8 Αυγ 2018

Πάνε να μας κάνουν Ουκρανία- Μόσχα: «Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ενορχήστρωσε τη σύγκρουση Ρωσίας-Ελλάδας»

Τον Τζέφρι Πάιατ η ρωσική πλευρά τον έχει «στοχοποιημένο» από την εποχή που ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπου ανέπτυξε πλούσια δράση απόλυτα συμβατή με τις επιταγές του State Department και την αμερικανική πολιτική απέναντι στη χώρα, συνέπλευσε όμως με την περίοδο δραματικής επιδείνωσης των σχέσεων.
Έτσι και σήμερα, άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ρωσική εφημερίδα Vzglyad, τον κατηγορούν και οργάνωση και άμεση εμπλοκή στο διπλωματικό θρίλερ που ξέσπασε τον προηγούμενο μήνα ανάμεσα σε Μόσχα-Αθήνα. Κατηγορούν ευθέως τις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, για καθοδήγηση στο ζήτημα της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο vz.ru:
΄΄Το διπλωματικό σκάνδαλο που υπονόμευε τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, όπως αποδείχθηκε, ήταν κατευθυνόμενο. Η οργάνωσή του ήταν, προφανώς, από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζ. Πάιατ. Γιατί οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν έτσι την καθιέρωση σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών – και με ποιες μεθόδους οργανώθηκε αυτή η πρόκληση;
Η Ρωσία δεν άγγιξε το «πολιτικό τμήμα”, που αποτελείται από πέντε άτομα, το οποίο είναι καθοριστικό για τη λειτουργία της διπλωματικής αποστολής. Έτσι, ο αντιπρόσωπος πωλήσεων και υπεύθυνος για την υπηρεσία επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα απελάθηκαν. Είχε απαγορευτεί επίσης να εισέλθει στη χώρα από τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Σακελλαρίου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με την Kommersant, εκτός από τον Σακελλαρίου, η Ρωσία έκλεισε την είσοδο στη χώρα σε επιπλέον ένα Έλληνα, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό. Έτσι, η ανταπόκριση της Μόσχας αντικατοπτρίζεται εντελώς – δύο εκδιωχθέντες και δύο με απαγόρευση εισόδου. Σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας, το απελαθέν προσωπικό της πρεσβείας διατάσσεται να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι το Σάββατο.
Η πρωτόγνωρη διπλωματική μάχη μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ξέσπασε στις 11 Ιουλίου όταν, μετά την αποκάλυψη της αθηναϊκής εφημερίδας «Καθημερινή» για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, απαγόρευσε την είσοδο και άλλων δύο. Κατηγορήθηκαν ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και υπονομεύουν την εθνική τους ασφάλεια. Ένας από τους πιθανούς λόγους για τη διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών ήταν ότι οι παρατηρητές βρέθηκαν στην Ελλάδα για την συμφωνία της πΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματος του κράτους, αλλαγή την οποία η Μόσχα αντιμετώπισε χωρίς ενθουσιασμό.
Ως αποτέλεσμα, η προγραμματισμένη για το Φθινόπωρο, επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα ακυρώθηκε. Ακόμα πιο σκανδαλώδες για αυτή την ιστορία είναι η κόντρα μεταξύ της επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ένας ρώσος διπλωμάτης είπε ότι η Ελλάδα αποφάσισε να απελάσει τους Ρώσους υπό πίεση από έξω (ΗΠΑ), αλλά στην Αθήνα αυτά τα λόγια χαρακτηρίστηκαν «αβάσιμη κατηγορία”.
Το μήνυμα του ρωσικού διπλωματικού τμήματος έδειξε άμεσα τη σχέση που προέκυψε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. «Προφανώς, πίσω από την αντιρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που χρονολογείται λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είναι η Ουάσινγκτον, η οποία υποστήριξε ανοιχτά αυτές τις ενέργειες”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, κυριολεκτικά την επομένη της δημοσιοποίησης των πληροφοριών για την απέλαση Ρώσων διπλωματών, οι αντιπρόσωποι του Κρατικού Τμήματος, Heather Neuert, ενέκριναν την απόφαση της Αθήνας καλώντας την υπεράσπιση της ελληνικής κυριαρχίας. Κυβερνητική πηγή εντός της Ελλάδας ανέφερε τα εξής:
Η «Καθημερινή” θεωρείται φιλοδυτικό μέσο, οπότε η διαρροή θα μπορούσε να συμβεί από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, είπε. Ειδικά δεδομένου ότι οι Δυτικές χώρες πίεσαν την Ελλάδα, ζητώντας σε ένα μήνυμα αλληλεγγύης να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με το πρόσχημα της «περίπτωσης Σκριπάλ». «Η επιδείνωση των σχέσεων δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ή της Ρωσίας”, ανέφερε η πηγή.
Είναι γεγονός πως πριν από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα τον Ιούνιο, η Αθήνα δεν είχε κανένα σχέδιο να εκδιώξει διπλωμάτες, διαφορετικά η επίσκεψη δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. «Η συνάντηση μεταξύ Κοτζιά και Λαβρόφ ήταν άριστη, συζητήθηκαν πολλά θέματα και εξίσου καλά πήγε και η συνάντηση του Κοτζιά με τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο”, ανέφερε η πηγή.
Η ίδια πηγή σημείωσε πως πριν από την επίσκεψη οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας ήταν σε στασιμότητα και οι δύο πλευρές αναζητούσαν μια διέξοδο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: πως οι πληροφορίες περί απέλασης διπλωματών κατέληξαν στην διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ; Μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια λαμπρή δουλειά παροχής πληροφοριών από τον πυρήνα της CIA στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι πολύ πιο πιθανό οι Έλληνες πολιτικοί να μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με τους ίδιους τους Αμερικανούς, παρά τα λόγια της Αθήνας για ανεξαρτησία.
Οι ειδικοί δεν αμφιβάλλουν ότι πίσω από αυτό το σκάνδαλο είναι οι ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανοί ενδιαφέρονται άμεσα για τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας, που είναι πλέον τεταμένες. Επιπλέον, ο Έλληνας δημοσιογράφος, ανταποκριτής του καναλιού MEGA Α. Αυγερινός, δήλωσε ότι τίποτα δεν συμβαίνει στην Ελλάδα χωρίς τον έλεγχο και την ενεργό συμμετοχή του αμερικανού πρεσβευτή, Τζ. Πάιατ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι ελληνικές ειδικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να ασχοληθούν με το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών «χωρίς την άδεια παρόμοιων αμερικανικών δομών”.
«Πολλοί άνθρωποι εδώ πιστεύουν ότι η αμερικανική πλευρά αποφάσισε να ζητήσει κατηγορηματικά από τους Έλληνες φίλους της να λάβουν μέτρα … Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει γίνει αμερικανικό προτεκτοράτο στην περιοχή, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησής μας να κρύψει αυτό το γεγονός.
”Δεν υπόκεινται όλοι οι Έλληνες ηγέτες σε αυτή τη γραμμή, αλλά οι περισσότεροι από την κυρίαρχη ελίτ δεν κάνουν τίποτα εναντίον της «, ανέφερε ο Αυγερινός στην VZGLYAD.
Η επιθυμία των Αμερικανών να μπουν ανάμεσα στις σχέσεις Μόσχας και Αθήνας πηγάζει από την επιθυμία της αμερικανικής διπλωματίας να ενισχύσει την επιρροή της στα Βαλκάνια. Πρώτα απ ‘όλα, αυτό αποδεικνύεται από την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να δουν τη Μακεδονία ως μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν και την πίεση που ασκούν στη Σερβία.
«Οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα ενιαίο αντιρωσικό μέτωπο που θα καθοριστεί εδώ. Οι παραδοσιακές σχέσεις της Ρωσίας με τα Βαλκάνια είναι γνωστές. Η ενίσχυση της ρωσικής διπλωματίας στην περιοχή είναι επίσης αξιοσημείωτη. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό μια αμερικανική προσπάθεια να ανταποκριθεί σε αυτή την ενίσχυση” , δήλωσε ο δημοσιογράφος.
Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 60% των Ελλήνων είναι εναντίον της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, καθώς και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτά τα ποσοστά πηγαίνουν σχεδόν παράλληλα με την εκδήλωση ακόμη μεγαλύτερης συμπάθειας για τη Ρωσία, οπότε ο κ. Payette εργάζεται ενεργά για να αλλάξει αυτή τη δραστηριότητα”, εξηγεί ο Αυγερινός.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυντικής Πολιτικής Φιόδωρ Λουκιανόφ σχολίασε στην εφημερίδα VZGLYAD ότι «Η Ρωσία απολύτως μάταια έχει οργανώσει όλη αυτή την υστερία «και” διαμαρτύρονται με τη χώρα, η οποία κατ ‘αρχήν προσαρμόζεται σε εμάς θετικά «.
Με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Θεωρίας MGIMO Cyril Koktysh αποκάλεσε την τακτική διαρροών πληροφοριών των ΗΠΑ, όπως διέρρευσαν στην αθηναϊκή εφημερίδα πληροφορίες σχετικά με την απέλαση Ρώσων διπλωματών, το είδος της πολιτικής πληροφόρησης που υπήρχε από την περίοδο της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Ρώμης. «Σε εννέα από τις δέκα περιπτώσεις, η διαρροή είναι απομίμηση, αυτή είναι μια σκόπιμη και κατανοητή πολιτική ενημέρωσης”, δήλωσε ο Koktysh στην VZGLYAD.
Τόνισε ότι εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται από πολλές άλλες χώρες. «Αυτή είναι μια καθολική τακτική”, είπε ο εμπειρογνώμονας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει προστασία έναντι τέτοιων μεθόδων.΄΄
Όπως όλα δείχνουν πάνε να μας κάνουν Ουκρανία, ενορχηστρώνοντας διαμάχες από το πουθενά…