10 Μαρ 2013

Η Πρεσβεία της Αλβανίας στις ΗΠΑ κήρυξε «πτώχευση»

Κι ενώ λίγες ώρες πριν ο Μπερίσα δήλωνε πως «η κρίση γονάτισε τους γείτονες όχι όμως την Αλβανία» και πως «η οικονομία της χώρας του παραμένει ισχυρή» μια επιστολή του αλβανού πρέσβη στις ΗΠΑ αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο αναφέρει η aftonomi.gr. 
     Σε μια εποχή που η αλβανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες για να βελτιώσει την εικόνα της, οι επίσημες διπλωματικές αποστολές της Αλβανίας βρίσκονται σε κρίση επιβίωσης στις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου.  
        Ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός «Top Channel» δημοσίευσε ένα έγγραφο της Αλβανικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ, όπου αποκαλύπτεται ότι η πρεσβεία έχει πρακτικά χρεοκοπήσει αφού με τα χρήματα που παρέχονται από την αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέχει ούτε τα αναγκαία για την καθημερινή ζωή των αλβανών διπλωματών πόσο μάλλον για τις διπλωματικές λειτουργίες. 
        Η επιστολή φέρει την υπογραφή του πρέσβη της Αλβανίας στις ΗΠΑ, Gilbert Galanxhi, και έχει αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Gazmend Turdiu, αλλά ταυτόχρονα κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι. 
        Η επιστολή παρουσιάζει μια εξευτελιστική σκηνή για τη χώρα όπου μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται πως εκτός του ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρωθεί η καθαρίστρια, είναι και η μόνη πρεσβεία στην Ουάσιγκτον που δεν έχει ούτε οδηγό αλλά ούτε και καύσιμα για το αυτοκίνητο. 
    Στην επιστολή αναφέρονται και άλλες συγκλονίστηκες λεπτομέρειες για την τραγική οικονομική κατάσταση της αλβανικής πρεσβείας στις ΗΠΑ ενώ αποκαλύπτεται πως υπάρχουν και εκκρεμείς οφειλές έναντι των τοπικών επιχειρήσεων. 
      Αυτή είναι η ισχυρή οικονομία της Αλβανίας του Μπερίσα.