12 Ιουλ 2015

Αν λεγόσουν Γιώργος Σοϊμπλίδης…

Ας φανταστούμε ότι η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη οικονομία μιας Ένωσης κρατών στην οποία συμμετέχει και το κράτος Μπαταχτσία. Στο ξεκίνημα της συμμετοχής της σ’ αυτή την Ένωση, η Μπαταχτσία πήρε (ως δώρο!) ένα σωρό πακέτα ανάπτυξης τα περισσότερα από τα οποία τα πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος. 
     Τα πακέτα είχαν ως στόχο η Μπαταχτσία να γίνει σοβαρό κράτος και να αποκτήσει δομές: από δρόμους και δίκτυα μέχρι κτηματολόγιο. Αλλά οι Μπαταχτσιανοί, πολιτικοί και πολίτες, τα έφαγαν όλα σε ντόλτσε βίτα. 
       Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δανείστηκαν κι άλλα τόσα που κι αυτά τα έφαγαν σε ντόλτσε βίτα και τώρα δεν έχουν να τα πληρώσουν. Διαπιστώνεις ότι τόσα χρόνια κορόιδευαν την Ένωση στέλνοντας ψεύτικα στατιστικά κι ότι πενταπλασίασαν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων τους, διπλασιάζοντας και τον μισθό τους, ενώ ο Έλληνας εργαζόμενος ήταν καθηλωμένος στα ίδια επίπεδα αμοιβών από το 1990! Είσαι λοιπόν ο Υπουργός Οικονομικών της ισχυρής Ελλάδας και λέγεσαι Σοϊμπλίδης. Για να σώσεις την υπόληψη, και φυσικά και τις τράπεζες της Ένωσης (δεν λειτουργεί καμία οικονομία χωρίς τράπεζες!) αποφασίζεις να βάλεις το χέρι βαθειά στην τσέπη: δίνεις καινούργιο δάνειο στη Μπαταχτσία αλλά τους δεσμεύσεις να σταματήσουν την ντόλτσε βίτα και να στρωθούν να δουλέψουν. 
        Οι Μπαταχτσιανοί παίρνουν τα λεφτά και δεν κάνουν τίποτε απ’ όσα δεσμεύτηκαν. Ψηφίζουν τους νόμους που υποσχέθηκαν αλλά δεν εφαρμόζουν κανέναν! Ξαναφτάνουν ένα βήμα πριν την χρεωκοπία! 
       Ξαναβάζεις το χέρι στην τσέπη χαρίζοντας 120 δισ. από τα χρέη της Μπαταχτσίας υποχρεώνοντας τον Έλληνα φορολογούμενο και τους φορολογούμενους των άλλων κρατών να φάνε τη χασούρα. Κι από πάνω, να δώσουν καινούργιο δάνειο στη Μπαταχτσία. Πολλά κράτη διαμαρτύρονται - και διότι τα ίδια είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, και διότι δανείζουν την Μπαταχτσία με επιτόκιο μικρότερο από αυτό που δανείζονται, αλλά κυρίως γιατί δεν βλέπουν καμία διάθεση από τους πολίτες και το πολιτικό σύστημα της Μπαταχτσίας να φτιάξουν το κράτος και την οικονομία τους. Τους πείθεις ότι όλα θα στρώσουν με αυστηρότερες δεσμεύσεις και επιτήρηση για την εφαρμογή. 
        Όμως διαπιστώνεις ότι στην Μπαταχτσία όχι μόνο συνεχίζουν το βιολί τους αλλά ανεβάζουν στην κυβέρνηση κάποιους που υπόσχονται να σε διώξουν, να διαγράψουν τα χρέη και να σκίσουν όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν. Λες, τι να κάνουμε, αν θέλουν να καταστραφούν, δεν μπορώ να τους εμποδίσω. 
        Περιέργως, τους βλέπεις μετά τις εκλογές να έρχονται! Θέλουν λεφτά, αυτά που δεν ήθελαν πριν. Κι από πάνω, σε δουλεύουν κατάμουτρα. Ο Υπουργός τους να σου λέει πόσο σε εκτιμάει και την ίδια στιγμή η εφημερίδα τους να σε παρουσιάζει ως εγκληματία. Στην Ελλάδα, μπροστά στις κάμερες, να λέει καλά λόγια και στην Μπαταχτσία να σε αποκαλεί τρομοκράτη. Ο πρωθυπουργός τους να λέει ότι θέλει η Μπαταχτσία να μείνει στην Ένωση, και την ίδια στιγμή να σε καταγγέλλει ως εκβιαστή επειδή δεν δίνεις κι άλλα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για να συνεχίσουν την ντόλτσε βίτα οι φίλοι του, τους οποίους θέλει να προσλάβει όλους στο Δημόσιο. Τους λες ότι μπορείς να τους σώσεις, αλλά αυτή τη φορά πρώτα θα εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις και μετά θα πάρουν τα λεφτά. Επί 5 μήνες πηγαινοέρχονται προσπαθώντας να σε εκβιάσουν με την απειλή: αν βουλιάξει η Μπαταχτσία θα βουλιάξουμε και την Ελλάδα! 
        Όλοι οι Έλληνες αλλά και οι άλλοι δανειστές είναι έξαλλοι με τους Μπαταχτσιανούς. Τα υπόλοιπα κράτη λένε: άσ’ τους να φύγουν να πουν το ψωμί ψωμάκι. Προσπαθείς ακόμα μια φορά να τους συνετίσεις προτείνοντας τους ένα σχέδιο που θα τους σώσει από την χρεωκοπία, αλλά θα τους αναγκάσει να ξοδεύουν μόνο όσα βγάζουν. Μαθαίνεις ότι γίνονται έξαλλοι! Πάνε και τραβούν όλα τους τα λεφτά από τις Τράπεζες της Μπαταχτσίας και σε βρίζουν γιατί δεν συνεχίζεις να στέλνεις καραβιές λεφτά για να γεμίσουν τα ΑΤΜ τους. Σου λένε ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν και μερικές μέρες μετά χρεωκοπούν. Την ίδια στιγμή, η Βουλή τους ανακηρύσσει το χρέος τους απεχθές και λέει ότι δεν θα το πληρώσουν. Δεν ξέρεις ποιος κυβερνάει την Μπαταχτσία. Κι ενώ ο χρόνος τρέχει και οι Τράπεζές τους είναι κλειστές, προκηρύσσουν δημοψήφισμα όπου σε παρουσιάζουν σαν αιμοσταγές βαμπίρ που επί πέντε χρόνια τούς πίνει το αίμα. Ρωτάνε: “θα τον αφήσουμε να συνεχίσει να το κάνει;” και προτρέπουν τον λαό να ψηφίσει ΟΧΙ.
 
   Προειδοποιείς τους Μπαταχτσιανούς: αν ψηφίσετε ΟΧΙ, αυτό σημαίνει ότι θέλετε να φύγετε από την Ένωση. Το λες, το ξαναλές, το λένε κι άλλοι της Ένωσης, περιμένοντας ότι οι Μπαταχτσιανοί θα καταλάβουν. Δεν καταλαβαίνουν. 
      Μαθαίνεις ότι ψήφισαν με 62% ΟΧΙ. Αισθάνεσαι μια ανακούφιση. Σκέφτεσαι πως ό,τι έχασες έχασες, τουλάχιστον θα σταματήσει αυτή η γάγγραινα. Μαθαίνεις όμως ότι το ΟΧΙ δεν ήταν ακριβώς ΟΧΙ. Ήταν ΝΑΙ σε όλα αυτά που σου ζητούσαν πέντε μήνες: να τους δώσεις λεφτά, αλλα να μην αναλάβουν καμία υποχρέωση και να μην υπογράψουν κανένα συμφωνητικό! Τους λες “παιδιά σοβαρευτείτε αυτά δεν γίνονται ούτε στο Χόλιγουντ!" Οι φορολογούμενοί σου είναι στα κάγκελα: διώξτε την Μπαταχτσία, τώρα! 
       Την τελευταία στιγμή, η χώρα του… Χόλιγουντ αφήνει τις προτροπές, επεμβαίνει και τους τρίζει γερά τα δόντια. Οπότε, ο πρωθυπουργός της Μπαταχτσίας, που προεκλογικά έλεγε: “Go back Soimplides!” “Την Κυριακή ψηφίζουμε, την Δευτέρα φεύγουν» κάνει μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα 180 μοιρών, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις προεκλογικές του εξαγγελίες και την νωπή εντολή του 62% και, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο, σού στέλνει ένα σχέδιο βαρύτερο για τους Μπαταχτσιανούς από αυτό που τους πρότεινε να απορρίψουν! 
        Όμως αυτό σημαίνει καινούργια αφαίμαξη για τον Έλληνα φορολογούμενο (η Ελλάδα, είπαμε, είναι η πιο ισχυρή οικονομία της Ένωσης), καθώς οι Μπαταχτσιανοί ζητάνε καμιά εξηνταριά δισεκατομμύρια καινούργιο δάνειο! Λες είναι εντελώς τρελλοί. Είναι εντελώς αναξιόπιστοι! Ζητάς αυτή την πρόταση να την ψηφίσει η Βουλή τους. Και βλέπεις με έκπληξη το σχέδιο να μην το ψηφίζουν ούτε η Πρόεδρος της Βουλής, ούτε Υπουργοί τους, ούτε βουλευτές τους! Ο Υπουργός που μέχρι προχθές ήθελε να αλλάξει την Ένωση, πηγαίνει ταξιδάκι αναψυχής! Κι από πάνω, ακούς και όσους το ψήφισαν να λένε ότι θα τσεπώσουν τώρα το παραδάκι, αλλά όταν θα έρθει η ώρα των εφαρμοστικών νόμων, θα τους μποϋκοτάρουν! Εν τω μεταξύ το αντιμπαταχτσιακό ρεύμα σε όλες τις χώρες της Ένωσης έχει διογκωθεί και πολλές κυβερνήσεις σού ζητάνε επίμονα την αποπομπή της Μπαταχτσίας. 
      Αλήθεια, Γιώργο Σοϊμπλίδη, θα έδινες στην Μπαταχτσία κι άλλη ευκαιρία; 
      Θ. Τζήμερος
 
    Το μίσος του Σόιμπλε (διότι περί μίσους πρόκειται πια) βρίσκει τη συμπαράσταση των γερμανικών δορυφόρων της Βαλτικής, των Σλοβάκων και των Φινλανδών. Και ένα από τους (πολλούς) λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι η αδυναμία μας, διαχρονικά, να προσεγγίσουμε την κοινή γνώμη των δανειστών μας. (Μου διάβαζαν πρόσφατα εφημερίδες της Λιθουανίας που γκρίνιαζαν για τις συντάξεις στην Ελλάδα και για τις εκφράσεις που υιοθετούνται για τους δανειστές...) 
         Ο Φινλανδός λέει ότι δεν μπορεί να το περάσει από Βουλή. Ο Σλοβάκος και οι της Βαλτικής πιέζονται από την κοινή γνώμη τους που λέει ότι δανείζουν μία πλουσιότερη χώρα. Εδώ νομίζαμε ότι το πρόβλημα είναι μόνο ο Σόιμπλε και η Μέρκελ. Λάθος. Τώρα ο Σόιμπλε μπορεί να βάλει τους άλλους μπροστά να πιέζουν για τη δική του άποψη περί Ευρώπης. Τι μας ζητάνε; Υποθήκη της χώρας ή Grexit. Και, δυστυχώς, έχουν να πατήσουν στην έλλειψη εμπιστοσύνης που μεγαλώνει εδώ και χρόνια. Τι θα βγει; Δεν νομίζω οτι θα βγει Grexit. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους και η Μέρκελ δεν θα θέλει να στιγματιστεί ως η καγκελάριος που κατέστρεψε δεύτερη φορά την Ελλάδα. Ωστόσο θα μας σύρουν σε πολιτική ταπείνωση και θα απαιτήσουν πολύ ακριβό τίμημα για την παραμονή στην Ευρώπη. Πώς τα καταφέραμε έτσι... 
      Κώστας Γιαννακίδης - Facebook