17 Ιουν 2017

Πάνω από 16 εκατ. Αμερικάνοι πιστεύουν οτι το σοκολατούχο γάλα βγαίνει από τις... καφέ αγελάδες

Κι όμως, η είδηση αυτή δεν είναι fake news, όπως αρέσκεται να λέει ο Ντόναλντ Τραμπ όταν κάποιο δημοσίευμα δεν του αρέσει. 
Όταν διαβάζεις στον τίτλο μία είδησης οτι «16,4 εκατομμύρια Αμερικάνοι πιστεύουν οτι το σοκολατούχο γάλα προέρχεται από τις καφέ αγελάδες», σίγουρα την αντιμετωπίζεις με ιδιαίτερη επιφύλαξη. «Εν έτει 2017, δεν γίνεται», λες από μέσα σου, «να υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι σε μία χώρα όπως οι ΗΠΑ που δεν γνωρίζουν κάτι τέτοιο...».
Κι όμως, η παραπάνω είδηση δεν είναι fake news. Αποτελεί γεγονός, όχι επειδή το έγραψε η «Washington Post», αλλά επειδή αποτελεί αποτέλεσμα μίας έρευνας που πραγματοποίησε το Innovation Center of U.S. Dairy. Το οξύμωρο όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως οι υπεύθυνοι περίμεναν πως ο συγκεκριμένος αριθμός θα ήταν μεγαλύτερος, καθώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στον τομέα αυτό.
Για δεκαετίες, παρατηρητές της γεωργίας, της διατροφής και της εκπαίδευσης έχουν διαπιστώσει πως οι Αμερικάνοι δεν γνωρίζουν πως καλλιεργούνται τα τρόφιμα που τρώνε, πως φτάνουν στα κατάστημα και φυσικά από που προέρχονται κάποιες επεξεργασμένες τροφές. Η άγνοια για παράδειγμα ότι το σοκολατούχο γάλα προέρχεται από την μίξη γάλακτος, ζάχαρης και κακάο, δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Στις αρχές της δεκαετίες του 90' ένα τμήμα της εκπαίδευσης στην αγροκαλλιέργεια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 1/5 ενήλικες δεν ήξερε ότι τα χάμπουργκερ φτιάχνονται με βοδινό κρέας.
Έκτοτε, αν και έχουν περάσει 2,5 δεκαετίες, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει βελτίωση, καθώς μία άλλη έρευνα που έγινε σε σχολείο στην Καλιφόρνια έβγαλε τα παρακάτω αποτελέσματα...
-Το 50% δεν ήξερε ότι οι πίκλες είναι αγγούρι.
-Το 40% δεν ήξερε ότι τα χάμπουργκερ γίνονται με βοδινό κρέας.
-Το 30% δεν ήξερε ότι το τυρί είναι φτιαγμένο από γάλα.