11 Ιουν 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΕΣ"

Είναι γνωστή σε όλους μας η οικονομική δυσπραγία και στενότητα καθώς και η κατάσταση υπερχρέωσης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Αχαρνών. Στην συνεδρίαση της 27ης Απριλίου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ενδεχόμενο λήψεως δανείου 10 εκατ. για να καλυφθούν αφ' ενός λογιστικές υποχρεώσεις απαραίτητες για την επικύρωση και ενεργοποίηση του προϋπολογισμού του 2016 και αφ'ετέρου για να εξασφαλιστεί κάποια ρευστότητα στα πενόμενα ταμεία του Δήμου. 
      Είναι αλήθεια ότι τα σχετικά προβλήματα του Δήμου Αχαρνών έχουν μακρά ιστορία, όταν η διασπάθιση και η ύποπτη γενναιοδωρία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Δήμου στα οποία προστέθηκε στην συνέχεια και η συγκάλυψη, διότι πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι δέκα περίπου χρόνια μετά την απώλεια από τα ταμεία του Δήμου του ποσού που τώρα καλείται να καλύψει το δάνειο, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τις ενέργειες του Δήμου προκειμένου να επανακτήσει τα απολεσθέντα. 
      Δυστυχώς ο Δήμος εισήλθε στην εποχή της οικονομικής κρίσεως αφενός με τεράστιο δανειακό φορτίο και άφθονες ανελαστικές υποχρεώσεις και αφ' ετέρου με συνεχώς μειούμενα έσοδα. Διαδοχικές Δημοτικές αρχές δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζουν την αρχή της στρουθοκαμήλου ελπίζοντας ότι το σκάφος θα αντέξει όσο εκείνοι θα ευρίσκοντο στη εξουσία. Αυτό αφορά ιδίως την απελθούσα Διοίκηση η οποία ουδέποτε έδειξε ότι είχε έστω και την παραμικρή ιδέα και επαφή με τις οικονομικές πραγματικότητες. 
      Θεωρούμε ότι η συνέχιση της ίδιας τακτικής έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της. Η συσσώρευση υποχρεώσεων υπό μορφή τόκων, χρεολυσίων, δόσεων και ρυθμίσεων έχει καταστήσει τον Δήμο παράλυτο και ένα επιπλέον δάνειο δεν θα προσέφερε παρά μια σύντομη και ψευδή ανακούφιση. Αντιθέτως θα επιβαρύνει με ένα περίπου εκατ. ετησίως και για δύο περίπου δεκαετίες τα ταμεία του Δήμου. 
      Η Δημοτική Αρχή πρέπει με ειλικρίνεια να εκθέσει την πραγματική κατάσταση του Δήμου με αξιόπιστα στοιχεία χωρίς μισόλογα και δημιουργική λογιστική. Να παύσει να καλύπτει τις απελθούσες διοικήσεις και με τον νόμο της σιωπής να καλύπτει τους υπαίτιους από το παρελθόν, πολλοί από τούς οποίους έχουν βρει φιλόξενο καταφύγιο στην διοικούσα παράταξη. 
       Στην συνέχεια πρέπει να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης του Δήμου. Έναν Δήμο του οποίου οι υπηρεσίες θα ανταποδίδουν τις δαπάνες που απαιτούν, ενδεχομένως έναν μικρότερο Δήμο, ευέλικτο, αποτελεσματικό και προσανατολισμένο στις ανάγκες των δημοτών, με ένα νέο απλοποιημένο οργανόγραμμα, με περιορισμό της χαλάρωσης και με προϋπολογισμό μηδενικής βάσης. Ούτως ή άλλως το κόστος του αιτούμενου δανεισμού και το βουνό των συσσωρευμένων υποχρεώσεων αργά ή γρήγορα θα αναγκάσει τον Δήμο να προβεί σε περικοπές δαπανών ή αύξηση της επιβαρύνσεως των δημοτών. 
       Ανεξάρτητα από το εάν ο Δήμος τεθεί υπό επιτήρηση και τον έλεγχο του Παρατηρητηρίου η εκλεγμένη διοίκηση υπό το βάρος των οφειλών, βαθμιαία χάνει και τα τελευταία υπολείμματα πολιτικής αυτονομίας, χωρίς δυνατότητες αναλήψεως πρωτοβουλιών ή σχεδιασμού, καταλήγει στην ουσία να είναι άβουλος εντολοδόχος και διακοσμητικό στοιχείο στις τελετές και στις λιτανείες. 
      Η παράταξη μας θεωρεί ότι η λήψη ενός επιπλέον δανείου χωρίς προσπάθεια εσωτερικής αναδιάρθρωσης και αλλαγή πλεύσης δεν θα προσφέρει παρά ένα σύντομο περιθώριο ενώ θα εκμηδενίσει κάθε ελπίδα για μελλοντική αναβίωση του Δήμου. 
   Με φιλικούς χαιρετισμούς 
   Αναστασία Μπράχου 
   Υποψ. Δήμαρχος Αχαρνών