23 Ιουλ 2018

Ημέρα μνήμης για τους πεσόντες στην Κύπρο το 1974 στον Δήμο Αχαρνών

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην κεντρική πλατεία του Δήμου Αχαρνών, τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή το 1974, παρουσία του Δημάρχου Αχαρνών, εκπροσώπων, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών αρχών του Δήμου Αχαρνών, των Σωμάτων Ασφαλείας και οργανώσεων αγωνιστών στην Κύπρο το 1974.
Μετά την τέλεση του μνημόσυνου, ακολούθησε ομιλία μνήμης από τον Συντονιστή του Εμπορικού Κέντρου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Κυπραίου και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μενιδιάτη οπλαρχηγού  Μήτρου Λέκκα από: τον Δήμαρχο Αχαρνών κ. Γιάννη Κασσαβό, τον εκπρόσωπο της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ιωσήφ Κυπραίο, τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Μάκη Βορίδη, τον Διευθυντή Διοίκησης της 123 Σμηναρχίας Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ) Σμήναρχο (Ι) Μιλτιάδη Φακίτσα, τον Διοικητή της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας Αστυνομικός Διευθυντής κ. Βασίλειο Βράντζα, το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974 κ. Χρήστο Πανταζώνα και μέλη του Συνδέσμου Πολεμιστών και Τραυματιών Κύπρου 1974, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αχαρνών.
Με αφορμή την ημέρα μνήμης για τα γεγονότα στην Κύπρο το 1974, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός δήλωσε: "Σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο Δήμος Αχαρνών τέλεσε και φέτος Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Μια εκδήλωση μνήμης, όπου δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι, τα γεγονότα της Κύπρου το 1974, παραμένουν ένα διαχρονικό πλήγμα για όλον τον Ελληνισμό και έχουμε ιερή υποχρέωση, να μην τα ξεχνούμε και να μη τα λησμονούμε".
Στο Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο παραβρέθηκε, ο πρώην Δήμαρχος Αχαρνών κ. Τάκης Παπανίκας, εκ μέρους της "Ένωσης Κεντρώων" ο πολιτευτής κ. Γιώργος Δαμάσκος, οι Αντιδήμαρχοι Αχαρνών: Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Θοδωρής Συρινίδης, Τοπικής Ανάπτυξης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Δημήτριος Γιαννακόπουλος, Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Πολυμενέας.
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αχαρνών κ. Θανάσης Κατσιγιάννης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών κ. Κώστας Καρυδάκης, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών κα Γεωργία Ευθυμιάδου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Φροντίδας Αχαρνών κ. Γιώργος Δασκαλάκης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αχαρνών κα Μαρία Ναυροζίδου.