12 Φεβ 2013

Το φυσικό αέριο κλειδί για «κύμα» ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Μήνυμα της Μόσχας προς την Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί το ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας Moscow Today, αφού τονίζει ότι μία ενδεχόμενη νίκη ρωσικής εταιρίας στην δημοπρασία για το φυσικό αέριο, θα ανοίξει το δρόμο για σειρά επενδύσεων στη χώρα μας… 
        «Το φυσικό αέριο έγινε το κέντρο μιας σκληρής μάχης μεταξύ ρωσικών εταιρειών που έχουν έτοιμα τα μετρητά και ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι διστάζουν να συμβάλλουν στην αύξηση της επιρροής της Μόσχας στα χωράφια τους» αναφέρει η ρωσική εφημερίδα. 
       Σύμφωνα με τον Αντρέι Κορόλιεφ, διευθυντικό στέλεχος της Sintez, της μίας από τις δύο ρωσικές εταιρείες που μετέχουν στον διαγωνισμό (η άλλη είναι η Gazprom), «η Ελλάδα είναι ένα πιθανό κέντρο για το αέριο από τη Μεσόγειο, από τη Βόρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες καθώς και από τις χώρες της Κασπίας», ενώ δεν απέκλεισε και μια συνεργασία με τη Gazprom «αν κάνει ελκυστική πρόταση». 
       Η Gazprom και η Sintez, είναι οι δύο ρωσικές εταιρίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό που λήγει στις 12 Απριλίου. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν ακόμα η SOCAR, η κρατική εταιρία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, και ακόμη δύο ελληνικές εταιρίες. Η τελική απόφαση των ελληνικών αρχών αναμένονται τον Μάιο. 
         Η εφημερίδα υπενθυμίζει και τις επενδύσεις που έχουν κάνει οι ρωσικές εταιρείες στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης, όπως επισημαίνει. 
     «Οι ρωσικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα«, τονίζει το ρεπορτάζ, «αυξήθηκαν από 32 δισ. δολάρια το 2009 σε 318 δισεκατομμύρια δολαρίων το 2010 και 93 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011. Μία από τις μεγαλύτερες πρόσφατες επενδύσεις», επισημαίνει, «έγινε από τον Ρώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ελληνικής καταγωγής, όταν αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ τον Αύγουστο για περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ».