7 Σεπ 2016

"Λίφτινγκ" στην Αμυγδαλέζα για να δεχθεί μετανάστες

«Λίφτινγκ» γίνεται στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου γίνονται πυρετώδεις εργασίες για να φιλοξενήσει οικογένειες μεταναστών. 
     Πρόκειται για ένα κέντρο κράτησης που έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευε τη λειτουργία του και ζητούσε το κλείσιμο του λόγω των «άθλιων συνθηκών διαβίωσης», ενώ σήμερα η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για ανακολουθία διότι το κέντρο δεν έκλεισε ποτέ. 
      Πρόθεση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ο χώρος της Αμυγδαλέζας να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις χώρες τους. Στόχος είναι η παραμονή τους εκεί να μην ξεπερνά τις δύο εβδομάδες. Δηλαδή, πρόσφυγες και μετανάστες θα ζουν εκεί έως 15 ημέρες και κατόπιν θα φεύγουν για την πατρίδα τους. 
         Συνήθως οι πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν είναι οικογένειες. Για το λόγο αυτό κατασκευάζεται στο προαύλιο του κέντρου παιδική χαρά, ενώ οι υπεύθυνοι μιλούν για «ολική αναμόρφωση του χώρου που θα γίνει αγνώριστος». Στους χώρους θα τοποθετηθούν κλιματιστικά, οι τουαλέτες θα γίνουν ανθρώπινες και τα κρεβάτια θα είναι καινούργια. Οι εργασίες ανακαίνισης της Αμυγδαλέζας βρίσκονται στο τελικό στάδιο με την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να σχεδιάζει την επίσημη παρουσίαση του έργου το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες της αναφέρουν ότι σε καλό δρόμο βρίσκονται οι εργασίες και στο υπό κατασκευή κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα, όπου θα φιλοξενηθούν περίπου 1.000 Σύροι πρόσφυγες. Πρόκειται για άτομα που έχουν κάνει αίτημα ασύλου στη χώρα μας και η εξέτασή του εκκρεμεί, καθώς εξετάζεται το αίτημά τους επί της ουσίας από τις αρμόδιες επιτροπές ασύλου. 
       Πηγή thetoc.gr