7 Ιαν 2017

Για τον σοφό λαό, θα πούμε κάτι;

Του Γιάννη Παντελάκη 
 Στις ανακοινώσεις κομμάτων για το φαινόμενο Σώρρας, υπάρχει μια κοινή συνισταμένη. Αποφεύγουν να αναφερθούν στις ευθύνες των χιλιάδων εκείνων πολιτών που τον ακολουθούν εδώ και χρόνια. Η αντιπολίτευση επισημαίνει την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες (εννοώντας τους οπαδούς Σώρρα) και η κυβέρνηση διατάσσει έρευνες. Ο σοφός λαός όχι απλά μένει στο απυρόβλητο, αλλά απαλλάσσεται με το επιχείρημα ότι παραπλανήθηκε και δεν προστατεύτηκε.
Ο λαός είναι σοφός πάντα. Έτσι θέλουν να λένε οι πολιτικοί. Μερικές φορές-και ίσως και περισσότερο από μερικές-πέφτει έξω στις επιλογές του και μετά νοιώθει προδομένος. Αλλά ακόμα και τότε, οι ευθύνες δεν του ανήκουν ούτε στο ελάχιστο. Το εφεύρημα του "σοφού λαού" ανήκει στους πολιτικούς, εντάσσεται στη λογική "χαϊδεύω" τα αυτιά των εν δυνάμει ψηφοφόρων και έχει αποτέλεσμα. Ποιος λαός άλλωστε δεν θα ήθελε να τον απαλλάσσουν από ευθύνες και επιπλέον να τον χαρακτηρίζουν σοφό;
Οι κυβερνήσεις, προφανώς και οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες από απατεώνες. Όμως, αν υπάρχουν πολίτες οι οποίοι ορκίζονται στον Δια και την συμπαντική συνειδητότητα, δεν υπάρχει κανένα κράτος και καμμιά κυβέρνηση που θα μπορούσε να τους προστατεύσει. Δεν υπάρχει τρόπος προστασίας σ αυτές τις περιπτώσεις. Το επίδικο ξεφεύγει από την λογική, έχει περάσει σε άλλες σφαίρες, δεν υπάρχει ο στοιχειώδης ορθολογισμός. Δεν είναι να δυνατόν να υπάρξει προστασία. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Είναι ενήλικοι άνθρωποι όλοι αυτοί, έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν ανάμεσά μας.
Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να παρεμβαίνει προληπτικά ή κατασταλτικά όταν πρόκειται για απάτη ή έστω υποψία απάτης. Οι κυβερνήσεις στην περίπτωση Σώρρα δεν το έκαναν με τον τρόπο και την ταχύτητα που θα έπρεπε. Παρ' ότι η δράση του "σωτήρα" Σώρρα, μετράει χρόνια και από τον Οκτώβριο του 2014 έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι πρόκειται περί απατεώνα. Οι κυβερνητικές ευθύνες αφορούν στην καθυστέρηση ελέγχου μιας ομάδας ανθρώπων που έταζαν διαγραφή του χρέους, υποσχόντουσαν εικοσαχίλιαρα που θα έδιναν αν κέρδιζε την εξουσία και καλούσαν τους πολίτες να δίνουν στην εφορία έναντι των οφειλών τους τα χαρτιά του Σώρρα.
Υπάρχουν και οι ευθύνες των οπαδών ωστόσο. Αυτών που θεωρούν περίπου ως φυσιολογικό τις ιστορίες για την Τράπεζα της Ανατολής, για τα χρεωστικά ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ύψους 600 δις. ευρώ με τα οποία θα αποπλήρωναν το ελληνικό χρέος και την μεταβίβαση στην αμερικανική κυβέρνηση πνευματικών δικαιωμάτων για μια υψηλή τεχνολογία που ήταν γνωστή την εποχή του Ζηνός και του Απόλλωνα! Στην ζωή, υπάρχει και αυτό που ονομάζουμε νοημοσύνη και λογική. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις και οποιοδήποτε επίπεδο μόρφωσης για να κατανοήσεις πως κάτι τρέχει μ' έναν τύπο που σου υπόσχεται ότι θα σου πληρώσει όσα χρωστάς στην εφορία!
Ο Σώρρας έχει γραφεία σε ολόκληρη την χώρα, στις συγκεντρώσεις του γεμίζουν ασφυκτικά μεγάλες αίθουσες (κάτι που θα ζήλευε οποιοδήποτε κόμμα) και σε εκδηλώσεις που οργανώνει από την αρχαία Ολυμπία ως σε καφενεία της επαρχίας ολοένα και πολλαπλασιάζονται οι... πιστοί. Αυτοί που δίνουν την διαβεβαίωση πως αν παραβούν τον όρκο τους "θα διαλυθεί ο κυτταρικός ιστός του σώματός τους"! Γι' αυτούς, κανένα κόμμα δεν είπε επίσημα ότι κινούνται εκτός λογικής και εκτός πραγματικότητας.
Ευθύνες ωστόσο για όλα αυτά, δεν έχουν μόνο τα κόμματα που θεωρούν όλους ανεξαιρέτως τους ψηφοφόρους ως θύματα, θεωρώντας ότι πρόκειται για ιερές αγελάδες. Αλλά και τα ΜΜΕ εκείνα που δεν έβρισκαν κακή ιδέα να φιλοξενούν τις απόψεις Σώρρα και τους πρωταγωνιστές αυτής τις ιστορίας στο όνομα της τηλεθέασης ή αναγνωσιμότητας. Ο Σώρρας πούλαγε και πολλά Μέσα θέλουν ανθρώπους και ιστορίες που πουλάνε. Πρόκειται για τα ίδια Μέσα που σήμερα αντιμετωπίζουν σκωπτικά το θέμα και χθες το ανέδειξαν.
 liberal.gr