10 Οκτ 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ. 
   Συμπληρώθηκαν πια δέκα χρόνια από τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Μεγάλη Ιδέα, αποδείχτηκε ένα άγριο ματωμένο πάρτυ με κέρδη δισεκατομμυρίων για κάποιους. Οι ολυμπιακοί αγώνες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά, μια βιτρίνα του καπιταλισμού, μια διαφήμιση του εμπορευματοποιημένου κόσμου του, μια παγκόσμια φιέστα που επισφράγισε, τη σύμπραξη των ντόπιων αφεντικών με πολυεθνικές εταιρείες, διεθνή πολιτικά επιτελεία και κατασταλτικές υπηρεσίες. Στο όνομα της εκπλήρωσης της Μεγάλης Ιδέας αποθεώθηκαν τα “ιδανικά” της κερδοφορίας των αφεντικών, των πολυεθνικών, των μεγαλοεργολάβων και των κρατικών αξιωματούχων που χειρίστηκαν τα οικονομικά κονδύλια. Σε αυτή τη γιγαντιαία κερδοσκοπική επιχείρηση που στοίχισε περισσότερο από 15 δισ. ευρώ (Στις 19 Αυγούστου 2004 ο Δούκας κάνει λόγο για 7 δις ευρώ, στις 12 Νοεμβρίου 2004 οι Αλογοσκούφης – Πετραλιά μιλάνε για 8,9 δις ευρώ και στις 8 Αυγούστου 2005 πάλι η Πετραλιά κάνει λίγο για 13 δις! ) οι εργάτες βαφτίστηκαν “εθελοντές”, πληρώνοντας το κόστος με την καταλήστευσή τους μέσα από τους φόρους, την ακρίβεια και το “πάγωμα” των μισθών, αλλά και το τίμημά της, με την ιλιγγιώδη εντατικοποίηση των ρυθμών δουλειάς, την εισαγωγή νέων μορφών ελέγχου και παρακολούθησης στους εργασιακούς χώρους, με την εργασία σε ακραία επικίνδυνες συνθήκες, με το ίδιο τους το αίμα στα λεγόμενα “εργατικά ατυχήματα”. Οι ανθρωποθυσίες Ελλήνων και ξένων εργατών στο βωμό του κέρδους και της πριμοδοτούμενης ταχείας ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων (περισσότεροι από 620 νεκροί από το 2000, 4 νεκροί μόνο στην οικοδόμηση του Ολυμπιακού χωριού), στα ολυμπιακά εργοτάξια πήραν εφιαλτικές διαστάσεις, Οι δεκάδες δολοφονίες και οι εκατοντάδες τραυματισμοί εργατών θεωρήθηκαν απαραίτητες “παράπλευρες απώλειες” για την εκπλήρωση του “εθνικού οράματος”. Πίσω από το φανταχτερό και προκλητικά δαπανηρό διάκοσμο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κρύβεται η Αθήνα του τσιμέντου, η Αθήνα της χωματερής, η Αθήνα της Δυτικής Όχθης, του ενάμιση εκατομμυρίου ανέργων και, για τους οποίους η τελετουργία της Ολυμπιάδας προσφέρεται ναρκωτικό προς μαζική χρήση. 
        Σήμερα, μαζί με την Ολυμπιακή Φλόγα έχει σβήσει και κάθε προοπτική για αξιοποίηση των πολύτιμων και πανάκριβων υποδομών. Οι πολυτελείς εγκαταστάσεις αντί να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο για την άθληση, τον πολιτισμό και την αναψυχή των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων που τα πλήρωσαν, παραδόθηκαν στην εγκατάλειψη. Τα σχέδια περαιτέρω αξιοποίησης, αν υπήρξαν ποτέ, έμειναν στα χαρτιά, και τα Ολυμπιακά ακίνητα άρχισαν από πηγή πλούτου, όπως υπόσχονταν, να είναι, μία δαπανηρή για τη συντήρησή της υπόθεση για το κράτος. Δέκα χρόνια μετά, οι περισσότερες εγκαταστάσεις ρημάζουν και δεν μπορούν καν να χρησιμοποιηθούν, ενώ η ανακαίνισή τους φαίνεται αδύνατη για το κράτος που θέλει να τα «ξεφορτωθεί». Σαν λύση αντί η αξιοποίησή τους για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, που τα πλήρωσαν, εμφανίζεται η πώληση ή η παραχώρησή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με τα Ολυμπιακά ακίνητα να «βγαίνουν στο σφυρί» του ΤΑΙΠΕΔ. Η διαχείρισή τους εσκεμμένα εγκαταλείφθηκε ώστε να διευκολυνθεί η πώληση τους αντί ευτελούς τιμήματος, την ώρα που οι εικόνες φθοράς κι ερήμωσης των Ολυμπιακών ακινήτων κάνουν το γύρο του κόσμου. 
        Η κρίση του καπιταλισμού στη χώρα μας, αφού επενδύθηκε με το ιδεολόγημα ότι τάχα φταίνε κάποια λαμόγια, ότι μαζί τα φάγαμε, ότι φταίνε κάποιοι ανεγκέφαλοι πολιτικοί, οδηγεί ή προσπαθεί να οδηγήσει το εκκρεμές της εξέλιξης προς τα πίσω και για τη κρίση να πληρώσουν οι μόνοι που δεν ευθύνονται, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτό αποτυπώνεται και στη περιοχή μας. 
      Το Ολυμπιακό Χωριό, οχτώ χρόνια μετά την κατοίκησή του είναι μια ακυβέρνητη πολιτεία 10.000 κατοίκων, ένα χωριό φάντασμα, με μια νεκρή πλατεία, μηδενική κοινωνική ζωή, μια γκρίζα ζώνη αντί για πράσινη και αθλητικές εγκαταστάσεις που αργοπεθαίνουν. Μάλιστα με πρόσφατη απόφαση του ο Δήμος Αχαρνών, ζητά από τον ΟΑΕΔ, να του παραχωρηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, μην έχοντας εγγράψει 1 ευρώ στον προϋπολογισμό του για αυτές, ένας Δήμος χρεοκοπημένος, όπου ακόμα κοσμούν τους δρόμους του χωριού τα καλοκαιρινά σκουπίδια. Καμία κοινωνική υποδομή, κρατική ή δημοτική με πλήθος προβλημάτων που αποθαρρύνουν τους κατοίκους και τους οδηγούν στην έξοδο, θέλοντας το οικιστικό αυτό φιλέτο να αξιοποιηθεί από το ιδιωτικό κεφάλαιο. 
      Επιγραμματικά και μόνο μπορούμε να αναφερθούμε σε σημαντικά προβλήματα όπως : ελλείψεις στις υποδομές των σχολείων, μαθήματα σε κοντέινερ, κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη καθηγητών, ανυπαρξία καθαριότητας στα σχολεία, προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών, άπλυτοι κάδοι απορριμμάτων από λειτουργίας τους, νεκρή πράσινη ζώνη, έλλειψη φροντίδας από κηπουρούς, ελλιπής και προβληματική συγκοινωνία και με το Μενίδι αλλά και με την Κηφισιά, κατεστραμμένο κολυμβητήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις που υποσυντηρούνται, ένα κτήριο ερείπιο, επικίνδυνο και ντροπή, του Βατοπαιδίου, κατεστραμμένες παιδικές χαρές και όσες υπολειτουργούν επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, Λαϊκή αγορά η οποία λειτουργεί χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη χρήσης χημικών τουαλετών με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και να μολύνεται ανεξέλεγκτα ο χώρος πρασίνου, ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τους πυλώνες στο βόρειο τμήμα του χωριού, κεραίες κινητής τηλεφωνίας στα γήπεδα. 
        Δεν είναι πολυτέλεια αυτά που μας λείπουν, είναι οι ανάγκες μας που μας στερούν, είναι τα δικαιώματα μας. Είναι το αίτημα μας, για φτηνή και ποιοτική κατοικία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Όλα τα έχουν μετατρέψει σε εμπόρευμα, όμως εμείς θέλουμε οι κάτοικοι του Ολυμπιακού χωριού συλλογικά, γιατί μόνο μαζί έχουμε τη δύναμη, να αγωνιστούμε. Προσπερνάμε την απογοήτευση που υπάρχει, δεν περιμένουμε σωτήρες εξ ουρανού να μας λύσουν τα προβλήματα, αγωνιζόμαστε «όλοι για έναν, ένας για όλους». 
   • ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ και ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ προς ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. 
   • ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ του Ο.Χ. ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗ – ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 
   • ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΕΚ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. 
   • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ την ΚΥΡΙΑΚΗ, 05/10/2014 ώρα 06.00 μ.μ. στο ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ