραχές. Κι αυτό επειδή μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης περιγράφει στο βιβλίο του τα γεγονότα και τους υπαίτιους που έσπρωξαν στην Ελλάδα στο μνημόνιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
      Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, γράφοντας για την εποχή εκείνη προβάλλει τα γεγονότα στο μέλλον,δηλαδή στο σήμερα,υποστηρίζοντας ότι αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση του και τον είχαν αφήσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε προγραμματίσει η χώρα δεν θα έφτανε στην χρεοκοπία ούτε θα έμπαινε υπό την επιτροπεία των δανειστών της και του ΔΝΤ. 
       Παρότι, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται λάθη,παραλείψεις και καθυστερήσεις στο τότε κυβερνητικό του έργο, τονίζει ότι αν η κυβέρνηση του δεν είχε πέσει θα εφάρμοζε μια εξυγιαντική και μεταρρυθμιστική πολιτική που θα εμπόδιζε την χρεοκοπία και την είσοδο του ΔΝΤ στην χώρα. Στην πραγματικότητα ο Κώστας Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η διακυβέρνηση του θα λειτουργούσε σαν ένα ήπιο ελληνικό μνημόνιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας και όχι επιβεβλημένο από ξένους. 
     Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν ασκεί κριτική στον τωρινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αντιθέτως αναφέρεται διεξοδικά στις διακυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου και στις πολιτικές που ακολούθησαν τις οποίες και θεωρεί συνυπεύθυνες για την χρεοκοπία την έλευση του ΔΝΤ και του μνημονίου. 
       Και σε αντίθεση με τα παραπάνω, δίνει εύσημα στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη γράφοντας ότι η πρώτη κυβέρνηση του ακολούθησε την δική του δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα και το χρέος, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι η πολιτική αυτή εγκαταλείφθηκε την δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη.