18 Μαρ 2018

Το δεύτερο μέρος της εκπληκτικής συνέντευξης του Τζεμίλ Μπαγίκ - Διαβάστε την λέξη προς λέξη

Η Τουρκία του Ερντογάν και του ΑΚΡ-ΜΗΡ, εφαρμόζει πολιτική γενοκτονίας, την ίδια που εφάρμοσε ο Ενβέρ πασά εναντίον των Αρμενίων
Ο  Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) Τζεμίλ Μπαγίκ, αναφερόμενος στη δήλωση του Ερντογάν για συνέχιση του πολέμου, είπε ότι αυτό δεν είναι απλά προπαγάνδα, αλλά ο μόνος τρόπος  για να επιβιώσει ο ίδιος πολιτικά και να κερδίσει τις εκλογές η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ. Ο Μπαγίκ τόνισε ότι ο συνδετικός ιστός του ΑΚΡ και των γκρίζων λύκων του ΜΗΡ, είναι η εχθρότητα με τους Κούρδους, την οποία την κορυφώνουν με τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη εναντίον του Αφρίν. Είπε συγκεκριμένα: Όταν η εχθρότητα προς τους Κούρδους που έχει ως σκοπό τη γενοκτονία και η προσπάθεια για να κρατηθεί το ΑΚΠ-ΜΗΡ στην εξουσία ενώνονται, τότε θα πρέπει να πούμε ότι ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων θα συνεχιστεί και την προσεχή περίοδο”. Ο  Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) Τζεμίλ Μπαγίκ απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με την πορεία του πολέμου ανάμεσα στο Τουρκικό κράτος και τους Κούρδους, που είναι σε εξέλιξη τους δυο τελευταίους μήνες, με την εισβολή του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του στο Αφρίν και την αντίσταση του κουρδικού λαού.
Ακολουθεί το δεύτερο και τελευταίο μέρος μέρος της συνέντευξης του στην εφημερίδα  Yeni Özgür Politika:
 Η Τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές  και πως με τήν προσπάθεια εισβολής στο Αφρίν αυξήθηκαν οι ψήφοι του ΑΚΡ-ΜΗΡ. Πόσο μπορεί να διαρκέσει ο πόλεμος στο Αφρίν;
Ο φασισμός του AKP-MHP επιτέθηκε στο Αφρίν λόγω του μίσους προς τους Κούρδους και του μίσους που έχουν οι δύο συνεταίροι για τη δημοκρατία. Αλλά ο βασικός παράγοντας για την επίθεση αυτή είναι ότι με τον τρόπο αυτό ο φασισμός του ΑΚΡ-ΜΗΡ υπολογίζει να παραμείνει στην εξουσία. Αυτός ο υπολογισμός είχε ως αποτέλεσμα  ο φασισμός του ΑΚΡ-ΜΗΡ να συνταχθεί ακόμη περισσότερο με τον πόλεμο στο Αφρίν. Ο Ταγίπ Ερντογάν είδε ότι η πορεία προς τις εκλογές θα τον οδηγήσει στην απώλεια της εξουσίας. Είδε πως το μοναδικό βήμα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να τον κρατήσει στην εξουσία, είναι ένας πόλεμος σε εξωτερικό εχθρό και έτσι επιτέθηκε στο Αφρίν, που θεώρησε ότι είναι το πιο αδύναμο. Όπως έγινε στις 30-13-2014, όταν Συμβούλιο  Εθνικής Ασφαλείας πήρε απόφαση να γονατίσει τον Κουρδικό λαό,  απόφαση που ήταν η σανίδα σωτηρίας του,  για την παραμονή του στην εξουσία. Η ίδια προσέγγιση υπάρχει και στην εισβολή στο Αφρίν. Ο στόχος του ΑΚΡ-ΜΗΡ να παραμείνουν στην εξουσία είναι συνδεδεμένος με την επίθεση στο Αφρίν. Αν λέει ότι η εισβολή στο Αφρίν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ψήφων, τότε φαίνεται ήδη ότι αυτός ήταν ο σκοπός τους. Είχαν κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις και στο παρελθόν, μετά τις επιθέσεις στο Βόρειο Κουρδιστάν και στο εθνικοαπελευθερωτικό μας κίνημα στην Τουρκία, είχαν κάνει τέτοιου είδους αξιολογήσεις. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ θέλει να παραμείνει στην εξουσία χρησιμοποιώντας την εχθρότητα προς τους Κούρδους. Αυτή είναι και μια  σημαντική αιτία της εισβολής στο Αφρίν. Όσο για την ερώτηση σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι η διάρκεια του πολέμου, αυτό θα φανεί στο προσεχές διάστημα. Γιατί η διάρκεια του πολέμου στο Αφρίν δεν εξαρτάται μόνο από τη στάση του τουρκικού κράτους και την αντίσταση του κουρδικού λαού. Αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες, αλλά οι παγκόσμιες πολιτικές καθώς και οι περιφερειακές πολιτικές μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου στο Αφρίν και να επηρεάσουν τη διάρκειά του.
Επίσης, η ενότητα των Κούρδων, η αλληλεγγύη των Κούρδων σε όλους τους τομείς, και η γενναία αντίσταση, μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια του πολέμου. Μάλιστα το τουρκικό κράτος δηλώνει πως μετά το Αφρίν σειρά έχει η Ιεράπολη/Μένπετζ, οπότε έχει στοχοποιήσει όλο τη δημοκρατικό σύστημα στη Ροζάβα. Από αυτήν την άποψη, ο πόλεμος μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων δεν θα τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να την αντιληφθούμε. Ο πόλεμος των Κούρδων με το φασισμό του ΑΚΡ-ΜΗΡ θα συνεχιστεί.
Ένα πράγμα έχει γίνει ξεκάθαρο: Αν δεν διαλυθεί ο φασισμός του ΑΚΡ-ΜΗΡ και η  εξουσία τους, οι Κούρδοι δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια ελεύθερη και δημοκρατική ζωή, όχι μόνο στο Βόρειο Κουρδιστάν, αλλά σε όλη τη Μ. Ανατολή. Υπό αυτή την έννοια, η επιχείρηση κατοχής που ξεκίνησε στο Αφρίν και η αντίσταση σε αυτήν, μπορεί να γίνει με τον έναν ή άλλο τρόπο στο Αφρίν, στα άλλα σημεία της Ροζάβα, αλλά και στις περιοχές δράσης των ανταρτών (Medya Savunma Alanları) στο Βόρειο Κουρδιστάν.
Με λίγα λόγια  η αντίσταση θα υπάρξει παντού. Υπό αυτή την έννοια, στο στάδιο που φτάσαμε δεν είναι σωστό να κάνουμε μια χρονική εκτίμηση για τις επιθέσεις του φασισμού του ΑΚΡ-ΜΗΡ.  Απεναντίας πρέπει να δούμε ότι ο αγώνας κατά του  φασισμού του ΑΚΡ-ΜΗΡ θα έχει διάρκεια και να συμπεριφερθούμε αναλόγως.
Καθώς ο πόλεμος κατά των Κούρδων εξαπλώνεται και συνεχίζεται, η καταπίεση στο Βόρειο Κουρδιστάν και την Τουρκία αυξάνεται, οι φυλακές έχουν ξεχειλίσει....
Ο Ερντογάν θα συνεχίσει την πολιτική του πολέμου. Το λέει και ο ίδιος. Αυτό δεν είναι απλά προπαγάνδα. Ο μόνος τρόπος να κρατηθεί στην εξουσία η κυβέρνηση ΑΚΡ-ΜΗΡ είναι οι πολιτικές πολέμου και η εχθρότητα προς τους Κούρδους. Όταν ενώνεται η εχθρότητα προς τους Κούρδους, σκοπός της οποίας είναι η γενοκτονία και η προσπάθεια να κρατηθούν οι φασίστες του ΑΚΡ-ΜΗΡ στην εξουσία, τότε πρέπει να πούμε ότι την προσεχή περίοδο ο πόλεμος θα διαδοθεί, θα επεκταθεί και θα συνεχιστεί. Αυτός είναι και ο λόγος των αυξανόμενων συλλήψεων στην Τουρκία. Οι αυξανόμενες συλλήψεις, η σύλληψη των Κούρδων πατριωτών, η φυλάκιση όλων των πολιτικών είναι συνδεδεμένες με την πολιτική του πολέμου. Με αυτό τον τρόπο συμπεριφέρονται όσοι κάνουν πολιτική πολέμου. Αν δεν υπήρχε μια έντονη και διαρκής πολιτική πολέμου κατά των Κούρδων, δεν θα υπήρχε ανάγκη για συλλήψεις τέτοιας κλίμακας.
Τι μπορούν να κάνουν οι Κούρδοι και οι δημοκρατικές δυνάμεις απέναντι σε αυτό;
Βάση αυτού, οι Κούρδοι και οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να προετοιμαστούν. Εαν ο φασισμός του  ΑΚΡ-ΜΗΡ μένει όρθιος με επιθέσεις στις δημοκρατικές δυνάμεις και στον κουρδικό λαό και διεξάγει τέτοια πολιτική για να παραμείνει στην εξουσία, τότε θα πρέπει οι δημοκρατικές δυνάμεις, ο κουρδικός λαός αλλά και ο τουρκικός λαός, καθώς και οι κουρδικές απελευθερωτικές δυνάμεις να δουν αυτήν την παράμετρο, να αναπτύξουν κοινή πολιτική κατά του  φασισμού του ΑΚΡ-ΜΗΡ και να είναι προετοιμασμένοι για τη μάχη. Αυτό σημαίνει ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις  και ο κουρδικός λαός θα πρέπει να συμμαχήσουν και να διεξάγουν μαζί τον αγώνα κατά του  φασισμού του ΑΚΡ-ΜΗΡ. Γιατί η εχθρότητα προς τους Κούρδους και η εχθρότητα προς τη δημοκρατία είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στο στάδιο που φτάσαμε η συμμαχία ανάμεσα στους Κούρδους και τις δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας  και η διεξαγωγή κοινού αγώνα είναι αναπόφευκτη. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική πέρα από αυτήν, υπηρετεί το  φασισμό του ΑΚΡ-ΜΗΡ και θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση του  φασισμού του ΑΚΡ-ΜΗΡ. Υπό αυτή τη σκοπιά, θα πρέπει οι Κούρδοι και οι δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας να εμποδίσουν την φασιστική εξουσία του ΑΚΡ-ΜΗΡ. Ο δρόμος προς αυτό περνάει από την δημοκρατική συμμαχία και τον κοινό αγώνα.
Κάποιοι διανοούμενοι  λένε ότι το τουρκικό κράτος έχει όλα τα χαρακτηριστικά που είχε πριν την γενοκτονία των Αρμενίων. Όντως είναι έτσι τα πράγματα;
Αυτή η αξιολόγηση είναι ακριβής. Πραγματικά η εξουσία  ΑΚΡ-ΜΗΡ είναι εξουσία γενοκτονίας. Όταν ο εθνικισμός φοράει τη μάσκα της θρησκείας, τότε το αποτέλεσμα είναι η γενοκτονία, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Και η γενοκτονία των Αρμενίων και η γενοκτονία των Εβραίων πραγματοποιήθηκαν όταν έγινε η ένωση του εθνικισμού με τη θρησκεία. Έτσι θέλουν να πραγματοποιήσουν την γενοκτονία των Κούρδων με την ένωση του εθνικισμού και της θρησκείας.  Δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί μια γενοκτονία μόνο με τον εθνικισμό και την εθνικιστική ιδεολογία. Θα δυσκολευτούν να κάνουν μια γενοκτονία χρησιμοποιώντας μόνο τον εθνικισμό. Γιατί θα αντιτεθεί σε αυτό η κοινωνική ηθική, αλλά αν ο εθνικισμός πάρει με το μέρος του και τη θρησκεία και διαβρώσει τις αξίες της κοινωνίας, τις αξίες των πιστών ανθρώπων, τότε ανοίγει ο δρόμος της γενοκτονίας. Ο λόγος που ενώνουν τον εθνικισμό με τη θρησκεία είναι να ανοίξουν το δρόμο για τη γενοκτονία των Κούρδων. Γιατί αυτοί που πιστεύουν πραγματικά, οι πραγματικοί θρησκευόμενοι, δεν δέχονται πολιτικές γενοκτονίας, ενοχλούνται, δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό, αλλά αν ενωθεί η θρησκεία με τον εθνικισμό, τότε διαστρεβλώνεται η θρησκεία, διαστρεβλώνονται οι αξίες των πιστών ανθρώπων και γίνονται υπηρέτες της γενοκτονίας και του σοβινισμού.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν έκανε το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων;
Φυσικά και αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν έκανε παντιέρα του τον εθνικισμό. Έκανε και το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων με το χέρι του (σ.τ.μ. σε ομιλία του στην Μερσίνα). Αυτή τη στιγμή το ΜΗΡ στηρίζει ολοκληρωτικά τον Ερντογάν. Την τουρκοϊσλαμική σύνθεση την πραγματοποίησαν και την έκαναν πράξη οι γκρίζοι λύκοι με τον Ερντογάν. Η γενοκτόνος ιδεολογία που λέγεται  τουρκοϊσλαμική σύνθεση έγινε ξεκάθαρη με τη συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ. Οι Κούρδοι πρέπει να αντιληφθούν αυτό το γεγονός. Αν υπάρχουν ακόμη Κούρδοι που βρίσκονται στην ουρά του ΑΚΡ, που πίστεψαν στις δημαγωγίες τους, τότε είναι συνειδητά ή ασυνείδητα συμμέτοχοι στην Κουρδική γενοκτονία. Αυτό είναι ένα είδος αυτοκτονίας.
Και η γενοκτονία των Αρμενίων έγινε κατά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με την γενοκτονία των Αρμενίων ήθελαν να κρατήσουν όρθια την Οθωμανική Αυτοκρατορία που διαλυόταν. Και τώρα το ΑΚΡ-ΜΗΡ θέλει να κρατήσει όρθιο το γενοκτόνο εθνικό κράτος με τη γενοκτονία των Κούρδων. Αντί να συμμαχήσουν και να ενσωματώσουν τους Κούρδους στην τουρκική πραγματικότητα, για να λυθούν τα προβλήματα και να εξαλειφθούν τα εμπόδια που συναντάει η Τουρκία στο θέμα του εκδημοκρατισμού της, προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα εφαρμόζοντας πολιτικές προηγούμενων αιώνων, που αποσκοπούν στη γενοκτονία του Κουρδικού λαού.
Πιστεύετε ότι η πολιτική αυτή θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα;
Αναμφίβολα όχι, δεν θα έχει αποτέλεσμα. Στον 21ο αιώνα αυτές οι πολιτικές θα πνίξουν και εκείνους που προσπαθούν να τις εφαρμόσουν. Ο Ερντογάν σήμερα μετατράπηκε σε έναν νέο Ενβέρ Πασά. Το τέλος του Ερντογάν δεν θα είναι διαφορετικό από αυτό του Ενβέρ Πασά. Η πολιτική του Ερντογάν δεν θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Η πολιτική που εξασκεί ο φασισμός του ΑΚΡ – ΜΗΡ δεν συνάδει με την πραγματικότητα στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο, είναι ένας χαρακτήρας  που τραβάει κουπί αντίθετα στο ρεύμα της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής και του κόσμου. Τα αποτελέσματα θα φανούν όταν αργά ή γρήγορα, ο φασισμός του ΑΚΡ ΜΗΡ θα διαγραφεί από την πολιτική σκηνή.
 Στο θέμα της Ροζάβα λέγεται ότι οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική προσέγγιση, αυτό  αντικατοπτρίζεται στην πραγματικότητα;
Υπάρχουν κάποιες αναφορές σε διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο Πεντάγωνο και τη γραφειοκρατία του ΥΠΕΞ. Αλλά δεν μπορώ να πω κάτι για το πώς αντικατοπτρίζεται αυτό στο πεδίο. Η έγκριση που δόθηκε για την εισβολή στο Αφρίν, φανερώνει ότι στην πολιτική για τους Κούρδους υπάρχει μια αντιφατική προσέγγιση που δεν έχει καμία σχέση με σταθερότητα. Δεν είναι σωστή αξιολόγηση το να πούμε ότι θα υπάρχουν ριζικές διαφορές ανάμεσα στο Πεντάγωνο και το ΥΠΕΞ στις πολιτικές των ΗΠΑ. Αναμφίβολα θα υπάρχουν κάποιες διαφορές στις λεπτομέρειες, αλλά μια παγκόσμια δύναμη όπως οι ΗΠΑ έχει ομοφωνία στις πολιτικές της. Είναι γεγονός ότι στη μάχη κατά του Ντάες  (ΙΚ) και της Αλ Νούσρα, το  YPG είχε σχέση με το Πεντάγωνο, δηλαδή τη στρατιωτική δύναμη. Από αυτή την σκοπιά, οι στρατιωτικοί ξέρουν καλύτερα απο όλους το ρόλο που έπαιξαν οι Κούρδοι στη μάχη κατά του Ντάες. Κατά συνέπεια το γνωρίζει και το Πεντάγωνο. Οι άλλοι κύκλοι, το ΥΠΕΞ ή άλλες δυνάμεις του αμερικανικού κράτους δεν έχουν πρωτογενή άποψη, επειδή δεν ήταν τα πεδία των μαχών στον πόλεμο κατά του Ντάες. Όμως το Πεντάγωνο, που ήταν στα πεδία των μαχών, μπορεί να κάνει πιο ρεαλιστικές αξιολογήσεις για το πως ηττήθηκε το Ντάες και η Αλ Νούσρα και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των Κούρδων στον εκδημοκρατισμό της Συρίας και της Μέσης Ανατολής.
 Παράλληλα με την επίθεση στο Αφρίν έγιναν μαζικές διαδηλώσεις σε όλες της πόλεις του Νοτίου Κουρδιστάν. Πώς το αξιολογείται αυτό από τη σκοπιά του Ν. Κουρδιστάν;
Η στάση του λαού του Νοτίου Κουρδιστάν για την εισβολή στο Αφρίν, είναι πραγματικά πολύτιμη. Ο λαός έδειξε τέτοια ευαισθησία, που ανάγκασε τις πολιτικές δυνάμεις στο Νότιο Κουρδιστάν να δείξουν μια στάση κατά της εισβολής, έστω και ανεπαρκή. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν δράσεις κατά της εισβολής στο Αφρίν. Ο λαός του Νοτίου Κουρδιστάν είδε ότι αν δεν ενωθεί ο Κουρδικός λαός, αν τα τμήματα του Κουρδιστάν δεν αλληλοϋποστηρίζονται ,δεν θα είναι εφικτή η διαφύλαξη όσων κατακτήθηκαν στο Νότιο Κουρδιστάν. Σε όλα τα τμήματα του Κουρδιστάν, ο Κουρδικός λαός μόνο συσπειρωμένος και σε αλληλεγγύη θα μπορέσει να διαφυλάξει αυτά που έχει κερδίσει. Ο λαός του Νοτίου Κουρδιστάν βλέπει τώρα τη σημασία της ενότητας των Κούρδων και της δημοκρατίας που έχουν οι Κούρδοι. Είδαν ότι αν δεν ενωθούν και δεν αναδείξουν τον κουρδικό τρόπο διακυβέρνησης στις περιοχές όπου βρίσκονται, αν δεν συμβάλλουν σε αυτήν τη βάση στη μάχη των χωρών της περιοχής για εκδημοκρατισμό, δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν ελευθερία και δημοκρατία. Η υπεράσπιση του Αφρίν είναι στην ουσία υπεράσπιση του εαυτού τους.
Είναι δυνατόν να καταστραφεί το Τζίζρε,  να καταστραφεί το Νουσάιμπιν, να καταστραφεί το Σίρνακ αλλά οι Κούρδοι που ζουν στα υπόλοιπα τμήματα του Κουρδιστάν να παραμείνουν άφωνοι; Θα καταστραφεί το Αφρίν και το υπόλοιπο Κουρδιστάν δεν θα πει τίποτα; Θα πραγματοποιηθεί επίθεση σε ότι κατακτήθηκαν στο Νότιο Κουρδιστάν και τα άλλα τμήματα δεν θα πουν κάτι; Με αυτή την προσέγγιση οι Κούρδοι δεν θα έχουν ελεύθερη και δημοκρατική ζωή ούτε στις περιοχές που κατοικούν ούτε και στη Μέση Ανατολή. Από αυτή τη σκοπιά, ο Κουρδικός λαός έχει εξάγει σημαντικά συμπεράσματα από όσα έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες.
Από την άλλη παρατηρήθηκε το εξής: το τουρκικό κράτος δεν είναι μόνο εχθρός του Βορείου Κουρδιστάν αλλά όλων των Κούρδων. Έγινε κατανοητό απ’ όλους, και μάλιστα πολύ καλά, ότι το τουρκικό κράτος έχει ηγετικό ρόλο στην εχθρότητα κατά των Κούρδων. Αυτό φάνηκε και από τις πολιτικές και εφαρμογές τους στο Βόρειο Κουρδιστάν και από τη στάση τους στην κρίση στο Κιρκούκ και από την εισβολή τους στο Αφρίν. Από αυτήν την οπτική γωνία, αντέδρασαν στην επίθεση στο Αφρίν. Βλέπουν ότι το τουρκικό κράτος που ακολουθεί αυτή την πολιτική στο Αφρίν, αύριο θα την εφαρμόσει και στο Νότιο Κουρδιστάν. Γιατί το τουρκικό κράτος, η κυβέρνηση ΑΚΡ, δήλωσε πολλές φορές ότι “δεν θα επαναλάβουμε στα βόρεια της Συρίας το λάθος που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια στο Βόρειο Ιράκ”, και έτσι φανέρωσαν τις σκέψεις και την πολιτική τους. Ο κόσμος κατάλαβε τις προθέσεις του τουρκικού κράτους και για αυτό υπερασπίζεται το Αφρίν.
Ο Κουρδικός λαός και οι φίλοι του στην Ευρώπη, διαδηλώνουν εδώ και δυο μήνες κατά της εισβολής. Ποιο είναι το μήνυμά σας στο λαό στην Ευρώπη;
Ο λαός μας στην Ευρώπη ήταν από ανέκαθεν ευαισθητοποιημένος στον πόλεμο που διεξάγεται στο Κουρδιστάν. Κάθε φορά που γινόταν μια επίθεση στο Κουρδιστάν, κάθε φορά που ο λαός μας αντιμετώπιζε μια δυσκολία, ο λαός μας στην Ευρώπη ήταν σε ετοιμότητα και βοηθούσε στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, βοηθούσε την αντίσταση. Ο λαός μας στην Ευρώπη θα κάνει αυτό που του αναλογεί, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα παίξει το ρόλο του. Αν αναλογιστεί κανείς το βάρος της εισβολής, το μέγεθος της επίθεσης, τότε θα πρέπει η αντίσταση και η μάχη αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική. Γιατί η Ευρώπη αποτελεί την πύλη του κόσμου. Από εκεί, είναι πολύ εύκολο να απευθυνθεί κάποιος σε όλο τον κόσμο. Η δράση του λαού μας στην Ευρώπη έχει απήχηση όχι μόνο εκεί, αλλά σε όλον τον κόσμο. Η πολιτική και κοινωνική ζωή στην Ευρώπη έχει και αυτή την ιδιότητα.
Όσο και αν διάφορες χώρες και κυρίως η Γερμανία πραγματοποιούν ανήκουστες επιθέσεις στους Κούρδους και τα κουρδικά ιδρύματα για να ικανοποιήσουν το τουρκικό κράτος, όσο και αν προβαίνουν σε κάθε είδους απαγορεύσεις, ο λαός μας στην Ευρώπη, με τη συσπείρωση, τη συνείδηση και τον αγώνα του, καταφέρνει να δημιουργήσει οργανώσεις και αγώνες που ξεπερνάνε αυτές τις πολιτικές.
Στην Ευρώπη, στις διαμαρτυρίες αυτές, δεν συμμετέχουν μόνο οι Κούρδοι, αλλά και οι άλλοι λαοί της Τουρκίας, καθώς  και οι αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης. Οι Κούρδοι δεν είναι πια ο λαός χωρίς συνηγόρους που ήταν στον 20ο αιώνα. Σήμερα οι Κούρδοι έχουν κάνει άνοιγμα στον κόσμο. Σε κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου, υπάρχουν Κούρδοι και εκεί όχι μόνο καταδεικνύουν και καταγγέλλουν τις αποικιοκρατικές δυνάμεις, αλλά βρίσκουν και την ευκαιρία να εξηγήσουν στους λαούς και τις δυνάμεις της δημοκρατίας τι σημαίνει ο αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία, τι σημαίνει πολιτικός αγώνας. Στα πλαίσια αυτών των δράσεων, στις διαδηλώσεις κατά της εισβολής στο Αφρίν εκτός από τους Κούρδους συμμετέχουν και οι φίλοι τους καθώς και οι δυνάμεις της δημοκρατίας. Η αλληλεγγύη τους είναι πολύ σημαντική για εμάς. Ο Κουρδικός λαός δεν αγωνίζεται μόνο για την ελευθερία και τη δημοκρατία του Κουρδικού λαού, αλλά υπερασπίζεται τις παναθρώπινες και παγκόσμιες αξίες. Συσπειρώνεται με τις δυνάμεις της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο γύρω από τις ίδιες αξίες. Έτσι οι κοινοί αγώνες του λαού μας στην Ευρώπη με τις δυνάμεις της ελευθερίας και της δημοκρατίας προσθέτει δύναμη στον αγώνα του Κουρδικού λαού για την ελευθερία.
Θα πρέπει να ξεσηκωθούν οι συνειδήσεις του λαού στην Ευρώπη και να ευαισθητοποιηθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Οι δράσεις θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές. Αυτό μπορεί να το καταφέρει ο λαός μας στην Ευρώπη. Έχουν δεκαετίες δράσης και οργάνωσης εκεί. Έχουν μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό. Στο παρελθόν, σε περιόδους που ο Κουρδικός λαός αντιμετώπιζε δυσκολίες, κατάφεραν να ακουστεί η φωνή του λαού μας σε όλο τον κόσμο με πολλές και αποτελεσματικές δράσεις, και γνωστοποίησαν  τις γενοκτόνες επιθέσεις  κατά του λαού μας. Και στις μέρες μας ο λαός μας και οι φίλοι του στην Ευρώπη έχουν τη γνώση και τα ιδρύματα για να κάνουν κάτι τέτοιο. Για αυτό θα πρέπει να εργαστούν σκληρά, να ξεπεράσουν τις συνηθισμένες δράσεις και να εμπλουτίσουν τις δράσεις τους μέρα και νύχτα.
Πλησιάζει το Νεβρόζ. Πώς περιμένετε να είναι η γιορτή αυτά, παρά τον πόλεμο και την κρατική τρομοκρατία;
Το φετινό  Νεβρόζ, θα είναι ένα Νεβρόζ ενσωμάτωσης με την αντίσταση στο Αφρίν. Όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά έτσι θα γιορταστεί και σε όλα τα τμήματα του Κουρδιστάν. Αυτή τη στιγμή το Βόρειο Κουρδιστάν είναι το κέντρο του αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.  Η επίθεση στο Αφρίν και τη Ροζάβα είναι συνδεδεμένη με τον αγώνα στο Β. Κουρδιστάν. Επειδή δεν λύθηκε το Κουρδικό στο Βόρειο Κουρδιστάν, υπάρχει εχθρότητα κατά των Κούρδων και στη Ροζάβα και στο Νότιο Κουρδιστάν. Η εισβολή στο Αφρίν είναι η μεταφορά του πολέμου του Β. Κουρδιστάν στο Αφρίν. Για το λόγο αυτό η επίθεση στο Αφρίν, είναι επίθεση σε όλο το Κουρδιστάν. Άλλωστε η μοίρα κάθε τμήματος του Κουρδιστάν είναι συνδεδεμένη με τα υπόλοιπα.  Ειδικά η μοίρα του Μπακούρ ( Β. Κουρδιστάν) και της Ροχζάβα είναι στενά συνδεδεμένες. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση ΑΚΡ συμπεριφέρεται εχθρικά στην επανάσταση στη Ροζάβα. Όλες αυτές οι επιθέσεις είναι προσπάθειες για την εξουδετέρωση του αγώνα για την ελευθερία στο Β. Κουρδιστάν. Γιατί ξέρουν ότι αν δεν εξουδετερώσουν στον αγώνα για την ελευθερία στο  Β. Κουρδιστάν, δεν θα καταφέρουν να τον εξουδετερώσουν στο υπόλοιπο Κουρδιστάν. Για το λόγο αυτό το Νεβρόζ του 2018 είναι σημαντικό και για το Αφρίν αλλά και για την ενίσχυση και εξέλιξη του αγώνα στο  Β. Κουρδιστάν.
Σήμερα η Μ. Ανατολή και το Κουρδιστάν ζουν σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που εμφανίστηκε στην ιστορία το Νεβρόζ πριν από 2630 χρόνια. Ο Ερντογάν έχει πάρει τη μορφή του Ντεχάκ, αυτού που αποτελούσε πρόβλημα στον Κουρδικό λαό και τους λαούς της Μ. Ανατολής. Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να εξοντώσει την ύπαρξη του Κουρδιστάν και είναι ο χωροφύλακας της δικτατορίας, του δεσποτισμού και του φασισμού στη Μ. Ανατολή. Με τη νοοτροπία και τις πολιτικές του θέλει να αναβιώσει την παγκόσμια συνωμοσία σε νέες συνθήκες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεσηκωθούμε κατά του Ντεχάκ της εποχής μας. Είναι ζωτικής σημασίας και άμεση  η ανάγκη να ορθώσουμε ανάστημα στο φασισμό του ΑΚΡ- ΜΗΡ. Αυτός θα πρέπει να είναι ο τρόπος που θα γιορτάσουμε παντού το Νεβρόζ του 2018 και να αυξήσουμε την αντίσταση στο φασισμό του ΑΚΡ- ΜΗΡ. Να αντιμετωπίσουμε τη γενοκτονία που θέλουν να μας επιβάλλουν με συνείδηση της ύπαρξης μας και του αγώνα. Η συνειδητοποίηση και ο κίνδυνος που έστρεψαν τότε τους λαούς και τον Κάβα, τον ήρωα  του Νεβρόζ, κατά της τυραννίας του Ντεχάκ, πρέπει να εφαρμοστεί και σήμερα και να γεμίσουν οι δρόμοι και οι πλατείες στο Νεβρόζ. Να έρθει στο προσκήνιο και να ανυψωθεί ο αγώνας κατά των Ντεχάκ της εποχής μας.
infognomonpolitics