4 Αυγ 2018

Γιαπωνέζα βουλευτής: «Μη παραγωγικοί οι ομοφυλόφιλοι-Γιατί να πληρώνουμε τους γάμους τους;»

Η Γιαπωνέζα βουλευτής Mio Sugita έγραψε ότι δεν θα έπρεπε το κράτος να χρηματοδοτεί τους γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου καθώς «δεν παράγουν παιδιά. Με άλλα λόγια, στερούνται παραγωγικότητας και επομένως δεν συμβάλλουν στην ευημερία του έθνους»
Το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας άργησε να πάρει τις αποστάσεις του από μία βουλευτή του που περιέγραψε τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας ως «μη παραγωγικά» επειδή δεν μπορούν να έχουν παιδιά.
Η Mio Sugita, μέλος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), πυροδότησε τις αντιδράσεις πολλών ανθρώπων  στην Ιαπωνία που είτε ανήκουν  στη ΛΟΑΤ κοινότητα είτε όχι, όταν  εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το αν τα χρήματα των φορολογουμένων θα πρέπει να στηρίζουν  ή όχι τους γάμους ομοφυλοφίλων, σύμφωνα  με  άρθρο της που δημοσιεύθηκε σε τοπικό περιοδικό  τον περασμένο μήνα.
Η Sugita έγραψε ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου «δεν παράγουν παιδιά. Με άλλα λόγια, στερούνται παραγωγικότητας και επομένως δεν συμβάλλουν στην ευημερία του έθνους».
Οι ανώτατοι αξιωματούχοι του LDP αρχικά αρνήθηκαν να σχολιάσουν και να καταδικάσουν τη δήλωση της Sugita, στη συνέχεια, όμως και σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, το LDP δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις της Sugita σχετικά με τους γάμους ομοφυλοφίλων. 
Το άρθρο, όπως ανέφερε το κόμμα, «δείχνει την έλλειψη κατανόησης των θεμάτων που  αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤ κοινότητα και την ελλιπή κατανόηση των συναισθημάτων των εμπλεκόμενων ατόμων». Το κόμμα δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι φυσικό να επιδιώκεται η δημιουργία μιας κοινωνίας όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά και η ποικιλομορφία είναι πολύτιμη».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η στάση του κόμματος έναντι των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ προκάλεσε περαιτέρω κριτική, αφού ένας δεύτερος βουλευτής ισχυρίστηκε ότι η ομοφυλοφιλία ήταν «θέμα γούστου».
Ο Τόμου Τανιγκάουα δήλωσε σε μία διαδικτυακή εκπομπή ότι αν και δεν αντιτίθεται στις σχέσεις ομοφυλοφίλων, αντιτάσσεται σε νόμους που νομιμοποιούν γάμους ομοφυλοφίλων.