7 Οκτ 2015

Το λουκέτο Σκουρλέτη κόστισε €5 εκατ. στην Ελληνικός Χρυσός. Η ζημιά που επιτεύχθηκε στην επενδυτική εικόνα της χώρας είναι ανυπολόγιστη

Το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ υπερβαίνει ο λογαριασμός του "λουκέτου" που επέβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Πρόκειται για δαπάνες που η θυγατρική της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός πραγματοποίησε από την ημέρα της αναστολής των εργασιών (19 Αυγούστου) μέχρι και χθες Δευτέρα, με τους εργαζόμενους στο έργο να επιστρέφουν στην εργασία τους σήμερα (έναντι χθες όπως αρχικά αναμενόταν) για γραφειοκρατικούς λόγους. 
        Την ίδια στιγμή, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η ζημιά που επιτεύχθηκε στην επενδυτική εικόνα της χώρας είναι ανυπολόγιστη καθώς: 
      -δύσκολα εντοπίζεται, παγκοσμίως, σε αναπτυσσόμενες ή ανεπτυγμένες χώρες αντίστοιχη περίπτωση παύσης επένδυσης η οποία ανακοινώνεται "on camera" . 
      -δεν υπάρχει προηγούμενο μεγάλου επενδυτικού έργου το οποίο "παγώνει" επειδή η πολιτεία υποστηρίζει ότι η τεχνική μέθοδος-εν προκειμένω της ακαριαίας τήξης- που θα εφαρμοστεί ύστερα από επτά χρόνια είναι ακατάλληλη επειδή δοκιμάστηκε πειραματικά σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις εκτός Ελλάδας. Και μάλιστα η ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης μεθόδου διαπιστώνεται μόλις λίγα 24ωρα πριν από την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών. 
     -παρότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ανέστειλε, με προσωρινή διαταγή (δηλ. ωσότου εκδοθεί η οριστική απόφαση), την ισχύ της υπουργικής απόφασης με την οποία διακόπηκε η μεταλλευτική δραστηριότητα, επίσημη τοποθέτηση από τους εκπροσώπους του αρμόδιου υπουργείου δεν έχει υπάρξει. Εξάλλου, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (σελ.85) επισημαίνεται ότι "η πρώτη φορά κυβέρνηση Αριστεράς προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα και να προστατευθεί το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον" προχώρησε στην ανάκληση των αδειών της επένδυσης. 
            Η επένδυση συνεχίζεται 
        Σε κάθε περίπτωση, το έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Β.Α. Χαλκιδική συνεχίζεται, με την καναδική πολυεθνική και τους μετόχους της-όπως η Blackrock, η Fidelity κ.α.- να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Και όχι άδικα, μια και πλήρωσαν τον λογαριασμό των άνω των 5 εκατ. ευρώ μίας αναπάντεχης κυβερνητικής ενέργειας την οποία έθεσε εκτός ισχύος η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας. 
       "Η απόφαση αναστολής του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ακεραιότητα και τη νομιμότητα των αδειών μας στη Χαλκιδική. Θα συνεχίσουμε την μεταλλευτική και την κατασκευαστική μας δραστηριότητα κανονικά και οι εργαζόμενοι και οι εργολάβοι θα επιστρέψουν στην δουλειά τους αμέσως" δήλωσε χθες Paul Wright, Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold. 
       Να σημειωθεί ότι από το 2012 έως σήμερα η εταιρία επένδυσε 450 εκατ. δολάρια στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, ενώ 1 δισ. δολάρια είναι η αξία των εκτιμώμενων άμεσων φόρων στην ελληνική κυβέρνηση κατά την επόμενη 20ετία. 
       dimitris.delevegos@capital.gr