8 Ιουν 2015

Στ. Μάνος: Καταργήστε την ετήσια επιχορήγηση στη ΔΕΗ

Πρόταση που δίνει διέξοδο στην απαίτηση των Θεσμών να καταργηθεί το ΕΚΑΣ και στην ιδιωτοκοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» διατύπωσε ο Στέφανος Μάνος στον Γιάνη Βαρουφάκη, δια των social media. 
     Ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Δράσης, πρότεινε συγκεκριμένα να καταργηθεί ολοσχερώς η ετήσια επιχορήγηση ύψους 600 εκατ. ευρώ που δίνεται στα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού ώστε να συνεχίσει να καταβάλλεται απρόσκοπτα το ΕΚΑΣ (με κόστος 516 εκατ. ευρώ). Η απώλεια των εσόδων για τα Ταμεία ασφάλισης του προσωπικού μπορεί να αναπληρωθεί από την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Δεδομένου ότι η «μικρή ΔΕΗ» αποτελεί το 30% της ΔΕΗ, τότε όπως υποστηρίζει ο κ. Μάνος, «αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα τα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού.». 
       Αναλυτικά, η πρόταση που διατύπωσε ο Στ. Μάνος στον Γ. Βαρουφάκη, έχει ως εξής: 
      «Ο προϋπολογισμός (οι φορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα δηλαδή) επιχορηγούν ετησίως τα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού της ΔΕΗ με 600 εκατ. ως αντιπαροχή υποτίθεται έναντι περιουσίας που είχαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Επειδή η ΔΕΗ δεν πλήρωνε εργοδοτικές κρατήσεις ερμηνεύτηκε ότι ωφελήθηκε με χρήματα που, αν τα πλήρωνε σε εισφορές, θα κατέληγαν στα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού. Για την αποκατάσταση των ταμείων αποφασίστηκε να πληρώνουν οι φορολογούμενοι στο διηνεκές ένα ποσό 600-700 εκατ. ετησίως. (Είδες η ΔΕΗ...!) 
        Προτείνω την εξής ρύθμιση: (1) Να καταργηθεί ολοσχερώς η ετήσια επιχορήγηση. Ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 600 εκατ. Συνεπώς μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή του ΕΚΑΣ (516 εκατ.). (2) Να ιδιωτικοποιηθεί η "μικρή ΔΕΗ", που είναι άλλωστε κοινοτική υποχρέωση για δημιουργία ανταγωνισμού, και τα έσοδα να δοθούν στα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού. Δεδομένου ότι η "μικρή ΔΕΗ" είναι το 30% της ΔΕΗ θεωρώ ότι αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα τα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού. 
      Ακούει ο κ. @yanisvaroufakis. Ιδού μια πρόταση που ελαφρύνει τον προϋπολογισμό, καθιστά εφικτή τη συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ (χαμηλοσυνταξιούχοι) και είναι ένα κίνητρο για την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" παρά τις αντιρρήσεις του κ. Λαφαζάνη.».