13 Μαΐ 2016

Έξω από τα δόντια τα λέει ο τ. πρέσβης Ι. Κοραντής - Ενδοτικές οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας στις τουρκικές προκλήσεις - Χρειάζεται μια πανεθνική συσπείρωση για να αποφύγουμε τον εθνικό ακρωτηριασμό

ΓΙΑ ενδοτική στάση έναντι της Τουρκίας κατηγορεί τις ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας ο πρώην πρέσβης και διοικητής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει τεράστιο λάθος την απόφαση να ζητηθεί η συνδρομή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει μια πανεθνική συσπείρωση προκειμένου η χώρα μας να μην υποστεί οποιονδήποτε εθνικό ακρωτηριασμό. Δήλωσε, δε, βέβαιος ότι «οι Συνέλληνες είναι έτοιμοι να στερηθούν τα πάντα, αρκεί να κρατηθεί η χώρα μας αλώβητη». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου», άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς που έγιναν από ελληνικής πλευράς στο πεδίο των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, για να μην πάω πιο πίσω, οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τις τουρκικές προκλήσεις με αυτό το οποίο επισήμως λέγεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εγώ θα χρησιμοποιούσα άλλον όρο, μια ενδοτική πολιτική». Επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να τηρήσει μια πιο σθεναρή στάση, κλιμακώνοντας με διαφόρους τρόπους τις αντιδράσεις της στις τουρκικές προκλήσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση των ΗΠΑ, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον ακολουθεί τακτική Πόντιου Πιλάτου, που επί της ουσίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. «Δεν νομίζω να είναι ελληνικά τα αεροσκάφη τα οποία παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο ή να είναι σκάφη του ελληνικού Λιμενικού που εισέρχονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα», τόνισε. «Συνεπώς, αυτή είναι μια στάση Πόντιου Πιλάτου, που εξισώνει το θύμα με τον θύτη, το ξέρουμε εδώ και χρόνια, δεν μας εκπλήσσει». Ως προς την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Κοραντής ήταν ευθύς και απόλυτος: «Έγινε ένα πελώριο λάθος, να ζητηθεί, με πρόσχημα τον έλεγχο της ροής των λαθρομεταναστών - προσφύγων - μεταναστών προς την Ελλάδα, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο», σημείωσε. 
        «Βάλαμε με αυτόν τον τρόπο βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων, μόνοι μας βάλαμε τα δαχτυλάκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας, άλλο που δεν ήθελαν οι Τούρκοι», είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ο κ. Κοραντής τόνισε ότι αυτό που θέλει στην πραγματικότητα είναι να πετύχει τη διχοτόμηση του Αιγαίου, να αποκόψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την ηπειρωτική Ελλάδα. Παρατήρησε ακόμη ότι κατά καιρούς βάζουν στόχο ένα νησί, παλαιότερα το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι, στη φάση αυτή τις Οινούσσες. «Οι Οινούσσες είναι ένα μικρό νησί με ισχυρό συμβολισμό για τους Τούρκους, βρίσκεται κοντά στα παράλιά τους και δοκιμάζουν τις αντοχές μας, δοκιμάζουν τις αντιδράσεις μας», ανέφερε. «Αύριο μπορεί να πάνε κάπου αλλού, σε ένα άλλο νησί, μεγαλύτερο, πιο βόρεια ή πιο νότια, η ουσία είναι ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο», τόνισε χαρακτηριστικά.