7 Οκτ 2015

Κοροϊδία με τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Σ.Σ. Ο κύριος Μπαλτάς αφού αποκεφάλισε τήν εκπαίδευση, συνεχίζει τίς ανοησίες στό Υπουργείο Πολιτισμού. 
       Κάθε πολιτικό προηγούμενο ξεπέρασε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μπροστά στο άγχος της κυβέρνησης να καταδείξει ότι ο δρόμος για να βρεθούν ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση είναι... βόλτα στο πάρκο. 
       Ο κ. Μπαλτάς από το βήμα της Βουλής και στη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η λύση για να βγει από το κάδρο το μέτρο που πλήττει κατάφωρα τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών βρίσκεται... στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. 
       Τι είπε ακριβώς ο υπουργός Πολιτισμού; Ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τα εισιτήρια για την είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο επειδή το σημερινό αντίτιμο είναι χαμηλό αλλά και ως ισοδύναμο για το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση. 
       Η έωλη και συνάμα πρωτοφανής τοποθέτηση του Αριστείδη Μπαλτά έρχεται για να αποδείξει με το πλέον πεντακάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν διαθέτει κανένα απολύτως σχέδιο ως προς την εξεύρεση ισχυρών ισοδύναμων μέτρων που θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτά απο τους πιστωτές της χώρας. Όλα αυτά μάλιστα πριν κάνει κλείσει ένα 24ωρο από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή στη διάρκεια της οποίας διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οπότε και τοποθετείται χρονικά η αναστολή του μέτρου θα έχει βρει τις κατάλληλες λύσεις για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους. 
       "Το υπουργείο Πολιτισμού ήδη έχει δρομολογήσει την αύξηση εισιτηρίων στου αρχαιολογικούς χώρους που αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτα χαμηλές και μέσα απο κει μπορούν να βρεθούν κάποια τουλάχιστον από τα ισοδύναμα, επειδή το υπουργείο Πολιτισμού είναι ταυτόχρονα και παραγωγός πλούτου με τη στενή έννοια σε αυτή τη χώρα, ως συμβολή στην οικονομία και κυρίως ως συμβολή στο παράλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, υπουργείο Παιδείας, με το περίφημο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση", σημείωσε απευθυνόμενος στην Ολομέλεια ο υπουργός Πολιτισμού αφήνοντας τους πάντες άφωνους από την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. 
         Μία απλή πάντως ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων θα έπειθε ακόμη και τον κ. Μπαλτά για το σαθρό του ισοδυνάμου το οποίο πρότεινε. Με το 23% του ΦΠΑ το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει σε έσοδα σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2015-2016. Οι εισπράξεις για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν να σκεφτούν καλύτερα στη συγκυβέρνηση για τα ισοδύναμα τα οποία αναζητούν. 
      Του Δημήτρη Γκάτσιου