4 Μαΐ 2015

Λέμε όχι στο κάπνισμα…

Την Κυριακή 26 Απριλίου το Παράρτημα Αχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, πραγματοποίησε εκδήλωση στο Δημαρχείο Αχαρνών με θέμα: Η επίδραση του καπνίσματος στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και στον καρκίνο. Ομιλήτρια ήταν η κα Βάσω Ευαγγελοπούλου MD, PhD, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Δ/ντρια ΜΕΘ Θεραπευτηρίου ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ. Κύρια σημεία της ομιλίας της ήταν: Ο καπνός του τσιγάρου, περιέχει ένα μείγμα από 7000 διαφορετικές ουσίες, που οι 70 από αυτές έχουν επιβεβαιωμένη τοξικότητα ή και καρκινογενετική ικανότητα. 
         Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα. Υπολογίζεται, πως το 2020 θα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας διεθνώς. Η Χ.Α.Π. δεν περιορίζεται στους πνεύμονες, αλλά έχει και εκδηλώσεις από άλλα συστήματα του οργανισμού. Δεν είναι πλήρως αναστρέψιμη νόσος, μπορεί όμως να προληφθεί, περιορίζοντας τον αριθμό νέων καπνιστών. 
         Το κάπνισμα δεν είναι υπεύθυνο για τον καρκίνο του πνεύμονα μόνον, αλλά για το 30% των καρκίνων γενικώς, όπως για τον καρκίνο του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, της ουροδόχου κύστεως, του δέρματος, του μαστού. Η αποφυγή της έναρξης του καπνίσματος, αλλά και η διακοπή του, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτών των νοσημάτων. Την εκδήλωση έκλεισε η θαυμάσια χορωδία του Ωδείου "Μ. ΣΠΑΝΟΥ", η οποία κατέπληξε το κοινό με την απόδοσή της. 
        Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, Παναγιώτης Χ. Καζανάς τόνισε πως η δεύτερη πενταετία του Παραρτήματος που αρχίζει τώρα θα είναι πιο δυναμική και με περισσότερες παροχές προς τα μέλη του αλλά και προς όλους τους Αχαρνείς. 
           Το πρόγραμμα της πενταετίας αυτής ήδη το έχουμε ονομάσει "ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΖΩΗΣ" θέλοντας να δείξουμε πως θα είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, αγωνιζόμενοι σε καθημερινή βάση για προσφορά ευρισκόμενοι σε όλα τα σημεία της πόλης μας και κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές. Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας