27 Ιουν 2015

Στο Μενίδι το πρώτο ΑΤΜ για bitcoin στην Ελλάδα

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της είναι σε εξέλιξη, η ιδιοκτήτρια ενός βιβλιοπωλείου από τις Αχαρνές φαίνεται ότι βρήκε την απάντηση στο ερώτημα τι νόμισμα θα έχουμε, αν τελικά δεν βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, θέτοντας σε λειτουργία στο κατάστημά της το πρώτο Bitcoin ATM στην Ελλάδα. 
      Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δεν ελέγχεται από καμμία συγκεκριμένη τράπεζα, δεν έχει κάποια φυσική μορφή και δεν κόβεται από καμμία χώρα, απλώς μπορεί να μετατρέψει κανείς τα χρήματά του στο ψηφιακό νόμισμα και να πραγματοποιήσει αγορές στο διαδίκτυο. 
       Συγκεκριμένα, το ΑΤΜ για Bitcoin βρίσκεται στο Μενίδι στο βιβλιοπωλείο «Ορίζοντες» στην οδό Ιωάννου Θηβαίου 20. Το ΑΤΜ είναι το Satoshi 1 της εταιρίας Genesis και λειτουργεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Bitcoin ανταλλακτήριο της bitcoinsgreece. 
       Το μηχάνημα έχει μπει στην λίστα του Bitcoin ATM radar coinatmradar, που είναι μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ψηφιακών νομισμάτων, το Bitcoin ATM είναι, όμως, ένα «one way Fiat Bitcoin», και μπορείς μόνο να αγοράσεις και όχι να πουλήσεις Bitcoin. 
       Μέχρι και ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Βαρουφάκης είχε αναφερθεί στο ψηφιακό νόμισμα και την χρησιμότητά του σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. 
      Η Ελένη Βαρελά, ιδιοκτήτρια του οικογενειακού βιβλιοπωλείου «Ορίζοντες», στο οποίο τοποθετήθηκε το πρώτο ΑΤΜ του ψηφιακού νομίσματος τονίζει, μεταξύ άλλων: «Φέραμε το πρώτο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin στο κατάστημά μας. Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα πρωτοποριακό για την Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη είναι διαδεδομένο. Ο κόσμος μας ρωτάει, γιατί είναι κάτι πολύ καινούργιο και θέλει να μάθει. Εμείς τον ενημερώνουμε και του λέμε απλά να μπει στο bitnews να δει πληροφορίες και να καταλάβει περισσότερα». 
         Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής των ψηφιακών νομισμάτων δεν έχει παρά να πατήσει το κουμπί και να ανοίξει το ΑΤΜ. Στη συνέχεια τοποθετεί τα ευρώ του στο ειδικό στόμιο και το μηχάνημα του δίνει ένα χαρτάκι, το οποίο είναι το εικονικό του πορτοφόλι. 
       Με το εικονικό πορτοφόλι ο κάτοχος των Bitcoin μπορεί είτε να πραγματοποιήσει online αγορές με καταστήματα του διαδικτύου, είτε να τα στείλει σε κάποιον διαδικτυακά.