6 Ιουλ 2016

Αποφάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών

Η 11η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών χαρακτηρίζεται από αποφάσεις που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και αφορούν σημαντικά ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αχαρνών επί σειρά ετών, στους τομείς, της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, της εξυπηρέτησης των δημοτών, της αύξησης των εσόδων και των υποδομών. 
      Με αφορμή την ψήφιση των αποφάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός δήλωσε: 
      "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ο Δήμος Αχαρνών διανύουν μια μακρά περίοδο προβλημάτων και υπο-χρηματοδότησης. Σε αυτή την προβληματική κατάσταση η δημοτική αρχή ανταποκρίνεται με συνέργειες και συνεργασίες, με θεσμούς και φορείς, ώστε να ξεπεράσουμε αυτό το αδιέξοδο και ταυτόχρονα να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα των πολιτών. 
        Παραλάβαμε ένα ταμειακό έλλειμμα 10,270 εκ. ευρώ και σε αυτό το πεδίο καλούμαστε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους δημότες και να δημιουργήσουμε υποδομές που στερείται ο Δήμος Αχαρνών. 
        Για κάποιους, η άσκηση πολιτικής είναι, τα ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κουβέντες καφενείου και η υπονόμευση και απαξίωση κάθε προσπάθειας. Έτσι έχουν μάθει τόσα χρόνια και με αυτούς τους τρόπους "υπάρχουν" πολιτικά. 
       Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Προχωράμε μεθοδικά και προσεκτικά, ώστε οι δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες του Δήμου Αχαρνών να γίνουν εφικτές και υλοποιήσιμες. 
        Στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Ιουνίου 2016 ψηφίστηκαν σημαντικές αποφάσεις σε θέματα αλληλεγγύης, εξυπηρέτησης των δημοτών, αύξησης των εσόδων αλλά και σε θέματα υποδομών, όπως είναι οι παιδικές χαρές, η επισκευή του οδικού δικτύου, οι επισκευές στα σχολεία και η αποχέτευση". 
       Παρακάτω παρουσιάζονται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου σε κάθε ενότητα: 
        Α. Κοινωνική πολιτική - αλληλεγγύη και εξυπηρέτηση των δημοτών 
   • Τροποποίηση της συστατικής πράξης του Κέντρου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Δήμου Αχαρνών ΑΡΩΓΗ", απόφαση με την οποία η ΑΡΩΓΗ μπορεί να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να λειτουργήσει ο ξενώνας ΑμΕΑ (Βαμβακάρειο ίδρυμα). 
    • Αν και πέρασαν 10 χρόνια από τότε που το Ολυμπιακό Χωριό κατοικήθηκε, τώρα ο Δήμος Αχαρνών πρόκειται να αποκτήσει κτίρια για να τα χρησιμοποιήσει για τη στέγαση υποδομών, όπως ΚΕΠ, ΚΑΠΗ και Κοινωνικό Παντοπωλείο. Μια εξέλιξη που προέκυψε ύστερα από τη συνεργασία του Δημάρχου Αχαρνών με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς όφελος των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού. 
     • Χρηματοδότηση τη δομής "Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας" συνολικού προϋπολογισμού 671.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αττική 2014 -2020". 
       • Υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση της πράξης "Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αχαρνών". Η πρόταση θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αττική 2014 -2020" (συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). 
        Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί πλέον σε κτίριο του Δήμου Αχαρνών και όχι σε μισθωμένο κτίριο και ο φορές διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι ο Δήμος Αχαρνών και όχι ΜΚΟ. Αποτέλεσμα αυτών είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αχαρνών να προσφέρει πιο οργανωμένες, πιο ποιοτικές και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες. 
         Β. Αύξηση εσόδων 
     • Λήψη απόφασης για την επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων για το έτος 2017. Μια απόφαση που εδώ και χρόνια καμία δημοτική αρχή - είτε για ψηφοθηρικούς λόγους είτε απλά από έλλειψη πολιτικής βούλησης- δεν έλαβε. 
      Πέρα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, ο Δήμος Αχαρνών έχει προχωρήσει ήδη στην αποστολή ειδοποιητηρίων για την είσπραξη ΤΑΠ σε ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προχωρά στον καθορισμό του τέλους ακαθαρίστων εσόδων αλλά και στον καθορισμό τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων. 
      Πρόκειται για πολιτική βούληση του Δημάρχου Αχαρνών κ. Γιάννη Κασσαβού, ώστε ο Δήμος Αχαρνών να αξιώσει σημαντικά έσοδα τα οποία στερείται επί σειρά ετών. 
       Γ. Υποδομές 
      • Έγκριση Μελέτης του έργου "Συντήρηση και κατασκευή οδών του Δήμου Αχαρνών" προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ. Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, το Περιφερειακό Συμβούλιο (σε επόμενο συμβούλιο του) θα εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Αχαρνών για το έργο. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση, ο νομικός έλεγχος της ανάθεσης και η έναρξη των εργασιών. 
       • Έγκριση Μελέτης του έργου "Επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και προαυλίων χώρων Δήμου Αχαρνών" προϋπολογισμού 1,3 εκ ευρώ. Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 7 Ιουλίου 2016 θα εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Αχαρνών για το έργο. Και αυτό το έργο θα ξεκινήσει μετά τη δημοπράτηση και τον νομικό έλεγχο της ανάθεσης του. 
        • Έγκριση Μελέτης του έργου "Έργα αναβάθμισης Παιδικών Χαρών Δήμου Αχαρνών" προϋπολογισμού 632.000 ευρώ (του έργου). Το έργο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και προκειμένου να ενταχθεί στον Προϋπολογισμό της, απαιτείται εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών η έγκριση της μελέτης, η οποία έχει εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου Αχαρνών. Το έργο αφορά επτά παιδικές χαρές που θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας. Η επιλογή των παιδικών χαρών έγινε με χωροταξικά κριτήρια και κριτήρια επισκεψιμότητας. 
      Αξίζει να θυμίσουμε ότι η παρούσα δημοτική αρχή το Σεπτέμβριο του 2014 παρέλαβε 53 χώρους "χαρακτηρισμένους παιδικές χαρές" από τους οποίους ΚΑΝΕΝΑΣ δεν λειτουργούσε σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν από το 2009. 
        • Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση της πράξης "Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων Δήμου Αχαρνών" προϋπολογισμού 2,8 εκ. ευρώ. Η πρόταση αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη", του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. 
        Ο Δήμος Αχαρνών θα υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για την ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων μέσω της προώθησης δράσεων, οικιακής κομποστοποίησης, ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, δημιουργία Πράσινου Σημείου Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων, και δράσεων ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας. 
      • Εκπόνηση Σχεδιασμού Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης με σκοπό την αξιοποίηση πόρων που διατίθενται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για ολοκληρωμένες βιώσιμες αστικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με δήμους της Ανατολικής Αττικής, και με πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. 
      Οι μελέτες που εκπονούνται είναι και ώριμες και υλοποιήσιμες, καθώς καταρτίζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η Περιφέρεια Αττικής και σε απόλυτη συνεργασία με τις υπηρεσίες της. Με αυτόν τον τρόπο, το κάθε έργο οδεύει προς υλοποίηση και δεν αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής τακτικής όπως παλιότερα. 
        Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός και οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών, αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό του δήμου, επιτυγχάνουν την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Αττικής για έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 4,2 εκατομμύρια ευρώ 
      Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2010 – 2014 ο Δήμος Αχαρνών και η Περιφέρεια Αττικής, υπέγραψε και υλοποίησε μια και μόνο προγραμματική σύμβαση για έργο προϋπολογισμού 250.000 ευρώ (γήπεδο Αχαρναϊκού). Έργο το οποίο τελικά δεν χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και βάρυνε τον προϋπολογισμό του Δήμου Αχαρνών, ύστερα από ολέθρια λάθη της διοίκησης Ντούρου στην εκτέλεση του έργου.