2 Ιουλ 2014

Ποιοι διοικούν τα Πανεπιστήμια;

Αντιγράφω από μια επιστολή και 5 δημοσιεύματα: 
  1. Επιστολή με ημερομηνία 16/6/2014 από τον καθηγητή Πολυτεχνείου Κίμωνα Χατζημπίρο: 
  Αγαπητοί Συνάδελφοι, στέλνω αυτό το μήνυμα για να σας περιγράψω τη σημερινή κατάσταση στο ΕΜΠ.Όλες οι είσοδοι είναι κλειστές και φυλασσόμενες από ομάδες νεαρών, ενώ το campus είναι έρημο και στα γραφεία ή εργαστήρια βρίσκονται ελάχιστοι. Πλησιάζοντας με το αυτοκίνητό μου στην κύρια είσοδο (Κατεχάκη), ενημερώθηκα από ομάδα σχετικά ευγενών νεαρών (δεν με γνώρισαν) ότι το Πολυτεχνείο είναι κλειστό επ' αόριστον, με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων (εννοούσαν τους συλλόγους διοικητικών). Σε ερώτησή μου απάντησαν ότι χρησιμοποιούν βία για να επιβάλουν την απόφαση σε όλους, ακόμα και σε όσους δεν συμφωνούν με την απόφαση ή δεν συμμετέχουν στους συλλόγους. Με προειδοποίησαν επίσης ότι αν με βρουν μέσα στην Πολυτεχνειούπολη δεν θα περάσω καλά! 
         Είναι λυπηρό ότι γίνεται ανεκτό κάποιοι, πατώντας πάνω στα δίκαια ή άδικα αιτήματά τους, να επιβάλουν με αυταρχισμό την άποψή τους στο σύνολο. 'Όλοι οφείλουν να πάρουν θέση έναντι της βίαιης «περιφρούρησης» των απεργιών και του βίαιου εξαναγκασμού όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον Πανεπιστημιακό χώρο (φοιτητές, μεταπτυχιακοί, εκπονούντες διπλωματικές και διδακτορικά, καθηγητές, ερευνητές, παρασκευαστές εργαστηρίων, διοικητικοί, ξένοι επισκέπτες, παρακολουθούντες σεμινάρια και εκδηλώσεις κ.λπ.) σε μια απελπιστική και ταπεινωτική αδράνεια. Έτσι το Πανεπιστήμιο, αντί να προωθεί τη δημοκρατική πρόοδο, ανοίγει το δρόμο στην αυθαιρεσία, στην ανομία και στην επιτάχυνση της παρακμής. 
      2. Ρεπορτάζ της «Καθημερινής» 20/6/2014: Σε λειτουργική κατάρρευση ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Στο ΕΜΠ, που είναι κλειστό, λειτούργησε μόνο η υπηρεσία στην οποία οι διαθέσιμοι καταθέτουν αιτήσεις επανατοποθέτησης. 
       3. Ρεπορτάζ της «Καθημερινής», 21/6/2014. Χθες παρέμειναν κλειστές δύο εμβληματικές σχολές του ΕΚΠΑ, η Ιατρική και η Νομική. 
       4. Ρεπορτάζ της «Καθημερινής», 27/6/2014: Εικόνες διάλυσης στοιχειώνουν τις ημέρες των φοιτητών του ΕΜΠ, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη του ιδρύματος από μερίδα διοικητικών και φοιτητών. Αγωνία διακρίνεται και στα λόγια διδασκόντων και ερευνητών, που βλέπουν το ίδρυμα να χάνει πόρους και να πλήττεται το κύρος του. …Οι εγχώριες και διεθνείς υποχρεώσεις του ιδρύματος δεν εκπληρώνονται. …Σήμερα ολοκληρώνεται η δεύτερη εβδομάδα που το ΕΜΠ είναι υπό κατάληψη. 
      5.Παρουσίαση βιβλίου: Ίχνη Ζωής - Ελένη Πορτάλιου. Η Μικρή Άρκτος σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου Ίχνη Ζωής της Ελένης Πορτάλιου, Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ, Κτίριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Βασίλης Αλεξάκης, συγγραφέας. Έλενα Πατρικίου, ιστορικός, σκηνοθέτης θεάτρου, Πέπη Ρηγοπούλου, πανεπιστημιακός, συγγραφέας, Παρασκευάς Καρασούλος, εκδότης Μικρής Άρκτου. Ποιήματα διαβάζει η Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός. 
        6. Εφημερίδα των Συντακτών, 27/6/2014. Παρουσίαση βιβλίου Κουφοντίνα. Το βιβλίο του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού μέλους της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» παρουσιάζεται σήμερα στις 19.00 στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Για το βιβλίο, αλλά και «τις μάχες τού χθες, τις προκλήσεις τού σήμερα» θα μιλήσουν οι Χόρχε Σαμπάλσα, πρώην μέλος των Τουπαμάρος, Μαουρίτσιο Φεράρι, πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, η Αγγελική Σωτηροπούλου, ο επιμελητής του βιβλίου Νίκος Γιαννόπουλος, ενώ αναμένεται να παρέμβει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Spinners, Alpha Bang, Dark Rags και Αντίδραση, ενώ θα πραγματοποιηθεί και πάρτι. 
                                                  *** 
       Από την επιστολή και τα 5 δημοσιεύματα προκύπτει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ε.Μ. Πολυτεχνείο είναι κλειστά, υπό κατάληψη, από μερίδα φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων, που «αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις». Ότι διδάσκοντες, ερευνητές και φοιτητές αγωνιούν που χάνεται το εξάμηνο και που τα πανεπιστήμια χάνουν πόρους και κύρος. Ότι τα δυο ΑΕΙ δεν είναι κλειστά από τους άγρυπνους φρουρούς για όλους. Είναι ανοιχτά για την κα Πορτάλιου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης στο Δ. Αθηναίων, καθώς και για τον κατάδικο για δολοφονίες κ. Κουφοντίνα, τους Τουπαμάρος, τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, διάφορους εκλεκτούς παρουσιαστές βιβλίων και διάφορα μουσικά συγκροτήματα που πραγματοποιούν πάρτι. Ότι του υπουργού κ. Λοβέρδου (πανεπιστημιακού) δεν του καίγεται καρφάκι για την κατάντια των πανεπιστημίων, αφού τα αφήνει έρμαιο των παραπάνω και την ίδια στιγμή απρόσιτα στις πανεπιστημιακές κοινότητες. 
        Νομίζω πως δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να γίνει αντιληπτό ποιοι κάνουν κουμάντο στα πανεπιστήμια. Οι ίδιοι άνθρωποι τα διοικούν δεκαετίες τώρα με την ίδια αδιαφορία για τους πόρους και το κύρος τους, για την αγωνία διδασκόντων, ερευνητών και φοιτητών. Ενδιαφέρονται μόνο για την ιδεοληψία τους (μερικοί έχουν και πιο υλικά ενδιαφέροντα). Το νόστιμο είναι η φωτογραφία που συνοδεύει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» 20/6 και αναδημοσιεύεται παρακάτω. Δείχνει την πόρτα του ΑΕΙ με μαύρες σημαίες και κάποιους μπρατσωμένους που τη φρουρούν, οι οποίοι έχουν αναρτήσει ένα πανό που μεταξύ άλλων γράφει: «Απεργούμε ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου». 
       Ποιος θα σώσει την παιδεία και τα παιδιά απ’ αυτούς τους αντικεφαλαιοκράτες; 
     ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΟΥΣΕΤΗΣ 
       Athens Voice