13 Δεκ 2013

Η Ιταλία καταργεί την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων

Άντε καί στά δικά μας
   Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας συμφώνησε να καταργήσει την κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια ανάμεσα στο διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πολιτών και της άρχουσας τάξης. Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα χαρακτήρισε την απόφαση ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εργασία και την αξιοπιστία της πολιτικής και των θεσμών της».
       Η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, διαλύει το σύστημα κρατικής χρηματοδότησης που διατίθεται ανάλογα με τον αριθμό των εδρών που κέρδισαν τα κόμματα στις εθνικές εκλογές και προτείνει ένα εθελοντικό σύστημα ιδιωτικής χρηματοδότησης. Το διάταγμα θα πρέπει να ψηφιστεί σε νόμο από το Κοινοβούλιο εντός 60 ημερών, προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ. 
      Ο Λέττα, ο οποίος ηγείται μιας κυβέρνησης που σχηματίζεται από τους Δημοκρατικούς , κεντρώα κόμματα και την αποσχισθείσα φατρία της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε την ανάγκη να κοπεί η χρηματοδότηση στα κόμματα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο πριν την ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη. Η κρατική χρηματοδότηση έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Το Κίνημα ήταν το μόνο κόμμα που παραιτήθηκε από τα κρατικά κονδύλια μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, στις οποίες αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα. «Προκειμένου να εγκαταλειφθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων, αρκεί να μην την αποδεχθούμε, ακριβώς όπως έκανε το Κίνημα, αφήνοντας μέχρι και 42 εκατ. ευρώ. Το διάταγμα του Λέτα είναι η πολλοστή κοροϊδία », έγραψε ο Μπέμπε Γκρίλο στο blog του. 
      Το 2012, τα κρατικά κονδύλια μειώθηκαν στο μισό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος , μετά από σκάνδαλα κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος από τους τοπικούς διαχειριστές. Στον πιο πρόσφατο γύρο των εκλογών, κάθε κόμμα δικαιούται 44-49 σεντς για κάθε έγκυρη ψήφο για κάθε έτος στο κοινοβούλιο και 50 σεντς για κάθε ευρώ που συγκεντρώθηκε μέσω της εκστρατείας και των συμμετοχών. Ένα σχέδιο νόμου, που προσπαθεί να επανασχεδιάσει το σύστημα χρηματοδότησης, έχει περάσει από το κοινοβούλιο , αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει μετά από μια πρώτη έγκριση στην κάτω βουλή, στα μέσα Οκτωβρίου. 
    ft.com