20 Μαρ 2018

Μπ. Νετανιάχου: «Χειρότερη απειλή από τους τζιχαντιστές οι Αφρικανοί μετανάστες»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε σήμερα ότι ο ηλεκτρικός φράχτης που έχει τοποθετηθεί στη μεθόριο Ισραήλ-Αιγύπτου έσωσε το Ισραήλ από επιθέσεις τζιχαντιστών αλλά κι από αυτό που αποκάλεσε «χειρότερη» απειλή, τη μαζική άφιξη παράτυπων μεταναστών από την Αφρική.
«Χωρίς αυτόν τον φράκτη, θα ήμασταν αντιμέτωποι με σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σινά και, το χειρότερο, με μια μαζική άφιξη παράτυπων μεταναστών από την Αφρική» δήλωσε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου αναφορικά με την ανάπτυξη του νότιου Ισραήλ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ, 42.000 Αφρικανοί μετανάστες διαμένουν στη χώρα, με καταγωγή κυρίως το Σουδάν και την Ερυθραία.
Αφίχθησαν μαζικά μετά το 2007, εισερχόμενοι από το Σινά της Αιγύπτου, όπου εκείνη την εποχή τα σύνορα ήταν διάτρητα.
Ένα αμφιλεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την απέλαση χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.
«Μιλάμε για ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος, όμως πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει εβραϊκό με 50.000-100.000 μετανάστες τον χρόνο;» διερωτήθηκε ο Νετανιάχου.
«Ένα εκατομμύριο, ενάμισι εκατομμύριο και τότε "ας το κλείσουμε το μαγαζί"», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εκφράζοντας ικανοποίηση «ότι αντί να "κλείσουμε το μαγαζί", τοποθετήσαμε έναν φράκτη».
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε το 2010 την ανέγερση ενός ηλεκτρικού φράκτη στα σύνορα της Αιγύπτου με το Ισραήλ για να εμποδίσει τη διέλευση παράτυπων μεταναστών, το εμπόριο ναρκωτικών και τις «διεισδύσεις τρομοκρατών».
Ο φράκτης, που ολοκληρώθηκε το 2014, εκτείνεται σε 242 χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων Ισράηλ-Αιγύπτου, από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έως την πόλη Εϊλάτ.