21 Αυγ 2015

Χώρες με συναίσθηση εθνικής κυριαρχίας: Μετά τα Σκόπια και η Βουλγαρία στέλνει Στρατό στα σύνορα για τους λάθρο

Την ώρα που η Ελλάδα έχει παραδοθεί κατόπιν κυβερνητικής επιλογής σε δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που περνούν από τα αφύλακτα σύνορα, άλλες χώρες της περιοχής με αίσθηση εθνικής κυριαρχίας που απουσιάζει πλήρως από την Αθήνα σπεύδουν να θωρακίσουν τα σύνορά τους από τα κύματα των λαθρομεταναστών.  
       H βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει σειρά μέτρων με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας με στόχο τον έλεγχο των συνόρων και προκειμένου να προληφθεί η εισροή μεταναστών που έρχονται από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. 
        Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της χώρας τονίζει πως δεδομένης της κατάστασης στις γειτονικές χώρες και το κύμα των προσφύγων, θα προτείνει μέτρα προκειμένου να προασπιστεί, μαζί τα σύνορα του Κράτους. 
        Όπως γίνεται φανερό από την ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας η «προάσπιση των συνόρων του κράτους» ως έννοια απουσιάζει πλήρως από την ελληνική(;) κυβέρνηση η οποία όχι μόνο δεν προβληματίζεται από την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά αλλά αντίθετα κάνει πως δεν καταλαβαίνει. 
       Η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν μέτρα «προληπτικού χαρακτήρα που θα αφορούν τα σύνορα με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ». 
       Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εκτός του Χώρου Σένγκεν στον οποίο προβλέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, η Βουλγαρία είχε μέχρι σήμερα παρακαμφθεί από τα κύματα λαθρομεταναστών που έρχονταν από την Ελλάδα και οι οποίοι κατευθύνονταν μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας προς την Ουγγαρία και τη δυτική Ευρώπη. 
       Ωστόσο, η ΠΓΔΜ έκλεισε με μία ισχυρή αστυνομική δύναμη τα σύνορά με την Ελλάδα και η Ουγγαρία ξεκίνησε την οικοδόμηση ενός φράκτη στα σύνορά της με τη Σερβία.