11 Μαρ 2016

Σταθμοί διοδίων Βαρυμπόπης και Αγίου Στεφάνου

Ερώτηση Εύης Χριστοφιλοπούλου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 
       Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν δημοσιοποιηθεί και έχουν δικαιολογημένα θορυβήσει τις τοπικές κοινωνίες, επίκειται η εγκατάσταση πλευρικών σταθμών διοδίων στην Βαρυμπόπη και τον Άγιο Στέφανο. 
       Επισημαίνεται ότι η επιβολή διοδίων θα έχει εξόχως δυσμενείς κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Κατ’ αρχάς πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υπέρμετρη επιβάρυνση του παράπλευρου τοπικού οδικού δικτύου, που περνά μέσα από κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου κυκλοφοριακή συμφόρηση. 
       Επιπροσθέτως, οι ίδιες κατοικημένες περιοχές, παραπλεύρως του αυτοκινητόδρομου, θα επιβαρυνθούν περιβαλλοντικά λόγω των εκπομπών αέριων ρύπων και της αύξησης ηχορύπανσης ιδίως κατά την επιβράδυνση και επιτάχυνση των αυτοκινήτων. 
      Επειδή η τοποθέτηση πλευρικών διοδίων προϋποθέτει την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την εξασφάλιση ασφαλούς, επαρκούς, εναλλακτικού δωρεάν οδικού δικτύου. 
       Επειδή σε κάθε περίπτωση είναι επιβεβλημένη η απαλλαγή των μονίμων κατοίκων από την υποχρέωση καταβολής διοδίων, ενώ για τους υπολοίπους οδηγούς η χρέωση πρέπει να είναι αναλογική. 
      Επειδή πολλές φορές έχετε δηλώσει ότι θα προβείτε σε διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων παραχώρησης. 
      Ερωτάστε: 
     1. Έγινε μέχρι σήμερα επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης και αν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματά της; 
     2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση των πλευρικών διοδίων Βαρυμπόπης και Αγίου Στεφάνου; 
    3. Η εγκατάσταση των εν λόγω σταθμών διοδίων δικαιολογείται ή όχι, από περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή άποψη, σύμφωνα με την αναγκαία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την απαιτούμενη κυκλοφοριακή μελέτη; 
     4. Υπάρχει ασφαλές, επαρκές και δωρεάν εναλλακτικό οδικό δίκτυο; 
     5. Σε περίπτωση που δεν αποτραπεί τελικώς η εγκατάσταση των σταθμών, θα προβλεφθεί: α) απαλλαγή των μονίμων κατοίκων από την υποχρέωση καταβολής διοδίων και β) αναλογικός καθορισμός του ύψους τους για τους υπόλοιπους οδηγούς;