8 Ιαν 2016

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ Α/ΓΕΣ Φ.ΦΡΑΓΚΟΥ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΜΜΕ Επίθεση της Μόσχας στην Άγκυρα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 
  Επίθεση κατά της Άγκυρας για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο πραγματοποίησε η Μόσχα μέσω του κρατικού Sputnik με αφορμή πρόσφατο επεισόδειο στο Αρχιπέλαγος όταν τέσσερα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον ελληνικό ναέριο χώρο και δύο από αυτά ήταν οπλισμένα. 
     Τρεις παραβιάσεις έλαβαν χώρα στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τα τουρκικα μαχητικά κάθε φορά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά που έσπευσαν στην περιοχή για να τα εκδιώξουν εκτός του εθνικού εναέριου χώρου. 
      "Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας έχουν ως σκοπό να πουν στην υφήλιο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα υπάρχοντα εναέρια και θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο" δήλωσε ο πρώην Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος στην ρωσική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta. 
      Όπως τονίζει το ρωσικό ειδησεογραφικό Sputnik "η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την ζώνη των 10 ναυτικών μιλίων γύρω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, που οδήγησε σε τουλάχιστον 1,300 εναέριες παραβιάσεις μέσα στο 2015 που έλαβαν χώρα εντός της ελληινκής επικράτειας. 
      Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία παραβίασης του ελληνικού ενάριου χώρου, με μια αύξηση των περιστατικών τα τελευταία χρόνια" 
      Τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ επικεντρώνονται στις τουρκικές παραβιάσεις επί σχεδόν καθημερινής βάσης καθώς οι Τούρκοι που αποτελούν τον ορισμό της παρανομίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με περίσσειο θράσος (και ίσως με κατευθύνσεις πέραν του Ατλαντικού) κατέρριψαν το ρωσικό Su-24 επειδή μπήκε στην τουρκική επικράτεια μόνο για δεκαεπτά δευτερόλεπτα. 
      Έκτοτε οι Ρώσοι κάθε μέρα αναφέρουν τις παραβιάσεις στο Αιγαίο για να τονίσουν όχι μόνο το καθεστώς ανομίας που η Άγκυρα επιδιώκει στο Αιγαίο αλλά και για να δείξουν "τα δύο μέτρα και δύο σταθμά" των υποτιθέμενων "συμμάχων" της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα των Αμερικανών που δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια υπεράσπισής της. 
      Κατά την πάγια τουρκική λογική, θα έπρεπε τα δικά τους μαχητικά να έχουν καταρριφθεί προ πολλού. 
       Σημειώνεται ότι στις 1 Δεκεμβρίου είχε προχωρήσει σε μια απίστευτη δήλωση ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg,ο οποίος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο είπε: "Άλλο οι τουρκικές στην Ελλάδα και άλλο οι ρωσικές στην Τουρκία" δημιουργώντας απορίες για τον τρόπο που "βλέπουν" το Διεθνές Δίκαιο οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι Δυτικοί. 
       Πάλι τότε μίλησε για το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της αλλά όταν αναγκάστηκε από σωρεία δημοσιογρφικών ερωτήσεων να αναφερθεί στις παραβιάσεις των Τούρκων στον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς να "κοκκινήσει είπε ότι πρόκειται για «δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις»! 
         Ο δημοσιογράφος από το CNN Χάλα Γκοράνι , σχολίασε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εφαρμόζει την γνωστή πολιτική των « δύο μέτρων και δύο σταθμών» ή κοινώς "ότι μας συμφέρει λέμε" 
       Ο δημοσιογράφος θύμισε στον Γ.Γ τα σχόλια-tweets του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Τσίπρα (που αργότερα τα κατέβασε) που τράβηξαν την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. 
      "Ποια είναι η αντίδραση του ΝΑΤΟ σε αυτό"; 
     Και τότε ο Jens Stoltenberg ξεκίνησε την βασιζόμενη σε "στέρεα" επιχειρηματολογία "ανάλυσή" του. "Είναι διαφορετικές καταστάσεις, στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, η Τουρκία είναι μπλεγμένη μέσα σε μια περίπλοκη και ρευστή κατάσταση και αυτόματα τοποθετείται σε ειδικές καταστάσεις!" 
        Μόλις ο Gorani του είπε ότι αυτό στο... "χωριό" το λένε "δύο μέτρα και δύο σταθμά", τότε ο Stoltenberg είπε "Όχι! δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο σεβασμό των εναέριων χώρων όλων των χωρών, αλλά (πάντα υπάρχει ένα "Αλλά" όταν κάποιος ετοιμάζεται να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα) πρέπει να καταλάβετε ότι η Τουρκία είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση λόγω του ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης στη Συρία και στο Ιράκ και λόγω της αυξημένης ρωσικής παρουσίας" 
       Τότε ο δημοσιογράφος του ρωσικού Ria έκανε μια πολύ αυτονόητη ερώτηση: "Θέλετε να πείτε ότι η Τουρκία πρέπει να της είναι επιτρεπτό να παραβιάζει τα σύνορα της Ελλάδας, επειδή βρίσκεται σε προβληματική περιοχή και σε δύσκολη κατάσταση;" 
      Ο Γ.Γ τοτε έπαιξε επανάληψη την "κασέτα" και είπε εκ νέου ότι "πρέπει να είναι σεβαστός κάθε ενάεριος χώρος, αλλά σημειώνω την την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα με την Συρία"! 
      Δηλαδή μία χώρα του ΝΑΤΟ μπορεί να παραβιάζει ελεύθερα τα εναέρια σύνορα μιας άλλης, χωρίς αυτή να επιτρέπεται να αντιδράσει. 
       Εν ολίγοις η Ελλάδα βρίσκεται σε μια "Συμμαχία" από την οποία δεν μπορεί να περιμένει καμμιά υποστήριξη κατά του βασικού της γεωπολιτικού και ιστορικού αντιπάλου, που είναι η Τουρκία,και μια χώρα εκτός αυτής (η Ρωσία) είναι η μόνη που αναδεικνύει αυτά που συμβαίνουν επί μονίμου βάσεως στο Αιγαίο.