19 Νοε 2013

Μέλη της Αλ Κάιντα ανάμεσα στους λαθρομετανάστες;

Μέλη της Αλ Κάιντα πιθανόν να είναι μεταξύ των χιλιάδων λαθρομεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο με πλοίο από την Αφρική στην Ευρώπη, εγκυμονώντας κινδύνους για την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμα Μπονίνο. Η Ιταλία επιδιώκει περισσότερη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της για να αντιμετωπίσει την κρίση από την έλευση χιλιάδων αφρικανών μεταναστών που φτάνουν στη Σικελία φέτος αλλά και τον θάνατο εκατοντάδων στην πορεία. 
     «Υποψιαζόμαστε ότι μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν στοιχεία της τζιχάντ και μέλη της Αλ Κάιντα» δήλωσε η Μπονίνο σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε το θέμα. Είπε επίσης ότι προς το παρόν δεν μιλάμε για μια τρομοκρατική απειλή, αλλά μάλλον για «μια απειλή για την ασφάλεια» που θέτουν οι τζιχαντιστές. Η Ιταλία θέλει η ΕΕ να ξεκινήσει μια αποστολή κατά της εμπορίας ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή της Μεσογείου, στο πλαίσιο κοινής πολιτικής ασφάλειας της ένωσης. 
       Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της ΕΕ από την παράνομη μετανάστευση. Η Ιταλία έχει αυξημένες περιπολίες στις θάλασσες μεταξύ της Λιβύης, της Τυνησίας και της Ιταλίας, καθώς πάνω από 360 μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία, πνίγηκαν στις αρχές Οκτωβρίου όταν η βάρκα τους ανατράπηκε ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Ένα ακόμα πλοίο βυθίστηκε μια εβδομάδα αργότερα, αφήνοντας περίπου 200 αγνοούμενους. 
     Το κέντρο υποδοχής του νησιού έχει προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν κατακλυσμό των μεταναστών που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο και την αναταραχή στη Συρία, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές και αφρικανικές χώρες. Περισσότεροι από 32.000 μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν φθάσει στην Ιταλία και τη Μάλτα μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με πολλούς να αναχωρούν από τα άναρχα λιμάνια της Λιβύης. Η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις το Δεκέμβριο για το τι πρέπει να κάνει για να βοηθήσει τα νότια ευρωπαϊκά κράτη με τη μαζική μετανάστευση από την Αφρική. 
   http://www.reuters.com/article/2013/11/18/us-eu-migrants-idUSBRE9AH14M20131118