13 Ιαν 2016

Ο ύπατος αρμοστής της αγοράς

Λιγότερες από 5 άδειες θα δοθούν για κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, δήλωσε ο ύπατος αρμοστής της αγοράς κ. Παππάς. Ο λόγος είναι για να μπορούν να είναι κερδοφόρα επειδή η διαφημιστική πίτα που τα συντηρεί έχει μειωθεί πολύ. Ταυτόχρονα, προβλέπει σε κάθε κανάλι να εργάζονται τουλάχιστον 400 άτομα ώστε να έχει πολλά έξοδα και να μην μπορεί να είναι κερδοφόρο. Μόνο τις ηλικίες και το ύψος των εργαζομένων δεν έχει προβλέψει ο ύπατος αρμοστής, αλλά βελτιώνονται αυτοί μέρα με τη μέρα, θα συμπληρωθούν και τα κενά. 
         Η συλλογιστική του κ. Παππά πήγε ακόμα πιο κάτω. Αν δεν είναι, λέει, βιώσιμα τα κανάλια, πιέζουν τους πολιτικούς να πιέσουν τις τράπεζες να τους δώσουν δάνεια που τα πληρώνει ο λαός. Άρα κρίνουμε ότι μόνο 4 κανάλια μπορούν να είναι βιώσιμα και σ΄ αυτά θα δώσουμε άδειες. 
       Και γιατί δεν κρίνετε και πόσα σουβλατζίδικα είναι βιώσιμα για να δώσετε τις αντίστοιχες άδειες; Και πόσα μπακάλικα, πόσα καθαριστήρια... Κι όταν μεγαλώσει η διαφημιστική πίτα θα δώσετε κι άλλες άδειες; Κι αν μικρύνει θα κλείσετε κανα-δυό κανάλια, για να επιβιώσουν τα υπόλοιπα; 
         Ο παραλογισμός του κομμουνιστικού "κεντρικού σχεδιασμού" της αγοράς δεν έχει όρια. Το κράτος θα έπρεπε να δημοπρατήσει ΟΛΕΣ τις διαθέσιμες συχνότητες τις οποίες θα νοίκιαζαν όσοι έδιναν το ανάλογο αντίτιμο. Το αν χρειάζονται 400, 40, ή 4 υπαλλήλους για να βγάλουν πρόγραμμα είναι δική τους δουλειά. Το άν έχουν ή δεν έχουν κέρδος είναι δικό τους θέμα. Αν δεν έχουν θα κλείσουν και θα χάσουν λεφτά. Αυτοί θα χάσουν. Ο Παππάς τι ζόρι τραβάει; 
          Κι αν φοβάσαι ότι θα πιέσουν τους πολιτικούς να πιέσουν τις τράπεζες, θωράκισε τις τράπεζες, καθιστώντας τες θεσμικά και οικονομικά ανεξάρτητες από το Δημόσιο. Άλλωστε το αλισβερίσι πολιτικών και καναλιών είναι διαχρονικό και δεν οφείλεται στα οικονομικά προβλήματα των ΜΜΕ. Όλα αυτά όμως θα τα λύσει η επανάσταση της WEB TV και των προγραμμάτων on demand. Ήδη η Netflix, η πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας με 8 ευρώ τον μήνα. 
        Σε μερικά χρόνια θα παρακαλάει το κράτος να δώσει άδειες και κανένας δεν θα τις παίρνει. Θα έγραφα κι άλλα αλλά μόλις διάβασα ότι ο κ. Παππάς αποφάσισε κάθε σχόλιο στο FB να μην ξεπερνάει τις 368 λέξεις. 
       Θ. Τζήμερος - Facebook