20 Σεπ 2018

Αυτοψία του Δημάρχου Αχαρνών στο 10ο Δημοτικό για κεραία κινητής τηλεφωνίας

Το πρωί της Πέμπτης 20 Σεπτεμβρίου 2018, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αχαρνών κ. Θανάση Κατσιγιάννη, τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Κώστα Καρυδάκη και τον Διευθυντή και τους προϊσταμένους της Πολεοδομίας Αχαρνών, επισκέφθηκε το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτοψία για κεραία κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί πλησίον του σχολείου.
Την ίδια μέρα ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός, ικανοποιώντας το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών και συμμεριζόμενος το κατεπείγον του θέματος εισηγήθηκε εκτάκτως και έλαβε έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αχαρνών, την ανάθεση του θέματος σε δικηγόρο, προκειμένου να προβεί σε κάθε νόμιμη ένδικη πράξη, μεταξύ των οποίων αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων, και Αγωγή για τη συγκεκριμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας (Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής 446/20-9-2108).
Το κλιμάκιο του Δήμου Αχαρνών, υπό τον Δήμαρχο, συζήτησαν με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών και επισκέφθηκαν το σημείο όπου έχει εγκατασταθεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να έχουν "εικόνα" για την εγκατάσταση της εν λόγω κεραίας.
Η αυτοψία του κλιμακίου του Δήμου Αχαρνών πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συγκεκριμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας αντίκειται στις περιπτώσεις των παραγράφων 10 και 18 του άρθρου 30 του Νόμου 4070/2012 που αφορά τις "Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων", νόμος ο οποίος οποίο διέπει τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Πέραν της εξάντλησης των περιθωρίων που δίνει η νομοθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας και ειδικότερα για  κεραίες που βρίσκονται κοντά στην περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων σχολείων, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός τόνισε ότι θα διερευνηθούν και στοιχεία που σχετίζονται με την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και την παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων για τον διαρκή και αξιόπιστο έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Στον Δήμο Αχαρνών, από το 2016 και στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέσω του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, έχουν τοποθετηθεί 4 σταθμοί μέτρησης των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από σταθμούς κεραιών όλων των ειδών.
Σημειώνεται ότι, οι κάτοικοι του Δήμου Αχαρνών μπορούν να ενημερώνονται για τις μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στους συγκεκριμένους σταθμούς μέτρησης, από την ιστοσελίδα του "Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών πεδίων"  www.paratiritirioemf.eeae.gr ή από την ιστοσελίδα του Δήμου Αχαρνών (www.acharnes.gr) κάνοντας κλικ στη σχετική εικόνα (banner).