7 Ιαν 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Η Αλβανία να ξεχάσει την ΕΕ αν συνεχίσει να έχει αξιώσεις κατά της Ελλάδας

    «Εξτρεμιστές της Αριστεράς: Αν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση δεν θα επιτρέψουμε αξιώσεις ιδιοκτησίας στους τσάμηδες που ήταν συνεργάτες των φασιστών και εγκατέλειψαν με τη θέλησή τους, την Ελλάδα» αναφέρει δημοσιεύσιμα της αλβανικής εφημερίδας «Shekulli». 
    Το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, δημοσίευσε το κυβερνητικό του πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιήσει όταν έρθει στην εξουσία. 
      Μέρος αυτού του προγράμματος είναι και οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις καθώς και η ενσωμάτωση των γειτονικών χωρών στην ΕΕ.    
       Σύμφωνα με το κυβερνητικό του πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, η Αλβανία για να γίνει αποδεκτή από την ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναξιολογήσει και να καταδικάσει τις πρόσφατες αλυτρωτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα για τα περί «Μεγάλης Αλβανίας» με σύνορα μέχρι την Πρέβεζα. 
      Ένα άλλο σημαντικό σημείο στο πρόγραμμα του ριζοσπαστικού κόμματος της αριστεράς, είναι η απόρριψη των αξιώσεων περί ιδιοκτησίας των Τσάμηδων, οι οποίοι σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ήσαν συνεργοί του Φασισμού και εγκατέλειψαν την Ελλάδα το 1944. 
        Στο κυβερνητικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, όπου μεταξύ άλλων ζητά να είναι πιο διευρυμένη η εθνική και πολιτιστική ταυτότητα της μειονότητας σε περιοχές όπου κατοικούνται από Έλληνες και να δοθεί ένα τέλος στο θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας των Ελλήνων της Αλβανίας που καθυστερεί από την αλβανική κυβέρνηση. 
      Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και τον ορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αλβανία, τονίζοντας πως θα ζητήσει να επανεξεταστεί από την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών προ τριετίας καθώς και την επανέγκριση της όσο το δυνατόν συντομότερα. 
      Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ", η πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις περιλαμβάνει: 
   ♦ Τις πρόσφατες αλυτρωτικές διακηρύξεις του προέδρου της Αλβανίας για «ιστορικά αλβανικά εδάφη μέχρι την Πρέβεζα». 
    ♦ Την έγερση περιουσιακών διεκδικήσεων από τους Τσάμηδες συνεργάτες του Άξονα που εγκατέλειψαν την Ελλάδα το 1944. 
     ♦ Την άρνηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας για μεγάλα τμήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. 
    ♦ Την καταστρατήγηση της απόδοσης των περιουσιών που ανήκαν στους Έλληνες της Αλβανίας. 
     ♦ Τη μη κύρωση της επιτευχθείσης προ τριετίας συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αλβανίας από το αλβανικό Κοινοβούλιο. Αυτήν τη συμφωνία κήρυξε με απόφασή του «αντισυνταγματική» το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ο πρόεδρος του οποίου είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του... λόμπι των Τσάμηδων, με ισχυρούς δεσμούς με την Αγκυρα. 
        Με αυτά τα δεδομένα και τη ρεαλιστική αποτίμησή τους η θέση που μπορεί να διαμορφώσει ένα αριστερό κόμμα το οποίο διεκδικεί την εξουσία είναι αυτονόητη: 
      Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να επιβραβευθεί με την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. Μια θέση η οποία ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι επί δεκαετία διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις Βρυξελλών - Άγκυρας και η αναγνώριση ενταξιακής προοπτικής στην Τουρκία δεν επέφεραν ουσιαστική βελτίωση στη συμπεριφορά της τελευταίας έναντι της Ελλάδας σε αντίστοιχα θέματα. 
  defencenet.gr