22 Ιαν 2016

Ακόμα καί οι Αγγλικανοί: Γάμος είναι η ένωση ανδρός και γυναικός

Του Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη 
  Σε πρόσφατη Σύναξη των Προκαθημένων της Αγγλικανικής Κοινωνίας (εκατόν εκατομμύρια πιστοί) που προέδρευσε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρπουρι Ιουστίνος (11 -15 Ιανουαρίου 2016) στην έδρα του για θέματα του Γάμου, τόνισαν με σαφήνεια ότι οι Αγγλικανοί πρέπει να μείνουν πιστοί στην Αγία Γραφή και στη Παράδοση της Εκκλησίας για το θέμα του θεσμού του Γάμου και να κατανοηθεί ως η ένωση ανδρός και γυναικός. 
         Η σύναξη δεν λειτούργησε χωρίς προβλήματα, με την έννοια ότι η Επισκοπιανή Εκκλησία των Η.Π.Α. και του Καναδά, που αποτελούν μέλη της Αγγλικανικής Κοινωνίας, προχώρησαν ήδη αυθαίρετα στην ευλογία γάμου ατόμων του ιδίου φύλου. Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος της Ουγάνδας Stanley έθεσε ως όρο για να συνεχίσει νά 'ναι παρών στην Σύναξη να αποκλεισθούν της συμμετοχής οι Προκαθήμενοι από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Η πρόταση του απορρίφθηκε με αποτέλεσμα να αποχωρήσει αμέσως της σύναξης. 
        Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι ότι με πρόταση του Αρχιεπισκόπου του Κάντερπουρι Ιουστίνου που είναι επικεφαλής της Αγγλικανικής Κοινωνίας, κατέληξαν σε μια συμφωνία που μεταξύ άλλων τονίζουν ότι ο γάμος είναι η ένωση ανδρός και γυναικός. Ταυτόχρονα αποφάσισαν για περίοδο τριών ετών να αποκλειστούν της Αγγλικανικής Κοινωνίας οι Επισκοπιανοί των Η.Π.Α. και του Καναδά και να μη συμμετέχουν σε κανένα όργανό τους, ούτε να εκπροσωπούν την Αγγλικανική Κοινωνία σε οποιονδήποτε Θεολογικό Διάλογο κι ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρπουρι Ιουστίνος στην περίοδο των τριών αυτών χρόνων να προσπαθήσει να τους επαναφέρει στην κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας περί του Γάμου. 
       Αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν οι Επισκοπιανοί των Η.Π.Α. και του Καναδά πρίν τρία χρόνια προχώρησαν αυθαίρετα στην ευλογία του γάμου ιδίου φύλου, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος πρότεινε την αποχώρηση της Εκκλησίας της Κύπρου από την Διορθόδοξη Επιτροπή του Διεθνούς Θεολογικού Διαλόγου Αγγλικανών και Ορθοδόξων. Επανήλθε στην Διορθόδοξη Επιτροπή κατόπιν ανακοινώσεως της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής Αγγλικανών και Ορθοδόξων του Θεολογικού Διαλόγου ότι ο Γάμος είναι όπως διδάσκει η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας ένωση και ευλογία ανδρός και γυναικός.