13 Απρ 2013

Στη Β.Κορέα τρώνε... γκαζόν για να επιβιώσουν!

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα περιμένει την επόμενη κίνηση της Πιόνγιανγκ και η Ουάσινγκτον αναθεωρεί την τεχνογνωσία της Β. Κορέας μετά τη διαρροή έκθεσης του Πενταγώνουστην οποία επισημαίνεται ότι η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πυρηνικά, πολλοί Βορειοκορεάτες τρώνε γκαζόν για να ζήσουν ... Σε συνέντευξή της στο CNN, μία γυναίκα που αυτομόλησε αφότου ο νεαρός δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε τα ηνία της χώρας προέβη σε αυτή τη δήλωση περιγράφοντας τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν πολλοί Βορειοκορεάτες. 
      Κι ενώ στην διεθνή κοινότητα επικρατεί διπλωματικός οργασμός για την στρατηγική που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης στην κορεατική χερσόνησο, ο ορκισμένος εχθρός της Β. Κορέας, οι ΗΠΑ, διαμηνύουν δια στόματος του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα ότι η Πιονγιανκ θα πρέπει να τερματίσει την πολεμοχαρή προσέγγισή της. Σε συνάντηση του πλανητάρχη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, νοτιοκορεάτη, Μπαν Κι Μουν , ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί μία διπλωματική λύση για την εκτόνωση της κρίσης, την ίδια ώρα όμως θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της. 
      Σύμφωνα πάντως με τα αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλούνται απόρρητη έκθεση του Πενταγνώνου το καθεστώς της Πιονγιανγκ μπορεί να τοποθετήσει στους βαλλιστικούς πυραύλους που διαθέτει πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι Αμερικανοί έχουν ήδη εντοπίσει και χαρτογραφήσει την περιοχή στα ανατολικά της Β. Κορέας όπου βρίσκεται η πλατόφρμα εκτόξευσης των βορειοκορεατικών πυραύλων. 
      Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε την Κίνα να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο -κατάσταση, που όπως προειδοποίησε προ ημερών ο Μπαν Γκι-μουν, μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη από κάποιον λανθασμένο υπολογισμό ή εκτίμηση. Είχε προηγηθεί η έντονη καταδίκη της στάσης της Βορείου Κορέας από τους υπουργούς Εξωτερικών της G8, οι οποίοι απείλησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν, χωρίς πάντως να συμφωνήσουν επί συγκεκριμένων ενεργειών.