27 Ιαν 2017

Διετής απολογισμός τού Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων

Έχοντας ήδη συμπληρώσει δυο χρόνια, ως νέα διοίκηση στο Π.Κ.Θ., είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό του έργου μας. 
Σύμφωνα με την προγραμματική μας διακήρυξη, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα των πολιτιστικών δράσεων και ειδικότερα στα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες.
Στην ενότητα γράμματα, παρουσιάσαμε ελληνική και ξένη λογοτεχνία με καταξιωμένους συγγραφείς όπως η κα Μαρία Λαμπαδαρίδου, η κα Ρέα Γαλανάκη και με αναφορές στον Αισχύλο και τον Tomas Eliot.
Στην ενότητα  τέχνες, οργανώσαμε ποιοτικές μουσικές βραδιές, με όπερα και κλασικά έργα, επιλεγμένες κινηματογραφικές ταινίες και έκθεση εικαστικών από το εργαστήριο ζωγραφικής του Π.Κ.Θ..
Στην ενότητα επιστήμες, παρουσιάστηκαν έργα σχετικά με τη συμβολή της γλώσσας, της γεωκλιματικής, της αστροφυσικής και της βιοϊατρικής στην εξέλιξη του πολιτισμού, της φιλοσοφίας και της ιστορίας. 
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν: α) ομιλίες πνευματικών παραγόντων, μεγάλου βεληνεκούς Ελλήνων λογίων και σοφών, β) θεματικές ημερίδες στους Δελφούς και στο Αμφιαράειο, γ) επισκέψεις σε Μουσεία, δ) συνεκδηλώσεις με τοπικούς φορείς, ε) επιμορφωτικές εκδρομές, στ) βραβεύσεις διακεκριμένων συμπολιτών μας, για την κοινωφελή προσφορά τους και ζ) διαγωνισμός διηγήματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αρμόδια, για τον σχεδιασμό και την επιμέλεια των πνευματικών δράσεων, είναι η Επιτροπή Πολιτιστικού Προγράμματος του Π.Κ.Θ. αποτελούμενη από τον Κοσμήτορα Κωνσταντίνο Καλογερά, την Ταμία Χρύσα Δουρίδα, τη Γενική Γραμματέα Στέλλα Τούντα και τον Β΄ Αντιπρόεδρο Ανδρέα Παπαματθαίου, υπεύθυνο του πολιτιστικού προγράμματος του Π.Κ.Θ.. Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έχουν συμβάλλει και άλλα μέλη του Δ.Σ., όπως ο κ. Νίκος Τσάτσης, η κα Ελένη Κατάρα και η κα Βίκυ Παπαθεοδώρου.
Στο διάστημα αυτό με την ευθύνη, την πρωτοβουλία και την ιδιαίτερη φροντίδα της Χρύσας Δουρίδα επαναλειτούργησε η Βιβλιοθήκη μετά από εμπλουτισμό μεγάλου πλήθους βιβλίων και επίπλων που αποκτήθηκαν από χορηγίες συμπολιτών μας και συμμετοχές σε εκθέσεις. Προστέθηκε μια νέα αίθουσα, επιχρίστηκαν οι υφιστάμενοι χώροι και δημιουργήθηκε παιδικό τμήμα, που συμμετείχε στην κοινή δράση με την Εθνική Βιβλιοθήκη.   
Συνεργαστήκαμε με τους τοπικούς φορείς  Ι.Λ.Ε.Α., ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, Σ.Ε.Ο., ΔΗ.Φ.Α., κ.ά. και αναδείξαμε τοπικά και ιστορικά θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.
Διαθέτουμε τη χρήση των χώρων του Π.Κ.Θ. για την ενθάρρυνση πολιτιστικών δράσεων από ιδιώτες και φορείς ισόρροπα και χωρίς διακρίσεις. Οι εκδηλώσεις τυπώθηκαν σε καλαίσθητα προγράμματα, που έφτασαν σ΄ όλα τα σπίτια στους Θρακομακεδόνες. 
Τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης του Π.Κ.Θ., με την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αχαρνών, την πρωτοβουλία της Προέδρου του τοπικού Συμβουλίου Χρύσας Δουρίδα για τον εξωραϊσμό και επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης και την προσωπική επίβλεψη των τεχνικών εργασιών από τον Β΄ Αντιπρόεδρο Ανδρέα Παπαματθαίου.
Κλείνοντας αυτό τον σύντομο απολογισμό του πρόσφατου έργου του Π.Κ.Θ. πρέπει να επισημάνουμε το ουσιαστικό ενδιαφέρον, την αμέριστη υποστήριξη και την ενθαρρυντική συμπαράσταση του Προέδρου του Δ.Σ. και Δημάρχου Αχαρνών, Γιάννη Κασσαβού, ο οποίος με την αδιάλειπτη φροντίδα του κάλυψε όλες τις ανάγκες και χρηματοδότησε τις σχετικές δαπάνες. Επίσης ευχαριστούμε εκ βαθέων όλους εκείνους που συνέβαλαν με προσφορές και χορηγίες στην υλοποίηση του έργου μας.  

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ.–Π.Κ.Θ.      Η  Γενική Γραμματέας 

Ανδρέας Παπαματθαίου                         Στέλλα Τούντα