3 Μαρ 2015

Ο Τσίπρας γιατί έβαλε αυτό το καταστροφικό δίδυμο στο Υπουργείο Παιδείας;

Υπουργός εναντίον αναπληρωτή με θύμα την Παιδεία 
 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ 
 Τα... όργανα της Αριστεράς άρχισαν να ακούγονται στο Μαρούσι. Και μάλλον πολύ δυνατά, εάν κρίνουμε από το εμφατικό και πρωτοφανές «άδειασμα» του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη από τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, ακριβώς ένα μήνα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Οι δύο πανεπιστημιακοί δεν έχουν καταφέρει να βρουν κοινό βηματισμό, και αυτό φαίνεται όλο και πιο έντονα. Τι τους αποσυντονίζει; Μάλλον οι διαχρονικές ασθένειες της πολιτικής: ο παραγοντισμός και οι προσωπικές φιλοδοξίες. 
      Ειδικώτερα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε: «Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει ότι ουδέποτε έκανε οποιαδήποτε δήλωση για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για την όλη διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Ουσιαστικά, ο κ. Μπαλτάς διέψευσε τον αναπληρωτή του Τάσο Κουράκη, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε με την ΟΛΜΕ την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε στους συνδικαλιστές την πρόθεση του υπουργείου για κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στην παιδεία. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουράκης δήλωσε στους συνδικαλιστές ότι, ύστερα από διάλογο, θα θεσμοθετηθεί νέο σύστημα μοριοδότησης για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών «που θα υπηρετεί την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, ενώ δεν θα απαξιώνει τα πτυχία που χορηγούν τα πανεπιστήμια». Και όλα αυτά παρόντος στη συνάντηση με την ΟΛΜΕ του Δημήτρη Χασάπη, γενικού γραμματέα του υπουργείου και στενού συνεργάτη του κ. Μπαλτά. 
                  Σαφές μήνυμα... 
       Παρότι ο κ. Μπαλτάς θα μπορούσε να το αφήσει... να πέσει κάτω, η -με καθυστέρηση μιας ημέρας από τη δημοσίευση της είδησης την Παρασκευή (πρωτοσέλιδο στην «Κ» της 27/2)- αντίδρασή του κατά του κ. Κουράκη δείχνει ότι ο υπουργός θέλησε υπολογισμένα να στείλει ένα σαφές μήνυμα για το ποιος έχει το πάνω χέρι σε κόμμα και υπουργείο. Διότι, η δήλωση Κουράκη περί κατάργησης του ΑΣΕΠ στην Παιδεία περιλαμβάνεται στις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και άρα είναι... εντός κομματικής γραμμής. Αλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο υπουργός και ο αναπληρωτής ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Η διγλωσσία που μεταδίδουν, δεν οφείλεται στο ότι δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα στο υπουργείο, αλλά κυρίως ότι δεν έχουν διάθεση συνεννόησης. Ενδεικτικά: 
       • Ο Αριστείδης Μπαλτάς είχε αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου ότι το φετινό σύστημα εισαγωγής στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ) δεν θα αλλάξει, στο πλαίσιο της αρχής περί έγκαιρης ενημέρωσης των ενδιαφερομένων και για να μην αδικηθούν οι υποψήφιοι που άρχισαν να προετοιμάζονται για τις εξετάσεις. Ομως, ακολούθησε δήλωση του κ. Κουράκη σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι εξετάσεις καταργούνται από φέτος. 
       • Η διγλωσσία στο ίδιο θέμα συνεχίστηκε. Ο κ. Κουράκης στην πρώτη συνάντησή του με τη διοικούσα επιτροπή των ΠΠΣ είπε ότι καταργούνται και τα 60 ΠΠΣ και ότι θα λειτουργούν υπό το πλαίσιο των Πειραματικών. Την επόμενη ημέρα ο κ. Μπαλτάς είπε στη διοικούσα ότι θα λειτουργήσουν 5 Πρότυπα και 55 Πειραματικά. 
       • Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται ενισχυμένος σε σχέση με τα ειωθότα για τη θέση ο ρόλος του γενικού γραμματέα κ. Χασάπη, ο οποίος τείνει να υποκαταστήσει τον ρόλο του κ. Κουράκη. 
      Το πρωτοφανές «άδειασμα», το περασμένο Σάββατο, του αναπληρωτή -στο υπουργείο Παιδείας τα τελευταία 15 χρόνια ουδέποτε υπήρξε διάψευση αναπληρωτή υπουργού από τον υπουργό- πυροδότησε την οξύτατη αντίδραση του κ. Κουράκη. Η κίνηση Μπαλτά ερμηνεύτηκε ως πολιτική απρέπεια εναντίον του κ. Κουράκη, ο οποίος προς το παρόν τηρεί στάση ανοχής προτού διαμηνύσει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο τις διαμαρτυρίες του. 
               «Θα γίνουμε Pravda» 
         Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησαν χθες στην «Κ», απέδωσαν την παρασκηνιακή σύγκρουση Μπαλτά - Κουράκη στα φαινόμενα παραγοντισμού που ταλαιπωρούν τα κόμματα, στις προσωπικές φιλοδοξίες των δύο πολιτικών αλλά και στην απειρία στη διαχείριση των θεμάτων διοίκησης και επικοινωνίας. Χαρακτηριστικά, χθες το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς εξέδωσε ανακοίνωση για σειρά επαφών του με πρέσβεις ξένων κρατών (Ισπανίας, Τουρκίας, Γερμανίας, Ισραήλ, Καναδά, Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν). Εύλογα οι συναντήσεις δεν έγιναν όλες χθες. Αλλά επειδή συνηθίζεται να υπάρχει άμεση ενημέρωση του Τύπου για κάθε επίσημη συνάντηση του υπουργού, η χθεσινή συνολική ενημέρωση για τις διεθνείς συναντήσεις του κ. Μπαλτά έκαναν ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς να σχολιάσει, μιλώντας στην «Κ», ότι «θα γίνουμε Pravda», θυμίζοντας ότι η εφημερίδα επί ΕΣΣΔ έδινε γραμμή αλλά όχι ενημέρωση... 
      Καθημερινή