22 Μαΐ 2014

Συγχώνευση των βραβευμένων σχολείων 26ο και 29ο Ολυμπιακού Χωριού

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των 26ου & 29ου Σχολείων Ολυμπιακού Χωριού με λύπη και κατάπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Υπουργού Παιδείας για συγχώνευση των σχολείων μας, παρά το πλήθος των διακρίσεων που τα σχολεία έχουν λάβει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο: 
  • Τιμητική πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο 
 • Διάκριση το Νοέμβριο του 2013 ως Μicrosoft Mentor School σε παγκόσμιο επίπεδο (τα μόνα δημόσια σχολεία από την Ελλάδα). 
 • Επιλογή των σχολείων ως Pathifinder Schools το σχολικό έτος 2012-2013 
 • Παρουσιάσεις με πλήθος θετικών δημοσιεύσεων από έντυπα, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα. 
  • Επιλογή των σχολείων ως πρότυπο για την πρόταση που παρουσίασε η Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την εφαρμογή καλών πρακτικών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το Μάρτιο του 2014. 
 • Αδελφοποίηση με το Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού και με δώδεκα ακόμα σχολεία μεγάλου κύρους από όλη την Ευρώπη. 
     Με βάση τα παραπάνω καθίσταται προφανής η αξία των σχολείων καθώς παρέχουν ουσιαστική γνώση στους μαθητές τους. Αξιοποιώντας τις δεξιότητες των παιδιών και αποφεύγοντας τη στείρα εκμάθηση, τα σχολεία μας συμβάλλουν στην πνευματική, συναισθηματική και αισθητική καλλιέργεια των μαθητών. Η πραγματοποίηση αυτού του κολοσσιαίου έργου, ενός έργου πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα, επιβάλλει τη συστηματική στήριξη των σχολείων από την οργανωμένη πολιτεία, γεγονός που δυστυχώς, μετά την απόφαση του υπουργείου για συγχώνευση των σχολείων, δεν θα υλοποιηθεί. 
     Αυτή η στάση οδηγεί τα εν λόγω σχολεία σε υποβάθμιση τόσο αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό τους, όσο και με το εκπαιδευτικό έργο τους, καθώς η συγχώνευση: 
 • Διαλύει την εκπαιδευτική ομάδα, καθώς οδηγεί σε απομάκρυνση εκπαιδευτικών που έχουν επιμορφωθεί ειδικά στα πλαίσια των ΖΕΠ και έχουν εργαστεί με πάθος για την εκπόνηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων. 
 • Μειώνει τα διατιθέμενα μέσω ΕΣΠΑ ποσά χρηματοδότησης, καθώς αυτά δίνονται και με βάση τον αριθμό των σχολείων. 
 • Κλονίζει την εμπιστοσύνη των μαθητών στην αξία της καινοτομίας, της εργατικότητας, της δημιουργικότητας και τελικά σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που εμείς ως γονείς και η οργανωμένη πολιτεία παρουσιάζουμε ως πρότυπα για το Σχολείο που θέλουμε στην Ελλάδα του 2014. 
  • Σαμποτάρει τη λειτουργία δύο σχολείων στα οποία το 20% των μαθητών που φοιτούν είχε αρχικά μαθησιακές δυσκολίες, γεγονός που οδήγησε στην ένταξή τους στο ΖΕΠ. Σήμερα, με τις παρεμβάσεις που γίνονται και το πρόγραμμα εκπαίδευσης που ακολουθείται έχει σχεδόν μηδενιστεί το παραπάνω ποσοστό και μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να μιλάμε για πλήρη ένταξη και συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες του σχολείου. 
  • Υποσκάπτει την όποια προσπάθεια έχει γίνει για ενίσχυση του μορφωτικού και πολιτισμικού επιπέδου του Ολυμπιακού Χωριού, μιας περιοχής που υποφέρει από έλλειψη δομών και υπολείπεται σε κοινωνικό επίπεδο από άλλες περιοχές της Αττικής. 
    Αδυνατώντας να κατανοήσουμε το σκεπτικό μιας τέτοιας απόφασης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων μας, καθώς και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αχαρνών, περιμένει την άμεση ανάκληση αυτής της τόσο αδικαιολόγητης και άδικης απόφασης και προβαίνει την Πέμπτη 22.5.2014 και ώρα 8.00 σε δυναμική κινητοποίηση με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο.