28 Φεβ 2013

Η Ουγγαρία τίμησε τα θύματα της "κομμουνιστικής δικτατορίας"

Η πολιτική ηγεσία της Ουγγαρίας συγκεντρώθηκε στη Βουδαπέστη για ν' αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης από το κομμουνιστικό καθεστώς, την περίοδο 1948-1989. 
       «Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε τη μνήμη των θυμάτων που η δικτατορία θέλησε να διαγράψει», δήλωσε στη σχετική ομιλία του ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. 
      Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τους κομμουνιστές ανήκουν σε μία από τις σκοτεινότερες περιόδους όχι μόνον στην Ιστορία της Ουγγαρίας, αλλά και των παγκοσμίων χρονικών, υπογράμμισε σε ανακοινωθέν που εξέδωσε από την πλευρά του ο Ατίλα Μέστερχαζι, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος. 
       Το 2000 το Ουγγρικό Κοινοβούλιο είχε ανακηρύξει την 25η Φεβρουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του κομμουνιστών. Εκείνη την ημέρα του 1947 ο Μπέλα Κόβατς, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος την εποχή εκείνη (το Αγροτικό Κόμμα) είχε συλληφθεί και μεταχθεί στην ΕΣΣΔ έπειτα από κατασυκοφάντησή του. 
         Επί των ημερών του υπαρκτού σοσιαλισμού, κυρίως το 1963, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν εξαναγκασθεί να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους και να κλεισθούν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, όπου πολλοί βρήκαν τον θάνατο. 
       Η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο αριθμός των θυμάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων ανά τον κόσμο φθάνει τα 100 εκατομμύρια. Μόνον στην Ανατολική Ευρώπη, ο αριθμός των νεκρών από τις διώξεις, την πείνα, τα καταναγκαστικά έργα και τις εκτελέσεις φθάνει το ένα εκατομμύριο.