16 Μαρ 2013

“Τα δικαιώματα των γυναικών θα καταστρέψουν την κοινωνία”

Στην Αίγυπτο, η κυβερνώσα Μουσουλμανική Αδελφότητα προειδοποιεί ότι μια διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών θα μπορούσε να καταστρέψει την κοινωνίαεπιτρέποντας στις γυναίκες να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να χρησιμοποιούν μέσα αντισύλληψης χωρίς την έγκριση των συζύγων τους. 
       Το Ισλαμικό Κόμμα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι παραθέτει 10 λόγους για τους οποίους οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει "να απορρίψουν και να καταδικάσουν" τη διακήρυξη, για την οποία η Επιτροπή του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών αγωνίζεται να επιτύχει συμφωνία μέχρι σήμερα. 
       Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο, ανήρτησε την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της χθες. 
       Η Αίγυπτος προσχώρησε στην "ανίερη συμμαχία" του Ιράν, της Ρωσίας και του Βατικανού, όπως την αποκαλούν ορισμένοι διπλωμάτες, απειλώντας να εμποδίσει την έγκριση της διακήρυξης, λόγω της γλώσσας που χρησιμοποιείται σχετικά με τα σεξουαλικά, αναπαραγωγικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. 
      Η Μουσουλμανική Αδελφότητα εκτιμά ότι η διακήρυξη θα δώσει "στις συζύγους πλήρη δικαιώματα ώστε να καταγγέλλουν στη δικαιοσύνη τους συζύγους τους κατηγορώντας τους για βιασμό ή σεξουαλική παρενόχληση, υποχρεώνοντας τις αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν ποινές στους συζύγους ανάλογες με αυτές που επιβάλλονται για βιασμό ή σεξουαλική παρενόχληση από έναν ξένο". 
       Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Αίγυπτος πρότεινε μια τροπολογία, η οποία θα επιτρέψει στις χώρες να αποφύγουν την εφαρμογή της διακήρυξης, εάν αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εθνική νομοθεσία , τις θρησκευτικές ή πολιτιστικές αξίες. 
     Ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι αυτό θα υπονόμευε ολόκληρη τη διακήρυξη. 
       Η Μουσουλμανική Αδελφότητα προειδοποιεί ότι η διακήρυξη θα δώσει στα κορίτσια σεξουαλική ελευθερία, θα νομιμοποιήσει την άμβλωση, θα επιτρέψει στους νέους να προμηθεύονται αντισυλληπτικά, θα παράσχει στις γυναίκες ισότητα στο γάμο και θα απαιτήσει από άνδρες και γυναίκες να μοιράζονται καθήκοντα όπως η φροντίδα των παιδιών και οι δουλειές του σπιτιού.                 
       Σύμφωνα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η διακήρυξη θα δώσει "ίσα δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους, θα παράσχει προστασία και σεβασμό στις εκδιδόμενες γυναίκες και ίσα δικαιώματα στις συζύγους μοιχούς και στους γιους που γεννιούνται από σχέσεις μοιχείας". 
     Η Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρος της Χιλής και επικεφαλής του οργανισμού "ΟΗΕ-Γυναίκες", παρατήρησε ότι η επιτροπή δεν κατάφερε πριν από δέκα χρόνια να επιτύχει συμφωνία στα θέματα των δικαιωμάτων των γυναικών και του τερματισμού της βίας κατά των γυναικών. 
        "Δέκα χρόνια μετά, εμείς απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διαφωνία ή την αναποφασιστικότητα να εμποδίσουν την πρόοδο των γυναικών στον κόσμο. Ο κόσμος παρακολουθεί...η βία πρέπει να σταματήσει", τόνισε η Μπατσελέτ κατά την εναρκτήρια συνεδίαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα.