4 Ιουλ 2013

Τα πλαστικά που πετάμε καταλήγουν στο... πιάτο μας!

Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το πλαστικό χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθεί ανατρέπεται. Τα πλαστικά νέας γενιάς, μπορεί να μην εξαφανίζονται, διασπώνται όμως πολύ γρήγορα σε μικροσκοπικές ίνες και σωματίδια. Και μπορεί να είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι όμως η ζημιά που προκαλούν είναι τεράστια.  
       Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ίνες του πλαστικού καταλήγουν σε υψηλές συγκεντρώσεις στη θάλασσα. Από εκεί περνούν - μέσω των ψαριών- στην τροφική αλυσίδα και τελικά στο πιάτο μας. 
       Έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη έδειξε ότι σε 167 παραλίες των ελληνικών ακτών (όπου έγινε δειγματοληψία) οι ερευνητές δεν εντόπισαν ούτε ένα δείγμα που να μην περιέχει ίνες μικροπλαστικών! 
     Κατά τη δεύτερη φάση της έρευνας, εξετάζονται 350 δείγματα ψαριών από το Βορειοανατολικό Αιγαίο: Στο 100% των ψαριών εντοπίστηκαν μικροπλαστικά και άρα τα μικροπλαστικά αυτά φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών! Υπολογίστηκε ότι κάθε ένα από τα ψάρια του δείγματος έλαβε ως τροφή 4,68 ίνες μικροπλαστικών κατά μέσο όρο. Σε μία περίπτωση μάλιστα μετρήθηκαν 32 ίνες συγκεντρωμένες σε μόλις έναψάρι! 
       Τα μικροπλαστικά αποτελούν μια πολύ σοβαρή απειλή για τοπεριβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς περνούν και στον υδροφόρο ορίζοντα. Σύμφωνα με το "Αρχιπέλαγος", το 2012 η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού ξεπέρασε τα 280 εκατομμύρια τόνους, από τα οποία ανακυκλώθηκε μόνο το 1%. 
           Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη διασπορά πλαστικού στις θάλασσες: 
   - Δεν πετάμε σκουπίδια στο δρόμο ή στο περιβάλλον 
  - Μειώνουμε την προσωπική μας κατανάλωση σε πλαστικά 
  - Επιλέγουμε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι και το λινάκι και όχι συνθετικές ίνες, καθώς εκτιμάται ότι σε κάθε πλύση ένα συνθετικό ρούχο ελευθερώνει περίπου 1900 μικροπλαστικές ίνες στο αποχετευτικό δίκτυο 
  - Χρησιμοποιούμε τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια μας 
  - Επαναχρησιμοποιούμε ή/και ανακυκλώνουμε τα πλαστικά μας 
  - Αποφεύγουμε προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν μικροπλαστικά στα συστατικά τους, όπως πολυαιθυλένιο (ΡΕ), πολυπροπυλένιο (ΡΡ), τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), πολυμεθύλιο (ΡΜΜΑ) και νάιλον. 
    news.gr