9 Αυγ 2018

Τέλος στα παραμύθια των συνδικαλιστών της ΔΕΗ - Τα τιμολόγια ρεύματος μειώθηκαν γιατί καταργήθηκε το μονοπώλιο

Με αυτά τα συνδικαλιστικά παραμύθια πέρασαν για δεκαετίες αυτοί καλλίτερα και οι καταναλωτές χειρότερα ως χρήστες του μονοπωλίου της ΔΕΗ
Κατέρρευσαν οι μύθοι και κυρίως το αφήγημα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ που για δεκαετίες πουλούσαν προς όφελος τους, λέγοντας  ότι η κρατική ΔΕΗ δίνει φθηνό ρεύμα στους καταναλωτές ενώ όταν έρθουν οι ιδιώτες θα σας …πίνουν το αίμα για να έχετε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι σας.
Με αυτά τα συνδικαλιστικά παραμύθια πέρασαν για δεκαετίες αυτοί καλύτερα και οι καταναλωτές χειρότερα ως χρήστες του μονοπωλίου της ΔΕΗ.
Η κρατική επιχείρηση ήταν ένας οργανισμός που προσέφερε με διπλάσιο και τριπλάσιο κόστος ακριβές υπηρεσίες στους καταναλωτές.
Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε καθώς εξυπηρετούσε την κεντρική πολιτική σκηνή δηλαδή τους κυβερνώντες αφού συνέβαλλε στη μεγέθυνση του πελατειακού κράτος σε βάρος της κοινωνίας
Τα κορόιδα οι καταναλωτές πλήρωναν το κρατικό μονοπώλιο για να περνούν καλά τα κομματικά στελέχη της εκάστοτε κυβέρνησης. Να σημειωθεί όταν στο παρελθόν άνοιγε η συζήτηση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ οι συνδικαλιστές κατέβαζαν τους διακόπτες για να προστατεύσουν τα δικά τους προνόμια σε βάρος της κοινωνίας και των καταναλωτών.
Η ευκαιρία για να ειπωθούν όλα τα παραπάνω μας την έδωσε η διοίκηση της ΔΕΗ με την ανακοίνωσή της που σκοπό  είχε να απαντήσει σε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για τον τομέα της ενέργειας.
Η διοίκηση της ΔΕΗ αποδέχθηκε με περισσή ειλικρίνεια όσα  ανέφερε η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος.
Λοιπόν η διοίκηση της κρατικής επιχείρησης υποχρεώθηκε να παραδεχθεί  λέγοντας ότι «πράγματι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε από το 2005 μέχρι και το 2014 κατά 150% για τα νοικοκυριά και 44% για τη βιομηχανία.
 Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αποκαλύπτει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν μετά  το 2015 αφού καθιέρωσε την έκπτωση του 15% στα τιμολόγια ρεύματος για τους συνεπείς καταναλωτές.
Να το επαναλάβουμε για να γίνει απόλυτα κατανοητό το κρατικό μονοπώλιο ανέβασε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 150% από το 2005 έως το 2014 ενώ οι πρώτες μειώσεις  των τιμολογίων ρεύματος εμφανίσθηκαν όταν απελευθερώθηκε η αγορά ρεύματος, δίνοντας το δικαίωμα σε ιδιώτες προμηθευτές να πωλούν ρεύμα.
Επί της ουσίας έπεσαν τα τείχη του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ.

Πώς φθάσαμε στην απελευθέρωση της αγοράς

Το 3ο Μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στα μέσα Αυγούστου του 2015 περιέγραφε τα στάδια απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Το κόμμα που τροφοδότησε με στελέχη το συνδικαλιστικό κίνημα  και υπερασπίστηκαν την κομματική και πελατειακή του βάση, λειτούργησε επί δεκαετίες σε βάρος της προόδου της κοινωνίας πουλώντας σε τιμές ευκαιρίες ιδεολογήματα που σκοπό είχαν την εκμετάλλευση των φτωχών πολιτών.
Όμως έλαχε ο κλήρος στην αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεχάσει το παρελθόν της και να προχωρήσει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την πώληση λιγνιτικών  μονάδων.
Εν κατακλείδι τα τιμολόγια ρεύματος μπήκαν σε πτωτική τροχιά διότι στην πράξη καταργήθηκε το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ καθώς στο προσκήνιο εμφανίσθηκε ανταγωνισμός.
Η διοίκηση για να κρατήσει την πελατεία της έδωσε έκπτωση 15% στους συνεπείς καταναλωτές για να τους αποτρέψει  να φύγουν από τη ΔΕΗ.
Όλα  αυτά  έγιναν  διότι στην αγορά εισήλθαν οι ιδιώτες προμηθευτές και η ΔΕΗ ένιωσε για πρώτη φορά τον ανταγωνισμό, ο οποίος λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών και της κοινωνίας.
Τώρα ας απαντήσουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ποιοι καρπώθηκαν τις αυξήσεις των τιμολογίων όταν η επιχείρηση υπερχρεωμένη και μερικά βήματα πριν την κατάρρευση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr           
www.bankingnews.gr