23 Σεπ 2017

Η ήττα του «βαθέως» ΣΥΡΙΖΑ στις Σκουριές

Του Γιώργου Φιντικάκη
Στα άκρα πρέπει να φτάνουν κάθε φορά τα πράγματα στην Ελλάδα για να γίνει η δουλειά. Το ζήσαμε στο λιμάνι του Πειραιά, το είδαμε στα περιφερειακά αεροδρόμια, και με τις Σκουριές, θα το ξαναδούμε πιθανότατα και στο Ελληνικό.
Στην πραγματικότητα αυτό που αναδεικνύει η υπόθεση με την Ελληνικός Χρυσός, είναι ότι αν στην Ελλάδα δεν φωνάξεις, δεν σε ακούνε. Στο τέλος μπορεί το αίτημα του επενδυτή να ικανοποιείται, αλλά πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί μια καταιγίδα φραστικών επιθέσεων και αντιπαραθέσεων, προκειμένου να δώσει ο πρωθυπουργός στην πελατεία του τη «καραμέλα», ότι αντιστάθηκε σκληρά έναντι όσων τον εκβιάζουν.
Η περίπτωση της Eldorado είναι πολύ χαρακτηριστική. Η κυβέρνηση παρουσιάζει τη χθεσινή εξέλιξη ως νίκη απέναντι στους Καναδούς, ότι ήταν η σθεναρή της στάση που τους ανάγκασε να αναστείλουν την απόφαση για διακοπή σήμερα των εργασιών στις Σκουριές, η πραγματικότητα όμως είναι ότι αναγκάστηκε η ίδια να μετατοπιστεί, και αφού νωρίτερα δέχτηκε πιέσεις από πολλούς και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Είχαν προηγηθεί πιέσεις και επιστολές, όπως αυτή του υπουργού Εμπορίου του Καναδά Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανιέ, και άλλες σε υψηλότερο επίπεδο.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, το κείμενο της επίμαχης άδειας για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στις Σκουριές είναι ήδη έτοιμο, απομένει μόνον να μπουν οι υπουργικές υπογραφές. Κυρίως όμως απομένει η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ώστε να φανεί πως ήταν η επιμονή της κυβέρνησης που υποχρέωσε την Eldorado να σημάνει άτακτη υποχώρηση.
Η αλήθεια είναι ότι οι Καναδοί δέχθηκαν να πάρουν πίσω το τελεσίγραφο για διακοπή σήμερα των εργασιών, έπειτα από διαβεβαιώσεις που τους δόθηκαν σε υψηλό επίπεδο ότι θα τους χορηγηθεί, και μάλιστα σύντομα, η άδεια για το μεταλλείο.
Εκκρεμούν μόνον ο τρόπος και το πότε. Το πιθανότερο είναι ότι ο διάλογος μεταξύ Eldorado-Σταθάκη θα στρώσει επικοινωνιακά το έδαφος, ούτως ώστε σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Task Force του οποίου προΐσταται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να ανάψει το πράσινο φως.
Οι Καναδοί δεν είναι χθεσινοί. Γνωρίζουν πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα, έκαναν θόρυβο, τα νέα ταξίδεψαν ταχύτατα εκτός συνόρων, παρενέβησαν πρέσβεις, υπουργοί, και άλλοι υψηλότερα, και φαίνεται ότι κατάφεραν να πάρουν αυτό που ζητούσαν. Αυτός είναι και ο λόγος που με τη χθεσινή τους ανακοίνωση επέλεξαν να μην εκθέσουν τη κυβέρνηση, παρά να χαμηλώσουν τους τόνους, και να εμφανιστούν ότι ήταν εκείνοι που έβαλαν νερό στο κρασί τους.
Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Επενδύσεις με το τσιγκέλι, γίνονται ; Μέχρι πότε η κυβέρνηση θα προσπαθεί να πείσει για κάτι που δεν είναι ; Είτε αφορά το μνημόνιο και τη προσπάθεια του Τσίπρα να διεκδικήσει την εύνοια των ευρωπαίων δανειστών, είτε κάποιον επενδυτή, τα αιτήματα του οποίου αφού πρώτα αμφισβητεί, μετά τα αποδέχεται, το συμπέρασμα είναι το ίδιο. Χρειάζεται κάθε φορά να φωνάξει κανείς, για να γίνει η δουλειά, και αφού θα έχει πάντα προηγηθεί μια επικοινωνιακή καταιγίδα.
Σίγουρα δεν περιμένει κανείς από τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βγουν και να πανηγυρίσουν στο Σύνταγμα για επενδύσεις τις οποίες αδειοδοτούν, δίχως να τις εννοούν ή να έχουν τον τρόπο να τις κάνουν με επιτυχία.
Άλλο όμως είναι με το ένα χέρι να υπογράφουν την άδεια, και διαφορετικό με το άλλο να συνεχίζουν να χειροδικούν εναντίον των επενδυτών. Το ιδιότυπο αυτό ταγκό, ένα βήμα μπρος, δύο πίσω, ουδείς ποτέ συμπάθησε, παρά μόνο ένα παρωχημένο αριστερό ακροατήριο που έχει μείνει στην εποχή του βαθέως ΠΑΣΟΚ.
Το θέμα δεν είναι μόνο να γίνεται η δουλειά, αλλά να γίνεται και σωστά. Το σουρεαλιστικό σίριαλ με τα μεταλλεία Κασσάνδρας, ο «στα τσακίδια» Καρανίκας, και οι απειλές, είναι το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να σταλεί το μήνυμα σε αυτούς τους «ποιοτικούς» επενδυτές, που οραματίζεται ότι μπορεί να προσελκύσει ο Αλ. Τσίπρας. Το αντίθετο επιτυγχάνει.
Στην κυβέρνηση τα γνωρίζουν αυτά, όπως και ότι δεν μπορείς να μεταλλαχθείς σε κάτι που δεν είσαι. Όταν όμως διακυβεύονται ευαίσθητες ισορροπίες στην δεξαμενή ψήφων όσων τους εξέλεξαν επειδή πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκδιώξει τους επενδυτές από τη Χαλκιδική ή το Ελληνικό, δεν έχουν επιλογή, παρά να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν χαμαιλέοντες. 
Έτσι πρέπει να διαβάσουμε και τους χθεσινούς πανηγυρισμούς μέσω twitter από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
"Πήρε πίσω η Eldorado το τελεσίγραφο και τα φεύγω. Όσοι ταυτίστηκαν μαζί της και μιζάρισαν στο αδιέξοδο έχασαν. Επενδύσεις, ναι. Μπανανία, όχι!", γράφει στην ηρωική του ανάρτησή του ο κ. Παπαδημούλης. 
liberal.gr/