27 Μαρ 2016

Γρ. Ψαριανός: Τα σχολεία μας είναι κωλοχανεία

Έχουμε κάνει 800 εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και τα σχολεία μας είναι κωλοχανεία, από το Δημοτικό μέχρι τα Πανεπιστήμια. 
    Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ τόνισε: 
    -Για πλάκα, δηλαδή κάνουμε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να μεταρρυθμίζουμε ποτέ- τίποτα. 
     -Γιατί δεν θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε τίποτα. 
    -Γιατί δεν μιλάμε για την Παιδεία, μιλάμε για την εκπαίδευση, και δεν μιλάμε για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, μιλάμε για τις θέσεις εργασίας, για τα συμφέροντα των εργαζομένων που δουλεύουν στην Παιδεία- πολύ σωστά το κάνουμε αυτό, καλά κάνουμε και το κάνουμε- αλλά δεν είναι αυτό το περιεχόμενο της Παιδείας. 
    -Όταν μιλάμε για τα τραίνα, δεν είναι ποιοι δουλεύουν στον ΟΣΕ, είναι αν τα τραίνα λειτουργούν. 
    -Θα σας φέρω φωτογραφίες από τα πανεπιστήμια της Ζιμπάμπουε, της Μποτσουάνα και της Μπουρκίνα Φάσο, να τα συγκρίνετε με τα δικά μας. 
    -Ο τουρισμός, θα έπρεπε να είναι το δεύτερο που θα έπρεπε να «πουλάμε», το πρώτο που θα έπρεπε να «πουλάμε» στον κόσμο, μαζί με τον τουρισμό και την ενέργεια, είναι να δίνουμε Παιδεία. 
     -Αντί να καλούμε τους φοιτητές όλου του κόσμου εδώ, να κάνουμε ένα «πανηγύρι Ελληνικής Παιδείας» και να εξάγουμε παιδεία και πολιτισμό, είμαστε κλεισμένοι στο καβούκι μας και κάνουμε συντεχνιολογίες
     -Πολύ λάδι και τηγανίτα τίποτα. 
    -Για κάθε 10 εκατ. ευρωπαίων, αντιστοιχούν 8 πανεπιστήμια. 
    -Για κάθε 10 εκατ. ευρωπαϊκού πληθυσμού, ανεξαρτήτως χωρών και καθεστώτων και πολιτικών (αριστερών, δεξιών, κεντροαριστερών, κεντροδεξιών, συμμαχικών κ.τ.λ.) -σπανιότατα αυτοδύναμων, μόνο εμείς που είχαμε αυτό το προνόμιο, ελπίζω να μη το ξαναβρούμε- για κάθε 10 εκατ. ευρωπαίων πολιτών κατοίκων αντιστοιχούν 7 έως 8 πανεπιστήμια. Για τα 10 - 11 εκατομμύρια δικά μας, αντιστοιχούν 42. 
       -Η Βαυαρία, έχει 5 νοσοκομεία. Εμείς έχουμε 70. Δεν μπορεί να λειτουργήσουν αυτά. -Κάναμε τα σχολεία, τα νοσοκομεία, ακόμη και τις φυλακές, τις κάναμε τρόπους ανάπτυξης της εκλογικής πελατείας του κάθε «Μαυρογιαλούρου» πολιτευτή, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. -Έχουμε 42 πανεπιστήμια, πάμε να τα κάνουμε 60. Εγώ, θα έλεγα τα κάνουμε 10 και να λειτουργούν. 
     -Να είναι κανονικά. 
     -Θέλετε να πάτε στο πανεπιστήμιο της Γαλατά Σαράι, είναι το αντίστοιχο πανεπιστήμιο του Ολυμπιακού, της Α.Ε.Κ., του Παναθηναϊκού, το οποίο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. 
     -Ντρέπεσαι να μπεις μέσα, ντρέπεσαι να μπεις στο πανεπιστήμιο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας! 
       -Δεν είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο, είναι ΝΠΙΔ, θα λέγαμε εμείς, μη κρατικό. Αλλά είναι υπόδειγμα, μπαίνεις μέσα και ντρέπεσαι. 
      -Οι καθηγητές του είναι οι καλλίτεροι στην Ευρώπη. -Ένα πανεπιστήμιο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στην Πόλη, στην Τουρκία. 
     -Δεν μιλάμε, τώρα, εάν έχουμε δημόσια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια. 
      -Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη, που έχουμε μόνο κρατικά πανεπιστήμια. Ενώ έχουμε ιδιωτικά νεκροταφεία, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά σχολεία, να τα κλείσουμε, ιδιωτικά δημοτικά, ιδιωτικά λύκεια, να τα κλείσουμε, να γίνουν όλα δημόσια
      -Γιατί στην Παιδεία έχουμε αυτήν την ιδιαιτερότητα; Δεν έχει να κάνει ούτε με τους ΠΑ.ΣΟ.Κ.ους, ούτε με τους με Νεοδημοκράτες, ούτε με τους ΣΥΡΙΖαίους και ποιοι είναι οι πιο Μερκελιστές, οι πιο προδότες και ήπιο ξεπούλημα είναι. 
       -Ποιοι είναι ψυχωτικοί μιας επανάστασης που μόνο στο μυαλό τους συμβαίνει, και ποιοι είναι όργανα συμφερόντων και «τσάτσοι» του κάθε μεγαλοσχολάρχη. 
     -Δηλαδή, μιλάμε τρελά πράγματα. -Θέλετε να συγκρίνουμε ένα μέσο πανεπιστήμιο από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, με ένα μέσο πανεπιστήμιο δικό μας. 
      -Για να δούμε τις χώρες, ποια έχει την καλλίτερη Παιδεία; -Η Κούβα; Η Βόρεια Κορέα; Η Νότια Κορέα; Η Μογγολία; Να το πάρουμε να το κάνουμε. 
     -Ποια είναι; Η Βολιβία: Ποια είναι; Η Βενεζουέλα: Ποια είναι; Το Τακιτζιστάν, οι Φιλιππίνες, ποια είναι η καλύτερη στον κόσμο; Είναι η νότια Κορέα! Λυπάμαι που το λέω! Είναι η Νότια Κορέα. 
     -Δεύτερη στον κόσμο, είναι η Φιλανδία και πρώτη στην Ευρώπη. 
    -Η Φιλανδία, από το 1963 έχει περάσει 50 κυβερνήσεις, συμμαχικές, σπανίως μονοκομματικές- μόνο εμείς είχαμε αυτό το προνόμιο, ελπίζω να μην το ξαναβρούμε- έχει κάνει μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. 
     -Από το 1963 μέχρι σήμερα, περνώντας όλα τα κόμματα από τις κυβερνήσεις της Φιλανδίας. 
     -Έχει κάνει μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. 
     -Εμείς έχουμε 270, αφού κάθε υπουργός κάνει 7 με 8.