11 Νοε 2013

Η Σαουδική Αραβία εκδιώκει 4 εκατομμύρια μετανάστες

Δίκτυο Βολταίρος (Γαλλία) (μτφ. Κριστιάν) 
    Μετά την προειδοποίηση έξι μηνών που δόθηκε στους 8 εκατομμύρια εργαζόμενους μετανάστες να τακτοποιήσουν την κατάστασή τους, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να απομακρύνει όλους εκείνους που δεν είχαν το χρόνο να ολοκληρώσουν τη διοικητική διαδικασία, ήτοι 4 εκατομμύρια άτομα, ως επί το πλείστον μαύροι Αφρικανοί, Ινδοί και πολίτες της Υεμένης. 
    Μέσα σε μια εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένοι μεταναστές έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Ταραχές ξέσπασαν σε φτωχό προάστιο του Ριάντ με τουλάχιστον δύο νεκρούς και 68 σοβαρά τραυματίες. Η αστυνομία συνέλαβε 561 αλλοδαπούς, ενώ Σαουδάραβες οπλισμένοι με ρόπαλα του μπέιζμπολ κατακρεούργησαν Αιθίοπες. Το πρωί της Κυριακής, εκατοντάδες μετανάστες εργαζομένοι προτίμησαν να πάνε στην αστυνομία παρά του κίνδυνου να σκοτωθούν. 
   Εκτός από βαρύ πρόστιμο, οι αδήλωτοι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με φυλάκιση δύο ετών. 
       Για να μειωθεί η ένταση, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα δεχθεί καθυστερημένες αιτήσεις, αλλά είναι αδύνατο για τους περισσότερους μετανάστες να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα έγγραφα. 
      Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας έμεινε τελείως παράλυτη λόγω αυτής της μαζικής εκδίωξης. Ωστόσο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι τελικά αυτό το μέτρο θα ελευθερώσει θέσεις εργασίας για τους Σαουδάραβες, αν και είναι απίθανο οι υποκείμενοι του βασιλιά Αμπντάλα να συμφωνήσουν να περισυλλέξουν σκουπίδια ή να κατασκευάσουν δρόμους. 
     Ανησυχώντας για την ασφάλεια τους, η Αιθιοπία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να διευκολύνει την επιστροφή 200.000 γυναικών υπηρετριών. 
      Η Υεμένη, ήδη πολύ ασταθής, δεν θα μπορέσει να απορροφήσει την επιστροφή 400.000 ατόμων, δήλωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
      http://www.voltairenet.org/article180966.html