19 Ιαν 2016

Δωρεάν νερό και ρύθμιση οφειλών για χρέη στην ΕΥΔΑΠ

Δωρεάν νερό σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και ρυθμίσεις για απλήρωτους λογαριασμούς με την δυνατότητα πλήρους απαλλαγής από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, προβλέπουν οι δύο αποφάσεις της ΕΥΔΑΠ που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ εντός των επόμενων ημερών. 
       Για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η παροχή δωρεάν συνολικά 6 κυβικών μέτρων νερού ανά τρίμηνο σε κάθε νοικοκυριό με δύο μέλη. Για κάθε επιπλέον μέλος θα παρέχεται δωρεάν επιπλέον 3 κυβικά μέτρα νερού. 
        Με τον τρόπο αυτό επωφελούνται οι τετραμελείς οικογένειες στις οποίες θα παρέχονται δωρεάν συνολικά 12 κ.μ. το τρίμηνο και θα κερδίζουν πάνω απο 4,5 ευρώ σε κάθε λογαριασμό. Οι παροχές αφορούν τους δικαιούχους του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρώπιστικής κρίσης και καλύπτουν τις κύριες κατοικίες τους, είτε είναι ιδιόκτητες, είτε μισθωμένες. 
        Οι δικαιούχοι του προγράμματος που υδροδοτούνται απο την ΕΥΔΑΠ υπολογίζονται σε 111.616 άτομα ή 58.000 νοικοκυριά, ενώ για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω ΚΕΠ. 
        Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών. Η εφαρμογή του έκτατου ειδικού τιμολογίου θα αφορά λογαριασμούς που θα εκδοθούν απο 1/2/2016 και θα περιλαμβάνει καταναλώσεις που θα γίνουν απο την ημερομηνία αυτή και έπειτα. 
        Ρύθμιση οφειλών χωρίς πρόστιμα 
       Τη δυνατότητα να απαλλαχθούν απο όλες τις προαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα όσοι χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ και προχωρήσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους μέχρι τέλους Μαΐου δίνει η δεύτερη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. 
        Ο διακανονισμός σε δόσεις αφορά οφειλές από 60 ευρώ και άνω, ενώ η διαδικασία ρύθμισης θα ξεκινήσει την 1/2/2016 και θα λήξει στις 31/5/2016. 
       Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα καθορίστει κατα περίπτωση. Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ προβλέπεται απαλλαγή απο προσαυξήσεις εφόσον αυτές ρυθμιστούν κατά ανώτατο μέχρι 36 άτοκες μηνιαιές δόσεις. 
       Το ίδιο ισχύει και για όσους οφειλέτες εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους. Τέλος όσοι προχωρήσουν σε διακανονισμό μέχρι έξι δόσεις θα απαλλάσονται απο το 50% των προσαυξήσεων αλλά οι δόσεις θα είναι έντοκες. 
      Στη ρύθμιση θα ενταχθούν και όσοι βρίσκονται ήδη σε διακανονισμό. 
     Διακοπές νερού θα έχουμε στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση καταβολής τριών δόσεων μετά τη ρύθμιση ενώ σε περίπτωση τετράμηνης καθυστέρησης θα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις τόκοι και πρόστιμα που αρχικώς είχαν αφαιρεθεί.