9 Ιουν 2015

Λευκές Νύχτες Μαύρες Μέρες

Ο Δήμος Ιλίου έστειλε στην Περιφέρεια Αττικής ένα αίτημα: αποφάσισε να διοργανώσει το Σάββατο, 27 Ιουνίου μία “Λευκή Νύχτα”.  
        Είναι μια ιδέα που εφαρμόζεται εδώ και καιρό σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις: τα μαγαζιά μένουν ανοιχτά μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα, κάνοντας τιμές προσφορών σε πολλά είδη τους και η εμπορική νύχτα συνδυάζεται με πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν και να ψυχαγωγηθούν, ενώ τα καταστήματα παίρνουν μια ανάσα, τονώνοντας τον πενιχρό, λόγω των συγκυριών, τζίρο τους. Όπου γίνεται αυτή η εκδήλωση στέφεται με επιτυχία. 
         Είναι η τρίτη χρονιά που ο Δήμος Ιλίου διοργανώνει μία “Λευκή Νύχτα”. Οι δύο προηγούμενες χαρακτηρίστηκαν από όλους - κατοίκους και μαγαζάτορες - ως ιδιαίτερα επιτυχημένες. Το σχετικό αίτημα συνοδεύτηκε από την απόφαση του εμπορικού Συλλόγου Ιλίου και από 200 υπογραφές επαγγελματιών της περιοχής. 
          Ο αναγνώστης θα αρχίζει να αναρωτιέται: και τι δουλειά έχει η Περιφέρεια σ’ αυτή την απόφαση; Το θέλουν καταστηματάρχες και κάτοικοι, το ενέκρινε ο Δήμαρχος, τέλος. Αμ, δε! Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την ουσιαστική ανεξαρτησία της οποίας έχει χυθεί πολύ μελάνι κι άλλα τόσα κροκοδείλια δάκρυα, πρέπει πάντα να έχει κι ένα “καπέλο”. Δεν υπάρχει φορέας στη Δημόσια Διοίκηση που να είναι ο μόνος αρμόδιος, έχοντας την ευθύνη της διαχείρισης και απόδοσης λογαριασμού για οτιδήποτε, ακόμα κι αν είναι εντελώς επουσιώδες. Τους αιρετούς του Δήμου τούς εποπτεύουν οι αιρετοί της Περιφέρειας (ακόμα και για τον καθορισμό των ορίων μιας λαϊκής αγοράς!) αυτούς οι διορισμένοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όλους μαζί τα συναρμόδια Υπουργεία. Ακόμα κι αν όλοι συμφωνούν, οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες που όλα τα θέματα προχωράνε σημειωτόν. Σκέψου να διαφωνήσουν κιόλας. 
         Ήρθε λοιπόν το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη και θα νόμιζε κανείς ότι η έγκριση θα ήταν μια τυπική διαδικασία. Αμ, δε! Ενεργοποιήθηκαν τα αριστερίστικα αντανακλαστικά των Περιφερειακών Συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
    - Τυρρανάτε τους εργαζόμενους! Πρέπει να πάνε σπίτι τους να ξεκουραστούν! 
   - Μα τα περισσότερα καταστήματα τα δουλεύουν μόνοι τους οι ιδιοκτήτες. Όπου υπάρχουν υπάλληλοι συμφωνούν και αυτοί. Πρώτον διότι θα πληρωθούν υπερωριακά, και δεύτερον διότι ξέρουν ότι αν δεν έχει τζίρο το μαγαζί όλοι θα πάμε σπίτι μας, μόνιμα! Άλλωστε, μια φορά τον χρόνο γίνεται αυτό. 
   - Δεν σας πιστεύουμε. Έτσι ανοίγετε την πόρτα στις μεγάλες πολυεθνικές που θα σας καταβροχθίσουν. Σας απαγορεύουμε να κάνε την “Λευκή Νύχτα”. Για το καλό σας το κάνουμε, για να σας προστατεύσουμε! 
        Έτσι η πρόταση καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της “αριστεράς” μολονότι όλοι οι άλλοι δώσαμε μάχη υπέρ του αυτονόητου. 
        Κατά τα άλλα, μας ενδιαφέρει η καινοτομία, σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Για να ελέγξει τη συμμόρφωση του Δήμου Ιλίου στο “απαγορεύομεν και διατάσσομεν”, η “πρώτη φορά αριστερά” θα στείλει επόπτες που θα εργαστούν το βράδυ, υπερωριακά, θα πιουν καφέ ή θα φάνε σε μαγαζιά που είναι ανοιχτά το βράδυ, μπορεί να πάρουν γλυκά από ζαχαροπλαστεία που είναι ανοιχτά το βράδυ, θα χρησιμοποιήσουν μετρό που λειτουργεί και το βράδυ ή θα οδηγούν σε δρόμους που φωτίζονται από την νυχτερινή βάρδια της ΔΕΗ και καθαρίζονται από νυχτερινά συνεργεία του Δήμου. Θα προστατεύονται από αστυνομικούς που δουλεύουν το βράδυ, κι αν, χτύπα ξύλο, πάθουν κάτι, θα πάνε σε νοσοκομείο που είναι ανοιχτό το βράδυ, με ασθενοφόρο ή ταξί που δουλεύει και το βράδυ. Αν όμως για μία νύχτα τον χρόνο δούλευαν, εκτός από τους παραπάνω, παπουτσάδικα και ρουχάδικα μπας και κουνηθεί λίγο η αγορά που παραπαίει, θα προδίδονταν οι αριστερές μας αρχές! 
       Όταν κυβερνούν οι ιδεοληψίες δεν πρόκειται να δούμε ούτε λευκή νύχτα, ούτε άσπρη μέρα, σ’ αυτό τον τόπο. του Θάνου Τζήμερου