19 Ιαν 2016

Εκπαιδευτική συνεργασία του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία

Το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών συνεχίζοντας τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις του αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας ιδιαίτερα φιλόδοξης συνεργασίας με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδος. Στόχος αυτής συνεργασίας είναι οι μαθητές της Γ’ Τάξεως να καταστούν κοινωνοί των πανανθρώπινων Ολυμπιακών αξιών. 
      Η έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις υπερσύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου 2015, όπου 53 μαθητές του σχολείου μας φιλοξενήθηκαν συνοδευόμενοι από τον Δ/ντή του σχολείου κ. Χρήστο Καρανίκο και τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς κ. Ελένη Ταλιαδούρου, κ. Αλέξανδρο Γαλανόπουλο και κ. Βασίλειο Βιδιακίτη. Η τελετή έναρξης του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Μέγαρο της Δ.Ο.Α. από τον Πρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας κ. Ισίδωρο Κούβελο. 
       Η τριήμερη εκπαίδευση των μαθητών περιελάμβανε επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε.Ο.Α. "Ολυμπιακή Κληρονομιά". Την καθοδήγηση των μαθητών στα Ολυμπιακά Εργαστήρια ανέλαβαν ομοσπονδιακοί προπονητές και οι Ολυμπιονίκες Εύα Χριστοδούλου και Νίκος Δεληγιάννης, οι οποίοι και ξενάγησαν τους μαθητές μας στο καταπληκτικό Ιστορικό Αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. 
         Κατά την τελευταία ημέρα της παραμονής τους στην Δ.Ο.Α. οι μαθητές παρουσίασαν τις ομαδοσυνεργατικές και τις προσωπικές τους εργασίες στην αίθουσα "Όττο Σίμιτσεκ" αναφερόμενοι στις αξίες του αθλητισμού και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη προκαλώντας τα θερμότατα σχόλια των Ολυμπιονικών μας κατά τη διάρκεια της επίδοσης των αναμνηστικών διπλωμάτων τους στους μαθητές. 
        Οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους Ολυμπιονίκες για τις επόμενες μέρες στις αίθουσες του Σχολείου μας καθώς η συγκεκριμένη εκπαιδευτική συνεργασία θα συνεχιστεί εντός του σχολικού προγράμματος στο πλαίσιο του 2ωρου υποχρεωτικού μαθήματος των Βιωματικών Δράσεων της Γ’ Γυμνασίου, για το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016, έτσι ώστε οι μαθητές να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να εκπονήσουν εργασίες, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους και με τη συνεργασία των υπευθύνων της Ολυμπιακής Ακαδημίας, που θα τους ωθήσει να υιοθετήσουν τις ολυμπιακές αξίες ως στάση ζωής και καθημερινής συμπεριφοράς. 
       Η ολοκλήρωση αυτής της απαιτητικής εκπαιδευτικής συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί σε συνέδριο που θα διοργανώσει η Εθν.Ο.Α. στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα, με αφορμή την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στις 6 Απριλίου 2016, όπου οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους εργασίες. 
      Κείμενο: Εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Γαλανόπουλος - Θεολόγος (ΠΕ01)