26 Μαρ 2018

«Θα το ρισκάρουμε» έλεγε ο εθνοπατέρας Μπαλάφας για τους εξοπλισμούς – Ιδού που οδηγηθήκαμε σήμερα

Νόμιζαν ότι έχουμε πάθει «πολιτικό Αλτζχάιμερ» και ότι θα ξεχνούσαμε. Όχι. Θυμηθήκαμε λοιπόν, μέρα που είναι, την περίφημη ρήση «θα το ρισκάρουμε», την οποία είχε ξεστομίσει προ εξαετίας ο αφελής «εθνοπατέρας» Ιωάννης Μπαλάφας αναφερόμενος στους εξοπλισμούς, όταν του έλεγαν «και τι γίνεται με την Τουρκία απέναντι;»…
Τη θυμηθήκαμε βλέποντας τον πρωθυπουργό της χώρας να μιλάει στα Ψαρά μπροστά σε μια σημαία που αποτύπωνε το ιστορικό «Ελευθερία ή Θάνατος» και αν αναφέρεται στις προκλήσεις της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να έχει πει πριν από μερικές ώρες, ότι για να χτίσει τη μεγάλη Τουρκία θα θυσιάσει ζωές τουρκικές, αλλά και θα πάρει από τις άλλες χώρες.
Ενώ τέτοιες κουβέντες θα μπορούσαν να εκστομίζονται μόνο από έναν σύγχρονο Χίτλερ, δυστυχώς δε διαπιστώνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία από αυτούς που ομνύουν κάθε χρόνο στην επέτειο για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο για την ανάγκη να θυμόμαστε σε τι οδηγεί ο κατευνασμός.
Δεν επιδεικνύεται ευαισθησία, όχι μόνο από τους δυτικούς φίλους και εταίρους μας, αλλά και από κανέναν. Δηλαδή, «άμα δεν έχεις νύχια να ξυστείς» δεν πρόκειται να σε προστατεύσει κανείς, εγχώριοι αφελείς. Για τον λόγο αυτό η ρήση «θα το ρισκάρουμε», ήταν μνημείο νεοελληνικής ιδεοληπτική ηλιθιότητας.
Κι όσοι νομίζουν ότι ο Μπαλάφας φορτώνεται όλη την ευθύνη, να τους θυμίσουμε πόσοι έβγαιναν στα κανάλια και υποστήριζαν αυτή τη θέση, η οποία, ας μη γελιόμαστε, αποτελούσε κεντρική θέση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ την αξέχαστη δεκαετία του 1990, κατά την οποία ειπώθηκαν όσα παρανοϊκά δεν είχαν ειπωθεί όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.
Αυτά πληρώνουμε σήμερα, υπό την έννοια της αμηχανίας και του φόβου που προκαλούν σε πολλούς οι αναφορές του διεφθαρμένου ισλαμιστή εκλεγμένου δικτάτορα που κυβερνά την ανεξέλεγκτη Τουρκία. Ήταν πολλοί αυτοί που στήριξαν τον Μπαλάφα, δεν ήταν μόνος του. Όποιος νομίζει ότι ξεχάσαμε, κάνει μέγα σφάλμα.
Πάμε όμως να δούμε τι έλεγε ο δημοσιογράφος, Γιάννης Θεοδωράτος, στο οποίο αποδεικνυόταν, ότι τα έλεγε ενώ οι δαπάνες είχαν σχεδόν εξαερωθεί…
Προς εθνοπατέρα Ι. Μπαλάφα: ΟΧΙ δεν θα το ρισκάρουμε, ιδού οι δαπάνες!
Στην εκπομπή του Contra Channel «Επί του Πιεστηρίου» την Πέμπτη 24 Μαΐου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μπαλάφας αναφέρθηκε στην γνωστή θέση του κόμματος περί μείωσης/κατάργησης των εξοπλιστικών και αμυντικών δαπανών. Στην άμεση ερώτηση του δημοσιογράφου Κουρή τι θα γίνει τότε με την Τουρκία, έλαβε την απίστευτη απάντηση ότι … Θα το ρισκάρουμε!
Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος – Αμυντικός Αναλυτής
Τα θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας φαίνεται ότι ελάχιστα ενδιαφέρουν το ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο πρόγραμμά του. Χθες όμως κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ένας εκλεγμένος βουλευτής του κόμματος, έδωσε μιαν εξαιρετικά ανησυχητική οπτική αναφορικά με το πως αντιλαμβάνεται την τουρκική απειλή, τασσόμενος υπέρ της μείωσης των αμυντικών δαπανών και των εξοπλισμών.
Ο βουλευτής δήλωσε απερίφραστα ότι «θα το ρισκάρουμε», επιβεβαιώνοντας ότι στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο οι ιδέες και οι απόψεις που κυριαρχούν πέριξ των ζητημάτων άμυνας, διέπονται από επικίνδυνη αφέλεια και άγνοια των πραγματικών κινδύνων όπως απορρέουν από τη διογκούμενη τουρκική στρατιωτική απειλή.
Χωρίς προηγουμένως να ασχοληθούν για την έκταση και την ποιοτική διάσταση των τουρκικών εξοπλισμών, οι οποίοι κυμαίνονται σε δεκάδες δις ευρώ και περιλαμβάνουν από παραγγελίες μαχητικών αεροσκαφών, υποβρυχίων, επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων, αρμάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων, φρεγατών, κορβετών, δορυφόρων, UAV/UCAV, μέχρι βαλλιστικών πυραύλων, εκστομίζουν «λύσεις» ενδεχόμενη εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες και τραγωδίες.
Προκαλεί κατάπληξη, οργή και απογοήτευση μαζί να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις από εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου, μερικές ημέρες μόνον μετά την συμπλήρωση έξι ετών από την δολοφονία του Κ. Ηλιάκη. Μας γεμίζει θλίψη και αγανάκτηση η διαπίστωση των περίεργων αντιλήψεων αλλά και γενικά των πολιτικών θέσεων που έχει υιοθετήσει για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, ένα κόμμα που θέλει να αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας.
Όταν εξέχοντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι η Ελλάδα – που μετρά 16 χρόνια και τρείς νεκρούς από τα Ίμια και που έχει βιώσει σε θάλασσα και αέρα τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα ποδοπατεί τις συνθήκες – είναι σε θέση «να το ρισκάρει» εξασθενώντας την άμυνά της, τότε βρισκόμαστε ενώπιον ανευθυνο-υπεύθυνων ιδεολογικο-πολιτικών αδιεξόδων και αυτοκτονικών συνδρόμων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι θα αντλούσε χρήματα από την κατάργηση των εξοπλιστικών δαπανών, θέση την οποία υπερασπίστηκαν και προπαγάνδισαν δεόντως και άλλοι βουλευτές και ηγετικά στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν την πραγματικότητα και δεν αρέσκονται σε «πληροφορίες», η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Στην έκθεση που υπέβαλλε τον Απρίλιο του 2012 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για το έτος 2011 στην σελίδα 116, αποτυπώνονται τα χρήματα που διατέθηκαν ανά έτος για την προμήθεια εξοπλισμών τα τελευταία τρία χρόνια.
Συγκεκριμένα στον Πίνακα ΙΧ.3 που αφορά τις Δαπάνες Τακτικού Προϋπολογισμού και Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, στην 9η σειρά των Δαπανών Τακτικού Προϋπολογισμού με επικεφαλίδα Εξοπλιστικά Προγράμματα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γράφεται ότι για το 2009 δαπανήθηκαν 2.175 εκατομμύρια ευρώ (αφορά πληρωμή παλαιότερων προγραμμάτων), το 2010 ξοδεύτηκαν 1.017 εκατ. ευρώ (μείωση 50%, καθώς ελαττώθηκαν δραστικά οι αποπληρωμές), το 2011 το ποσό μειώθηκε στα 359 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2012 οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι Μηδενικές!
Συνεπώς η άποψη περί μείωσης των εξοπλισμών προκειμένου να μεταφερθούν κονδύλια και να αξιοποιηθούν αλλού απλά δεν ισχύει και θα πρέπει να παύσει η σχετική επιχειρηματολογία.
Πέραν όμως αυτού οι εκφρασμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλούν την παγιωμένη πεποίθηση κάποιων, που επιδιώκουν να καταφέρουν πλήγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις, αδιαφορώντας για τα όποια αποτελέσματα και επιπτώσεις προκληθούν στην εθνική ασφάλεια.
Ίσως αυτή η στάση να εξηγείται με την «αλλεργία» που προκαλεί στους ίδιους κύκλους η χρησιμοποίηση των όρων Έθνος και Εθνικός. Σε κάθε περίπτωση πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι με αυτές τις απόψεις η χώρα οδεύει προς την στρατηγική αυτοχειρία.
Επειδή αυτή η χώρα και οι πολίτες της έχουν πληρώσει με αίμα και δάκρυα την ευκολία με την οποία δίνονται «λύσεις» σε θέματα που άπτονται της εθνικής μας επιβίωσης, ας γνωρίζουν λοιπόν ότι η απάντησή μας σε αυτό το ατόπημα, είναι βγαλμένη μέσα από την Ιστορία μας: Όχι δεν θα το ρισκάρουμε!