12 Απρ 2017

Σε τροχιά ανάπτυξης ο Δήμος Αχαρνών: Εγκρίθηκε το Σχέδιο Οικονομικής Εξυγίανσης, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών το Σχέδιο Οικονομικής Εξυγίανσης (ΣΕΟ) όπως προτάθηκε από το Παρατηρητήριο σε απόλυτη συνεργασία με τις δημοτικές υπηρεσίες, όπως και ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2017.
Η έγκρισή του είχε ιδιαίτερη σημασία για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου καθώς- σύμφωνα με τα λεγόμενα- χρειαζόταν η ψήφιση του τελικού κειμένου ώστε να «περάσει» ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα για να λειτουργήσει ο Δήμος.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός τόνισε: «Πρέπει να περάσουμε στην πραγματική συζήτηση. Γιατί συμβαίνει μια μεγάλη αντίφαση. Αυτοί που έχουν την ευθύνη, να καταγγέλλουν σήμερα τον τρόπο της διαχείρισης, όταν πριν μερικά χρόνια το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του δήμου ήταν ένα μεγάλο ψέμα εφόσον εγγράφατε πλασματικά πολλά εκατομμύρια που απουσίαζαν από το 2006. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και δεν έχει να κάνει με την παρούσα δημοτική αρχή η οποία στα δυόμιση χρόνια έχει δώσει στη «μαύρη τρύπα» 7,5 εκατομμύρια ευρώ».
Ο σύμβουλος του Δήμου Βασίλης Λαμπρακάκης απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης εξήγησε ότι το παρατηρητήριο έκανε δεκτή την πρόταση του Δήμου για τα μέτρα εισπραξιμότητας, τα οποία θα αφορούν στους μεγαλοοφειλέτες άνω των 30χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το διάστημα που θα μείνει ο δήμος Αχαρνών στο παρατηρητήριο εξαρτάται από το άν θα υπάρξει ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του και εκτείνεται στα δύο έτη.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά στο Σχέδιο Οικονομικής Εξυγίανσης περιλαμβάνει πλήρη αναφορά της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Αχαρνών και θέτει συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους αλλά και πηγές χρηματοδότησης χωρίς βλαπτικά μέτρα για τους δημότες και τις Υπηρεσίες του Δήμου Αχαρνών.
Με την ψήφιση του ΣΕΟ αποφεύχθηκαν οδυνηρά μέτρα που προβλέπει ο νόμος 4316 (ΦΕΚ Α’ 270-24/12 2014) όπως:
– αναστολή ή περιορισμό των προσλήψεων
– εθελοντικές μετατάξεις ή επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, με νομοθετική ρύθμιση, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης
– αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές,
– αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε μέχρι 3
– αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.